Ārzemju tirgos

Ieskats saldo ķiršu tirgū

Mārīte Gailīte, AgroPols
18.06.2010

Lielākā saldo ķiršu piegādātāja Eiropas valstīs ir Turcija – pasaulē lielākā ķiršu ražotāja. Tās ražošanas apjomi tiek lēsti 350-400 tūkst. t gadā un dārzu platības konsekventi palielinās. Ja 2004. gadā Turcijā bija ap 8,75 milj. ražojošu ķiršu koku un ap 3,75 milj. jauno vēl neražojušo, tad 2008. gadā ražojošo koku skaits jau sasniedza 12,5 milj. gab. un jauno koku skaits palielinājās līdz 7 milj.


Ieskats saldo ķiršu tirgū

Lielākā saldo ķiršu piegādātāja Eiropas valstīs ir Turcija – pasaulē lielākā ķiršu ražotāja. Tās ražošanas apjomi tiek lēsti 350-400 tūkst. t gadā un dārzu platības konsekventi palielinās. Ja 2004. gadā Turcijā bija ap 8,75 milj. ražojošu ķiršu koku un ap 3,75 milj. jauno vēl neražojušo, tad 2008. gadā ražojošo koku skaits jau sasniedza 12,5 milj. gab. un jauno koku skaits palielinājās līdz 7 milj.

Liela Turcijas priekšrocība ir labvēlīgie ģeogrāfiskie un klimatiskie apstākļi, kas dod iespēju vākt ražu 90 dienas gadā. Dārzi atrodas dažādā augstumā virs jūras līmeņa, tādēļ ziedēšanas un ražas vākšanas laiks ir garāks. Daļa stādījumu atrodas pat 2000 m virs jūras līmeņa, kas ļauj pagarināt ražas laiku vēl par 30 dienām. Šā gada ražas perspektīvas ir labas, piegādes apjomi varētu būt pērnā gada līmenī. 2009. gadā saldo ķiršu eksports no Turcijas sasniedza 51 tūkst. t (2008. gadā tas bija 29 tūkst. t). Šogad ķiršu raža Turcijā ir sākusies par vidēji 10 dienām agrāk nekā parasti.

Itālija ir lielākā ES saldo ķiršu audzētāja, ķiršu dārzu platība jau trīs gadus pēc kārtas sasniedz 29,7 tūkst. ha. Līdz šā gada maija beigām Itālijā tika prognozēta laba ķiršu raža, bet lietavas un krusas maija beigās izraisīja ražas zudumus līdz 30-50% šīs valsts svarīgākajā ķiršu ražošanas reģionā – Apulijā. Jau otro gadu itāļu ķiršu audzētājiem laika apstākļi sagādā vilšanos. Citos reģionos ķiršu raža šogad sākās ar 10 dienu novēlošanos. Normāli ķiršu raža sākas maija vidū un ilgst līdz jūlija beigām, tik garu novākšanas laiku nodrošina vairāk nekā 60 dažādu šķirņu audzēšana. Šīs sezonas sākumā saldo ķiršu ražotāju cenas Apulijā sasniedza 7-10 EUR/kg atkarībā no šķirnes un ogu lieluma, vēlāk tās pazeminājās līdz 3-5 EUR/kg. Lai noturētu augstāko cenu ražotāji pievērš īpašu vērību produkcijas kvalitātei un iesaiņojumu izvēlei, cenšoties lielāku daļu ražas piedāvāt sīkfasējumos.

Jau pērn itāļu firmas daļu saldo ķiršu ražas iepirka Bulgārijā tieši no sīkražotājiem par neticami zemu cenu - 0,25 EUR/kg. Šogad bulgāru dārzkopji cer uz vidējo cenu vismaz 0,50 EUR/kg līmenī, kas ļautu nosegt ražošanas izmaksas. Pašas pirmās šā gada ražas ogas Sofijā maksāja 2 EUR/kg.

Arī Spānijā šogad ar laika apstākļiem neveicās, tādēļ saldo ķiršu vākšanas sezona kavējas par 15-20 dienām atkarībā no reģiona. Kopumā ņemot, tiek gaidīta zemāka raža nekā pērn, jo dažos reģionos lietavu un plūdu dēļ šā gada februārī tika zaudēta trešdaļa ražas.

Francija ir salīdzinoši neliela saldo ķiršu ražotāja ES un ķiršu platības sarūk gadu no gada (no 12,1 tūkst. ha 2004. gadā līdz 10,2 tūkst. ha pērn). Vācijā saldo ķiršu platība sasniedz 5,4 tūkst. ha, bet arvien vairāk dārzkopju pievēršas to audzēšanai.

Latvijā pašu audzēto ķiršu kopraža (skābo un saldo kopā) svārstās pa gadiem 258-910 t līmenī, importa apjomi 2009. gadā sasniedza 617 t saldo ķiršu un 310 t skābo. Saldie ķirši uz Latviju nāca lielākoties no Spānijas (48% kopēja daudzuma), bet skābie no Ungārijas (turpat 60% kopējā daudzuma). Šogad Ungārija tāpat kā Polija lietavu un plūdu dēļ jūnija sākumā ir zaudējusi lielāko daļu augļu un dārzeņu ražas, tādēļ kopumā ņemot tiek prognozētas augstākas nekā pērn importēto ķiršu cenas mūsu tirgū. Tas ļauj mūsu audzētājiem cerēt uz pieņemamām cenām. Polijā pēc lietavām un plūdiem pirmo ķiršu kvalitāte bija zema, ogas bija pasīkas, bālā krāsā un nepietiekami saldas. Tās vietējā tirgū parādījās maija beigās (apmēram 2 nedēļas vēlāk kā parasti) un maksāja atkarībā no šķirnes un kvalitātes no 0,97-1,21 EUR/kg līdz 2,91 EUR/kg.

Savukārt Ukrainā, neskatoties uz bargo ziemu un bažām par augļukoku pārziemošanu, pirmie saldie ķirši no dienvidrietumu rajoniem ir parādījušies jau maija beigās. Tiek lēsts, ka minimālā cena nekritīsies zemāk par 1,03-1,54 EUR/kg, kas ir turpat divas reizes lētāk kā pērn.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana