Politikas jaunumi

No 1. aprīļa kompetentās institūcijas funkcijas veselīguma norāžu jomā pildīs PVD Novērtēšanas un reģistrācijas centrs

Ilze Vabole, AgroPols
02.04.2012

No 1. aprīļa kompetentās institūcijas funkcijas veselīguma norāžu jomā pildīs Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Novērtēšanas un reģistrācijas centrs (NRC), informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe.

Līdz ar veselīguma norāžu izvērtēšanas funkciju pārņemšanu no Veselības inspekcijas, PVD NRC turpmāk veiks iesniegto pieteikumu par veselīguma norāžu atļaujām sākotnējo pārbaudi. Lēmumu par atļaujas piešķiršanu vai atļaujas piešķiršanas atteikumu veselīguma norādēm, tāpat kā līdz šim, pieņems Eiropas Komisija (EK).

Lai veselīguma norādi iekļautu Latvijas veselīguma norāžu sarakstā, uzņēmējiem turpmāk pieteikuma veidlapa vai brīvā formā rakstīts iesniegums kopā ar zinātnisko pamatojumu būs jāiesniedz PVD NRC. Tālāk NRC pārbaudīs uzņēmēju pieteikumus par veselīguma norādēm un atbilstošos pieteikumus pārsūtīs tālākai izvērtēšanai Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādei (EFSA), kura novērtē veselīguma norāžu zinātniskos pierādījumus un sniedz atzinumus. No 2010. gada NRC ir tiešās sadarbības partneris ar EFSA.

Veselīguma norāde ir jebkurš paziņojums, kas saistīts ar saikni starp pārtiku un veselību un kas tekstuālā, ilustrētā, grafiskā vai simboliskā veidā tieši vai netieši norāda pārtikas produkta pozitīvu ietekmi uz veselību. To ir atļauts izmantot tad, ja tā ir pamatota ar vispārpieņemtiem zinātniskiem pierādījumiem. Veselīguma norāžu izmantošana ir brīvprātīga, taču tai ir jānotiek saskaņā ar Eiropas Parlamenta un padomes regulas Nr.1924/2006 „Par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem” noteikto kārtību.

Uzturvērtības norāde tieši vai netieši norāda, ka pārtikas produktam ir sevišķi labvēlīgas uzturīpašības, ko rada enerģētiskā vērtība (vērtība kalorijās) un uzturvielas vai citas vielas klātbūtne vai neesamība. Tā, piemēram, uzturvērtības ir: „Samazināts kaloriju daudzums”, „Ar zemu tauku saturu”, „Bez sāls”u.c.

Informācija pieejama PVD mājaslapā internetā www.pvd.gov.lv sadaļā „Novērtēšanas un reģistrācijas centrs”.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana