Ārzemju tirgos

Mazāk maizes, vairāk cukura

Jevgeņijs Avens, AgroPols
18.01.2010

Aizvadītajā gadā Baltkrievijas Lauksaimniecības un pārtikas ministrijas Maizes produktu depertamenta pārziņā esošie ražotāji vietējiem patērētājiem piegādājuši 324,6 tūkst. t maizes un konditorejas izstrādājumu, kas ir par 1,8% mazāk kā 2008. gadā. Departamenta pakļautībā esošie uzņēmumi, kuru vidū ir gan Vitebskas, Gomeļas, Brestas, Mogiļevas, Grodņas un Borisovas maizes ražošanas apvienība, gan SIA “Sluckas maizes fabrika”, saražo apmēram 60% no republikā kopumā saražotās maizes un konditorejas izstrādājumiem.

Kā skaidro departamenta Maizes un makaronu ražošanas nodaļas vadītāja Marina Kaško, ražošanas apjomu samazinājums saistīts ar kopējo maizes un maizes izstrādājumu patēriņa kritumu valstī, kā arī ar “citu produktu daudzveidību tirgū”.

Tomēr aizvadītajā gadā departamenta uzņēmumi patērētājiem pirmoreiz piedāvājuši vairāk nekā 900 jaunus maizes un konditorejas izstrādājumus, bet kopumā ražojuši 2000 dažādus produktus. Tā, piemēram, Polockā darbu uzsākusi jauna ražošanas līnija, kas patērētājiem piedāvā rudzu un rudzu-kviešu maizi, kas kļūst arvien populārāka. Savukārt Žodinas maizes fabrika palielinājusi graudu maizes ražošanas jaudas, bet Stolinas maizes fabrika pērn sākusi ražot mīkstās vafeles. Jaunums ir arī Grodņas maizes fabrikā - “Canolino” līnija, kas ļauj ražot kārtainās mīklas izstrādājumus un izstrādājumus ar dažādiem pildījumiem.

Tajā pašā laikā pērn Baltkrievija saražoja 759,4 tūkst. t smalkā cukura, kas par 7,3% pārsniedz 2008. gada rādītājus, ziņo Nacionālā statistikas komiteja (Belstat).

Pārstrādājot vietējās cukurbietes, iegūts 524,1 tūkst. t cukura jeb par 5,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet no importa izejvielas iegūts 235,8 tūkst. t (par 11,8% vairāk).

Šā gada 1. janvārī uzņēmumu noliktavās glabājās 247,2 tūkst. t cukura, kas par 3,9% pārsniedz mēneša vidējos ražošanas apjomus.

Baltkrievija 2009. gadā eksportējusi 439,3 tūkst. t cukura, kas par 35,9% pārsniedz 2008. gada eksporta apjomu. Krievijai aizvadītajā gadā piegādāts 150 tūkst. t cukura.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana