Politikas jaunumi

Zemkopības ministre Krievijas vēstniekam pauž bažas par cūku importa liegumu

Ilze Vabole, AgroPols
28.03.2012

Trešdien, 28. martā zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar Krievijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Vešņakovu, informēja  ministres padomnieks Dainis Miķelsons. Tikšanās laikā Straujuma izteica lielas bažas par Krievijas lēmumu apturēt dzīvo cūku importu no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

„Mums līdz šim ir bijusi laba sadarbība veterinārās un pārtikas uzraudzības jomā un tādējādi Krievijas negaidītais lēmums, sākot ar 20. martu apturēt kaušanai paredzēto dzīvu cūku importu no Eiropas Savienības dalībvalstīm, tajā skaitā Latvijas, izraisa lielas bažas, jo tas var smagi ietekmēt Latvijas cūkkopības nozari,” vēstniekam uzsvēra zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma norādīja, ka Krievija ir nozīmīgs Latvijas tirdzniecības partneris, kas trešo valstu starpā ierindojas pirmajā vietā lauksaimniecības produktu eksporta un importa ziņā. Pēc zemkopības ministres teiktā Latvijai dzīvu cūku eksports uz Krieviju ir būtisks. Pagājušajā gadā dzīvās cūkas bija trešā nozīmīgākā uz Krieviju eksportējamo produktu grupa. Dzīvu cūku eksports no Latvijas uz Krieviju pērn bija 19,9 miljoni eiro.

„Tas ir vērā ņemams apjoms, un šajā gadījumā cieš ne tikai Latvijas cūku audzētāji, bet arī Krievijas ražotāji un patērētāji, jo Latvija Krievijas tirgum piegādāja ceturto daļu no Krievijas kopējā dzīvu cūku importa,” uzsver Laimdota Straujuma.

Zemkopības ministre norāda, ka ar Krievijas puses sniegto pamatojumu aizlieguma ieviešanai ir iepazinusies ļoti rūpīgi un attiecībā uz Latviju pamatotus iemeslus šim liegumam nesaskata. Krievijas Federācija ir informējusi Eiropas Komisiju (EK) par ES dalībvalstu pārkāpumiem dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu eksportā no ES uz Krieviju. No kopumā 128 aizrādījumiem ES dalībvalstīm uz Latviju attiecas tikai 2 nenozīmīgi pārkāpumi, kas nav saistīti ar dzīvu cūku eksportu, bet gan ar piena produktiem un faktiski šie pārkāpumi bijušas sīkas neprecizitātes kravu pavaddokumentos.

Viens no Krievijas vēstulē EK minētajiem aizlieguma iemesliem ir nesen konstatētā atgremotāju dzīvnieku saslimšana ar Šmalenbergas vīrusu vairākās ES dalībvalstīs. Sarunā ar Krievijas vēstnieku tika uzsvērts, ka Latvija Šmalenbergas vīrusa skarto valstu sarakstā nav.

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma uzsver, ka dzīvo cūku importa aizlieguma problēma tiks risināta sarunās starp ES un Krieviju. Savukārt tehniskā līmenī turpināsies sadarbība starp Latvijas Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) un Krievijas Veterinārijas un fitosanitāro dienestu.

PVD jau ir nosūtījis vēstuli Krievijas Veterinārajam un fitosanitārajam dienestam, informējot un apliecinot, ka tiks veiktas atkārtotas pārbaudes Latvijas cūku audzētāju saimniecībās.  

AgroPols

x

Paroles atgadināšana