Citas ziņas sadaļā
Latvijas nacionālais kopstends Berlīnes starptautiskajā izstādē "Zaļā nedēļa 2017"
Vairāk nekā 10 000 veikali beigs tirgot sprostos dētās olas
PF "Ķekava" prezentē jauno eksporta zīmolu starptautiskajā pārtikas izstādē
"Food Union" sāk piena produktu eksportu uz Ķīnu
Būtiski pieaug "Spilvas" produkcijas eksports uz Lielbritāniju un Ukrainu
"Food Union" sāk eksportu uz Irāku
Latvijas pārtikas produkti iekaro Ēģiptes tirgu
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs cer paplašināt sadarbību ar Irānu
Krievijas pagarinātā embargo dēļ papildu kompensācijas uzņēmējiem netiek plānotas
ES un ASV tirdzniecības līgums: Netarifu barjeru atcelšana sanitārajā jomā veicinātu eksportu, nemazinot kvalitāti
Ārzemju tirgosES cukura eksports netiek palielinātsAgnese Krieviņa, AgroPols
12.01.2010 Neraugoties uz ievērojamu cukura pārpalikumu ES (to veicinājuši labi ražošanas apstākļi) un augsto cenu pasaules tirgū, Komisija noraidījusi prasību apstiprināt vairāk cukura eksportam. Amatpersonas norādījušas, ka jau pērnā gada oktobrī palielināti cukura eksporta apjomi no 650 tūkst. t līdz 1,35 milj. t, kas aptuveni atbilst tās starptautiskajām saistībām un ņemot vērā, kas viss ES cukura eksports tiek definēts kā subsidētais eksports, lai arī ražotāji eksporta subsīdijas var arī nesaņemt. Tādējādi papildu palielinājums cukura eksporta apjomā varētu būt pretrunā ar ES starptautiskajām saistībām. Tāpat Komisija uzsver, ka, pat apzinoties šogad gaidāmo globālo cukura deficītu, esošie cukura krājumi pasaulē ir pietiekami, lai to nosegtu. Līdzsvarotāka situācija tiek prognozēta jau 2010./2011. gadā, kad varētu būt arī neliels pārpalikums. Komisija arī norāda: lai gan pašreizējā pasaules cukura cena (600-650 USD/t jeb 405-440 EUR/t)) ir augstāka par ES references cenu (404,4 EUR/t), reālā cukura cena ES tirgū (550-560 EUR/t) joprojām ir augstāka par pasaules cukura cenu. Savukārt cukura nozares pārstāvji aprēķinājuši, ka ES varētu eksportēt papildu 0,7-1,0 milj. t cukura, salīdzinājumā ar 5-6 milj. t cukura deficītu pasaulē. Avots: Agra Facts Nr. 01-10, 08.01.2010. |