Ārzemju tirgos

Krievijā prognozē zemu kartupeļu ražu, Baltkrievijā gaida labāku nekā pērn

Mārīte Gailīte, AgroPols
10.08.2010

Ilgstošs sausums ir negatīvi ietekmējis arī kartupeļu laukus vairākos Krievijas reģionos. Viens no visvairāk skartiem ir Centrālais federālais apgabals, kur pēc aplēsēm kartupeļu raža būs par 40-50% zemāka kā pērn. Vēlo, uzglabājamo šķirņu ražas zudumi var sasniegt 20-30%, ja vien tuvākajā laikā neuzlīs. Ļoti sarežģīta situācija tiek atzīmēta Uļjanovas, Kalugas un Tveras apgabalos. Savukārt Urālu rajonā kartupeļu ražas zudumi var sasniegt pat 80%. Dienvidu federālajā apgabalā un Rietumsibīrijā stāvoklis ir nedaudz labāks, tomēr arī šeit tiek prognozēta par 10-20% zemāka raža.

Tādēļ Maskavas valdība plāno šogad iepirkt Baltkrievijā ap 50 tūkst. t kartupeļu, kas ir ap 25% kopējās lielpilsētas ziemas krājumu vajadzības. Anomālā karstuma, meža un kūdras purvu ugunsgrēku, ūdens trūkuma dēļ tiek prognozēts krass ražas kritums Maskavas apgabalā. Tā graudu ražas samazinājums tiek lēsts 10%, kartupeļu – 25%, dārzeņu – 7-10%. Jau tuvākajā laikā Maskavas valdības pārstāvji ieradīsies Baltkrievijā, lai vienotos par kartupeļu piegādēm. Savukārt graudus ir paredzēts iepirkt citos Krievijas reģionos.

Arī Baltkrievijā šī vasara ir sarežģīta, tomēr kartupeļu ražība tiek gaidīta 20-21 t/ha līmenī, kas ir par 4-5 t/ha augstāka nekā pērn. Pēc speciālistu prognozēm, tiek gaidīta kartupeļu raža tuvu 1 milj. t, kas ir par 300 tūkst. t vairāk nekā 2009. gadā. Prognozes pamato ar to, ka šogad laikus paguva veikt visus augu aizsardzības pasākumus pret kaitēkļiem un slimībām, tostarp pret kartupeļu lakstu puvi. Pērn laikapstākļi liedza laicīgi veikt apstrādes. Diemžēl pēdējo 2 nedēļu laikā arī Baltkrievijā tiek vērots liels karstums, kas jau sāk negatīvi ietekmēt kartupeļu bumbuļu augšanu. Vietām augsnes temperatūra ir sasniegusi 40oC un ūdens krājumi augsnē ir izsīkuši. Lietus var veicināt kartupeļu otrreizējo augšanu, kas pasliktinās to uzglabāšanas spējas. Tomēr līdz ražas novākšanai vēl ir atlicis mēnesis laika un kartupeļu audzētāji nezaudē cerības iegūt augstu ražu.

Avots: www.lol.org.ua

AgroPols

x

Paroles atgadināšana