Politikas jaunumi

PVD eksperti turpmākos trīs gadus starptautiskā projekta ietvaros sniegs palīdzību Baltkrievijas veterinārās un pārtikas sistēmas pilnveidošanai

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
17.01.2012

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) eksperti turpmākos trīs gadus starptautiskā projekta „Atbalsts Baltkrievijas infrastruktūras kvalitātei – pārtikas drošība” ietvaros sniegs palīdzību Baltkrievijas Lauksaimniecības un pārtikas ministrijas Veterinārās un pārtikas uzraudzības departamentam. Šo iespēju dienests ieguva piedaloties starptautiskā projektu konkursā pagājušā gada nogalē.

Projektu konkursā PVD piedalījās kopā ar Francijas sertifikācijas asociāciju (AFNOR), konsultāciju firmu France Vétérinaire International, Lietuvas valsts Pārtikas un veterināro dienestu, Polijas akreditācijas centru un pētījumu aģentūrām no Itālijas (Opera Scarl) un Beļģijas (Cardno).

Tehniskās palīdzības līguma galvenais mērķis ir Baltkrievijas atbildīgo institūciju darbības un likumdošanas pielāgošana Eiropas Savienības regulām sertifikācijas, standartizācijas un akreditācijas jomā, pārtikas produktu drošības jomā (īpaši piena, gaļas, zivju produktu jomās, kā arī pudelēs pildītā ūdens uzraudzībā) un pārtikas produktu tirgus kontroles jomā (sanitārā un tirdzniecības kvalitāte). Projekta ietvaros paredzēta arī nacionālo laboratoriju darbības reorganizācijas izstrāde un atbalsts pārtikas nozares profesionālajām organizācijām.
Izvērtējot visus 11 partneru konsorciju (partneru grupa, kuru saista noslēgtais līgums) pieteiktos projektu ieviešanas piedāvājumus, īsajā sarakstā par tālāko dalību piedalījās 5 piedāvājumi. No tiem uzvarēja Francijas sertifikācijas asociācijas (AFNOR) vadītā partneru grupa, kurā PVD ir viens no partneriem. Mūsu konsorcija izvēli veicināja divi galvenie aspekti. Pirmkārt, mūsu partneru grupas sagatavotā priekšlikuma, kā atzina komisija, augstā kvalitāte un, otrkārt, to veicināja tas, ka jauno ES dalībvalstu – Latvijas, Lietuvas un Polijas institūcijām jau ir sadarbība ar Baltkrievijas dienestu.

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis uzsver, ka uzvara šajā projektu konkursā ir Francijas, Latvijas un pārējo partneru institūciju sadarbības rezultāts. 

Dienesta eksperti veiksmīgi piedalās starptautiskajos projektu konkursos un šoreiz svarīga nozīme bija tam, ka pastāv sadarbība starp Francijas un Latvijas dienestiem. Francijas un Latvijas dienesti, kas ir atbildīgi par pārtikas produktu sanitāro drošību un ganāmpulku veselību, divpusējo sadarbību uzsāka 2010. gadā. Sadarbības ietvaros PVD darbiniekiem organizēti četri mācību pasākumi un divi plānoti šajā gadā.

Projekts uzsāks darbu 2012. gadā un janvāra beigās plānota projekta vadītāju un vadošo ekspertu tikšanās Baltkrievijā.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana