Politikas jaunumi

Zemkopības un labklājības ministres spriež par lauksaimnieku kvalifikācijas paaugstināšanas un pārkvalificēšanas iespējām

Ilze Vabole, AgroPols
08.05.2012

7. maijā notika zemkopības ministres Laimdotas Straujumas un labklājības ministres Ilzes Viņķeles tikšanās par lauksaimnieku kvalifikācijas paaugstināšanas un pārkvalificēšanas iespējām, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Viens no svarīgākajiem pārrunājamiem jautājumiem bija profesionālā izglītība: kā apmācāmo audzēkni ne vien piesaistīt lauksaimnieka profesijai, bet kā nodrošināt ceļu līdz skolai, ņemot vērā nākotnē iecerēto izglītības reformu, sabiedriskā transporta jautājumu un nākotnē iecerēto profesionālu izglītības iestāžu koncentrāciju. Šā jautājuma risināšanā būs nepieciešamas vairāku ministriju kopīga un saskaņota rīcība, bet par to jāvienojas, pirms sākas nākamais, 2014.-2020. gada plānošanas periods.

Jautājums, kura risināšanai arī pamats jāieliek pašlaik, ir ne vien esošo bezdarbnieku pārkvalifikācija, bet pašlaik vēl strādājošo lauksaimnieku, kuri ir potenciālie bezdarbnieki, kvalifikācijas paaugstināšana vai pārkvalificēšana.

„Šis jautājums mūs ļoti interesē,” atzina zemkopības ministre Laimdota Straujuma. „Svarīgi ir, lai cilvēki nekļūst par bezdarbniekiem, bet spēj atrast vietu darba tirgū, savlaikus iemācoties kādu citu profesiju vai kļūstot par mikrouzņēmējiem, lai var sevi uzturēt. Arī šīs problēmas risināšanā viena ministrija neko neiespēs, te koordinēti jādarbojas vairākām ieinteresētām ministrijām.”

Ministres pārrunāja arī rīcību, kā informāciju par izglītības iespējām un kvalifikācijas pasākumiem, kas jau pašlaik darbojas vairākās atbalsta fondu programmās, veiksmīgāk novadīt līdz lauksaimnieku sabiedrībai. Informēšanas pasākumus plānots turpināt arī par iespējām, kas pavērsies nākamajā, 2014.-2020. gada programmēšanas periodā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana