Politikas jaunumi

Maskavā notikusi Latvijas un Krievijas Starpvaldību komisijas Ekonomiskās, zinātniski tehniskās, humanitārās un kultūras sadarbības darba grupas septītā sēde

Ilze Vabole, AgroPols
27.06.2012

Otrdien, 26. jūnijā, Maskavā, Ekonomiskās attīstības ministrijā, norisinājās Latvijas un Krievijas Starpvaldību komisijas Ekonomiskās, zinātniski tehniskās, humanitārās un kultūras sadarbības darba grupas septītā sēde, kurā piedalījās arī Zemkopības ministrijas (ZM) un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte. Starpvaldību komisijas sēžu starplaikā jautājumus izskatīšanai Komisijas nākamajā sēdē sagatavo darba grupas.

Latvijas Republikas valdības un Krievijas Federācijas valdības vienošanās par Latvijas - Krievijas starpvaldību komisijas izveidošanu ekonomiskās, zinātniski-tehniskās, humanitārās un kultūras sadarbības jomās tika parakstīta un spēkā stājās 2006. gada 13. oktobrī. No Latvijas puses vienošanos parakstīja ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs, no Krievijas - ekonomiskās attīstības un tirdzniecības ministrs Germans Grefs.

Komisijas galvenie uzdevumi ir divpusēju ekonomisko, zinātniski tehnisko, humanitāro un kultūras sadarbības jautājumu izskatīšana, rekomendāciju izstrāde minētās sadarbības attīstībai un efektivitātes paaugstināšanai, tajā skaitā līgumtiesiskās bāzes pilnveidošanai, abu valstu organizāciju, uzņēmēju un lietišķo aprindu sadarbības jautājumu izskatīšana ar mērķi attīstīt un dažādot ekonomisko sadarbību.

Latvijas Zemkopības ministriju Starpvaldību komisijā pārstāv ZM valsts sekretāra vietnieks A.Lapiņš un ZM Starptautisko lietu un stratēģijas analīzes departamenta Starptautisko lietu nodaļas vadītāja vietnieks A.Nābels-Šneiders. Komisijas vadītājs no Latvijas puses ir ārlietu ministrs E.Rinkēvičs.

Latvijas puse izrādīja interesi saņemt detalizētu informāciju par to, kādas izmaiņas  gaidāmas dokumentācijā, tostarp atbilstības sertifikātos, eksportējot pārtiku uz Krieviju pēc tās kļūšanas par Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) pilntiesīgu locekli. Tāpat arī Latvija vēlējās iegūt informāciju par Muitas ūnijas normu ietekmi uz abpusējo Krievijas un Eiropas Savienības valstu tirdzniecību.

Kā pastāstīja darba grupas pārstāvji no Zemkopības ministrijas (ZM), Krievijas Federācijas puse informējusi, ka šie jautājumi ir Eirāzijas ekonomiskās komitejas grupas kompetencē, kas darbu pie tiem sāks 2012. gada 1. jūlijā.

Gan Latvija, gan Krievija meklē saskarsmes punktus, lai izveidotu sadarbību meža nozarē. Pēc Krievijas ierosinājuma darba grupa strādājusi pie vienošanās par pierobežas meža ugunsgrēku dzēšanu.

Joprojām sarunu procesā ir situācija ar dzīvu dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produkcijas tirdzniecību starp Latviju un Krieviju, tādēļ Starpvaldību komisija bija gatava efektivizēt atbildīgo veterināro iestāžu darbu šajā virzienā. Starpvaldību komisijas darba grupa vienojās, ka vienpusēja netarifu barjeras ieviešana pēcKrievijas iestāšanās PTO būs iespējama tikai saskaņā ar PTO nosacījumiem, tādēļ pagaidām vēl tiek meklēts labākais situācijas risinājums.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana