Ārzemju tirgos

Latvijas biomasas apkures katlu ražotājs "Grandeg" strauji attīsta eksporta tirgus

Ineta Želve, Leta-Nozare
26.01.2010

Latvijas biomasas apkures katlu ražotājs SIA "Grandeg Sale Service" ("Grandeg") strauji attīsta eksporta tirgus Ukrainā, Vidusāzijā, Eiropā un Ziemeļamerikā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma tirdzniecības speciālists Jorens Kovaļovs.

"Uzņēmuma mērķis ir lielākajos eksporta tirgos atrast investorus, kas būtu gatavi iegādāties "Grandeg" ražošanas franšīzi, lai produkcija tiktu ražota pēc iespējas tuvāk patērētājam," norāda uzņēmuma pārstāvis.

Tādējādi "Grandeg" esošā rūpnīca ar laiku kļūs par ražošanas laboratoriju jaunu tehnoloģiju un produktu attīstībai. "Jau pašlaik uzņēmums sadarbojas ar trīs zinātnieku komandām, kur katra strādā pie jaunu tehnoloģiju attīstības. Tāpat sadarbojamies ar uzticamiem partneriem, kas nodrošina produkcijas noietu Latvijā un citās Eiropas valstīs," stāsta Kovaļovs.

"Grandeg" apgrozījums pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2008. gadu, gan krities par 40%. "Galvenokārt tas saistīts ar Krievijas rubļa devalvāciju, kā dēļ produkcija Krievijas tirgū kļuva par 40% dārgāka. Neskatoties uz krīzi, Latvijas tirgus bija gandrīz tikpat aktīvs kā 2008. gadā, jo arvien vairāk patērētāju pārliecinājās, ka apkure ar granulām ir lētāka nekā ar gāzi vai siltumsūkņiem," skaidro Kovaļovs.

Ekonomiskā situācija Latvijā liek uzņēmējiem un iedzīvotājiem izvērtēt izmaksas un iespējas samazināt izdevumus. Vietējo atjaunojamo energoresursu (AER) cenas nav tik svārstīgas kā ievesto fosilo kurināmo cenas, jo tirgū nav monopolista, kas diktētu cenu. Tirgus situāciju nosaka tirgus dalībnieki, pieprasījums un piedāvājums. "Šie arī ir galvenie iemesli, kāpēc cilvēki izvēlas AER apkuri - stabilitāte un nauda paliek Latvijā, savu ražotāju un zemnieku atbalstam, jaunām darba vietām un iespējām attīstīties," uzsver uzņēmuma tirdzniecības speciālists.

Pēc auzu un salmu granulu testēšanas "Grandeg" rūpnīcā secināts, ka auzu granulas ir pilnībā atbilstošas kurināšanas vajadzībām un spēj nodrošināt nepieciešamos rādītājus. Savukārt salmu granulas ir ieteicams kombinēt ar koksnes granulām. Mājsaimniecībās lietoto apkures katlu gadījumā tās var būt nelielas papildu neērtības, biežāk tīrot apkures katlu, tomēr lielo industriālajos katlos šīs neērtības ir niecīgas un visu nosaka cena, par kuru ražotājs piedāvā savu produktu tirgū, atzīmē Kovaļovs.

Tāpat "Grandeg" industriālajos katlos ir testētas granulas no saulespuķu čaumalām, kas ražotas Ukrainā, un kūdras granulas. "Grandeg" rūpnīcā testētas arī industriālās granulas no bioloģiskiem atkritumiem (ražoti Nīderlandē), kur sagranulēti dažādi bioloģiski atkritumi (drēbe, papīrs, bioplastmasa, lapas, koksne utml.). Arī šādas granulas ir atzītas par piemērotām industriālo apkures vajadzību nodrošināšanai, stāsta uzņēmuma pārstāvis.

Vietējie AER Latvijā ir pieejami jau vairāk nekā desmit gadu - šķelda, koksnes granulas, kūdras granulas, malka. Gandrīz puse no Latvijas pašvaldībām jau tagad izmanto AER apkures vajadzību nodrošināšanai. Lielākā daļa mājsaimniecību izmanto vietējos AER (malku), ko 16 gadus iespējams aizvietot ar automātiskas darbības apkures iekārtām, lai nodrošinātu papildu komfortu: vairs nav nepieciešams piekurināt ik pēc 4-5 stundām. Arvien vairāk Latvijā tiek būvētas biomasas gazifikācijas iekārtas, ar kurām var ražot gan siltumu, gan elektrību.

Pie šībrīža AER ražošanas jaudām lielākā daļa Latvijā ražoto energoresursu tiek eksportēti uz Skandināviju un Rietumeiropu, jo saražots ir daudz vairāk nekā tiek patērēts. Tā vietā Latvija importē Krievijas gāzi un maksā kaimiņvalstij par tās izmantošanu, atzīmē Kovaļovs.

"Tādās Eiropas Savienības dalībvalstīs kā Somija, Zviedrija, Lielbritānija, Īrija, Vācija, Austrija, Čehija, Slovākija valsts subsidē tos iedzīvotājus un uzņēmējus, kas vēlas iegādāties iekārtas, kas darbojas uz AER. Tādējādi tiek samazināts fosilo energoresursu imports, palielinās vietējā nodarbinātība. Rezultātā subsīdijas atgriežas budžetā nodokļu veidā," akcentē uzņēmuma pārstāvis.

Latvijā pietiktu ar to, ka tiek piemērota 0% pievienotās vērtības nodokļa likme AER iekārtām (granulas, šķeldas katliem) un pašiem energoresursiem (šķelda, granula, salmi utml.). "Iespējas atbalstīt vietējos AER ir visdažādākās, pasaulē ir daudzi un dažādi piemēri un paraugi, kurus ir iespējams ieviest Latvijā atbilstoši esošajiem apstākļiem, nepieciešama politiskā griba atteikties no ievesto fosilo kurināmo veidu lobija valdības līmenī un politiskā griba atbalstīt vietējos patērētājus, AER audzētājus un ražotājus," atzīmē Kovaļovs.

"Grandeg" ir Latvijas uzņēmums, kas 16 gadus nodarbojas ar biomasas granulu apkures katlu ražošanu. Uzņēmuma produkcija ir populāra ne tikai Latvijā, bet arī tuvākajās kaimiņvalstīs, Ukrainā, Vācijā un citās Eiropas valstīs.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana