Politikas jaunumi

Eiropas Parlamenta Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas priekšsēdētājs vieš cerību par izlīdzinātākiem tiešmaksājumiem Eiropas Parlamenta gaidāmajā piedāvājumā

Ilze Vabole, AgroPols
10.05.2012

Lietuvā Kauņā notiek deviņpadsmitā starptautiskā lauksaimniecības, pārtikas un iepakojuma izstāde „AgroBalt 2012”, kuras šāgada devīze ir „Par veselīgāku dzīvi”. Kā informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte, 9. un 10. maijā izstādi apmeklē arī zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

9/ maijā visu trīs Baltijas valstu lauksaimniecības ministri - Laimdota Straujuma, Kazis Starkēvičs (Kazys Starkevičius) un Helirs-Valdors Sēders (Helir-Valdor Seeder) - tikās ar Eiropas Parlamenta (EP) Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas priekšsēdētāju Paolo de Kastro (Paolo de Castro). Tikšanās laikā Baltijas valstu ministri kopīgiem spēkiem argumentēja nepieciešamību Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformas gaitā izlīdzināt platības maksājumus.

Paolo de Kastro sarunās atzīmēja, ka tiešmaksājumu izlīdzināšana nepieciešama ne vien Baltijas valstīm, bet visām dalībvalstīm, kuru lauksaimnieki saņem salīdzinoši mazākos hektāra maksājumus. Eiropas Parlaments patlaban gatavo savu priekšlikumu KLP reformai un lauksaimniecības politikai 2014.- 2020. gadam kā atbildi Eiropas Komisijas piedāvājumam. Viņš Baltijas valstu lauksaimniecības ministriem nesauca konkrētus skaitļus, bet viesa cerību, ka EP priekšlikums, ar kuru iecerēts nākt klajā jūnija vidū, būs Baltijas valstīm labvēlīgāks nekā līdzšinējie piedāvātie KLP reformas varianti.

10. maijā zemkopības ministre piedalīsies starptautiskā lauksaimniecības ministru forumā „Mazo saimniecību perspektīva un globalizācijas izaicinājumi” (“The Perspective of Small Farming and Challenges of Globalisation”). Apaļā galda diskusijā, kurā par foruma tematiku diskutēs 13 valstu lauksaimniecības ministri, Laimdota Straujuma runās par Latvijas mazo saimniecību iespējām nākotnē, par kooperācijas lomu tieši mazo uzņēmēju darbībā, par izglītības un prasmju nozīmību, lai mazās saimniecības spētu savu darbību dažādošanu, kā arī pamatos viedokli, kāpēc ieguldījumi mazajos lauku uzņēmumos ir svarīgi un saglabājami arī turpmāk, ņemot vērā globalizācijas procesu.

Zemkopības ministrei plānotas arī vairākas divpusējās tikšanās ar citu valstu lauksaimniecības ministriem.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana