Politikas jaunumi

Azerbaidžānas vēstnieks Latviju redz kā valsti, ar kuru būtu abpusēji izdevīgi sadarboties lauksaimniecības jomā

Ilze Vabole, AgroPols
31.05.2012

Trešdien, 30. maijā, zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar Azerbaidžānas vēstnieku Latvijā Elmanu Zejnalovu (Elman Hidayat oglu Zeynalov), lai pārrunātu abu valstu sadarbības iespējas lauksaimniecības nozarē, tostarp tirdzniecības jomā, kā arī ministres plānoto vizīti Azerbaidžānā šā gada 7. un 8. jūnijā, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Tikšanās laikā zemkopības ministre Laimdota Straujuma ar Azerbaidžānas vēstnieku Elmanu Zejnalovu pārrunāja līdzšinējo divpusējo sadarbību un abu valstu intereses turpmākās sadarbības attīstīšanā. Ministre informēja vēstnieku par uzņēmējiem, kas izteikuši interesi kopā ar ministri apmeklēt Azerbaidžānu, lai vizītes ietvaros tiktos ar Azerbaidžānas uzņēmējiem. Vēstnieks uzsvēra, ka Azerbaidžāna, tāpat kā Latvija nav liela valsts un viņi ir ļoti ieinteresēti sadarboties. Azerbaidžāna pēdējo gadu laikā ir strauji attīstījusies un aizvien vairāk investē līdzekļus ārpus valsts robežām. Lauksaimniecības resursi Azerbaidžānā ir ierobežoti, jo lielu daļu teritorijas klāj tuksnesis, tāpēc viņi Latviju redz kā valsti, ar kuru būtu abpusēji izdevīgi sadarboties lauksaimniecības jomā. Azerbaidžāna ir valsts, kur biznesā ļoti būtisks ir valdības atbalsts, uz valsts specifiku norādīja vēstnieks, tāpēc gaidāmā ministres vizīte Azerbaidžānā kopā ar uzņēmējiem ir nepieciešama divpusējās sadarbības sekmēšanai.

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma vizītes laikā Azerbaidžānā tiksies ar Azerbaidžānas lauksaimniecības ministru Ismetu Abasovu un ekonomiskās attīstības ministru Mustafā Šahinu. Sadarbības veicināšanai lauksaimniecības jomā vizītes laikā paredzēts parakstīt vienošanos starp ministrijām, kā arī vienošanās veterinārā un fitosanitārā jomā, paredzot arī abu valstu pieredzes apmaiņas organizēšanu.

2011. gadā uz Azerbaidžānu tika eksportēti Latvijas lauksaimniecības, zivsaimniecības un mežsaimniecības produkti par kopējo vērtību 8,6 miljoni eiro. 2011. gadā nozīmīgu vietu Latvijas eksportā uz Azerbaidžānu ieņem piena, olu un medus grupas produkti – sviests, medus un piena pulveris, kas tika eksportēti 5,9 miljonu eiro vērtībā. Otru nozīmīgāko vietu Latvijā ražoto produktu eksportā uz Azerbaidžānu ieņem dārzeņu un augļu konservi, kas 2011. gadā tika eksportēti 977 200 eiro vērtībā. Tāpat 2011. gadā uz Azerbaidžānu no Latvijas 878 200 eiro vērtībā eksportēja gaļas un zivju izstrādājumus.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana