Ārzemju tirgos

Krievija izvirza nosacījumus dārzeņu importa atsākšanai no ES

Leta
03.06.2011

Krievija aizliegumu importēt dārzeņus no Eiropas Savienības (ES) atcels tad, kad tiks pārliecināta, ka veselībai bīstamās baktērijas EHEC (enterohemorāģiskās E.coli) izplatība Eiropā tiek kontrolēta.

Patērētāju aizsardzības aģentūras vadītājs Genādijs Oņiščenko paziņoja, ka kompetentām Vācijas vai ES struktūrām ir jāapstiprina EHEC "epidēmijas iemesli" Vācijā un vairākās citās Eiropas valstīs.

Eiropai arī jānosaka, kā un ar kādām pārtikas precēm baktērija tiek pārnēsāta un jāatrod inficētās pārtikas izcelsmes vieta, teikts aģentūras paziņojumā.

Tāpat Eiropas amatpersonām jāapliecina, ka situācija tiek kontrolēta un jāsniedz pasākumu saraksts, kādā veidā izdevies apturēt baktērijas tālāku izplatīšanos.

"Augstāk minētās informācija saņemšana kardināli mainīs situāciju un liegs slimībai izplatīties Krievijas iedzīvotāju vidū, bet tirgotāji cietīs minimālus zaudējumus," paziņoja aģentūra.

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien, 2. jūnijā nāca klajā ar aicinājumu Krievijai nekavējoties atcelt aizliegumu importēt dārzeņus no ES.

EK pavēstīja, ka "šopēcpusdien iesniegusi Krievijas Federācijai protestu" un pieprasījusi aizliegumu "nekavējoties atsaukt".

EK prasība izklāstīta ES veselības aizsardzības komisāra Džona Dalli vēstulē, kas nosūtīta Krievijas varasiestādēm.

Veselībai bīstamās baktērijas EHEC (enterohemoraģiskās E.coli) uzliesmojuma dēļ Krievija 2. jūnijā aizliegusi svaigu dārzeņu importu no visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

"Šorīt stājās spēkā aizliegums svaigu dārzeņu importam, kas attiecas uz visām ES valstīm," paziņoja Patērētāju aizsardzības aģentūras vadītājs Genādijs Oņiščenko.

No Eiropas Savienības jau ievestie dārzeņi "tiks konfiscēti visā Krievijā", viņš piebilda.

Eiropā, galvenokārt Vācijā, ar bīstamo baktēriju inficējušies vairāki simti cilvēku. Vācijā miruši 16 cilvēki, vēl viens Zviedrijā.

Nedz Vācijas, nedz ES amatpersonas līdz šim nav spējušas precīzi noteikt uzliesmojuma cēloni, sākotnēji par to vainojot no Spānijas importētos gurķus.

Leta

x

Paroles atgadināšana