Latvijas tirgos

"Tukuma piens" produkcijas eksportu plāno palielināt trīs reizes

Aija Zariņa, AgroPols
21.04.2010

"Tukuma piens" joprojām pienu pirks no vietējām zemnieku saimniecībām, bet, ieguldot uzņēmuma attīstībā vairāk nekā pusmiljons latu, eksportu plānots palielināt trīs reizes, stāsta Baltijas Komunikāciju centra pārstāve Kristīne Zeltiņa.

Pateicoties mērķtiecīgām investīcijām uzņēmuma attīstībā, "Tukuma piens" pagājušajā gadā būtiski palielināja pārstrādātā piena un saražotās produkcijas apjomus. Vairāk nekā 800 tūkstošus latu pērn "Tukuma piens" investēja tehnoloģiju pilnveidošanā, kā arī ražošanas un fasēšanas iekārtās un jaunās noliktavas būvniecībā. Tas ļāva produkcijas ražošanas apjomus palielināt par 13% un pienu iepirkt par 21% vairāk, kas ir lielākais piena iepirkuma apjoma pieaugums starp piena pārstrādes uzņēmumiem. Pilnveidojot "Tukuma piens" piedāvāto sortimentu, pērn uzsākta arī vairāk nekā 20 jaunu produktu ražošanu, arī biezpiena, kas līdz šim nebija "Tukuma piens" piedāvāto produktu klāstā.

"Tukuma piens" valdes loceklis Edmunds Jansons atzīst, ka, iedzīvotāju pirktspējas un izejvielas (piena) iepirkuma cenas samazināšanās dēļ, svaigo piena produktu tirgus 2009. gadā piedzīvoja dramatisku kritumu, realizācijas cenām samazinoties par 20-25%. Viņš pozitīvi vērtē, ka lielā daļā svaigo piena produktu realizācijas apjomi bijuši stabili vai pat pieauguši - "Tukuma piena" realizācijas apjomi pieauga tieši pirmās nepieciešamības produktiem, piemēram, pienam, kefīram, paniņām un sviestam. E. Jansons uzsver: "Piemērojoties jaunajiem apstākļiem un sīvajai konkurencei vietējā tirgū, uzsākām vairāku jaunu produktu ražošanu."

Uzstādījums šim gadam - turpināt ieguldīt uzņēmuma attīstībā un, tāpat kā līdz šim, pienu iepirkt no vietējām zemnieku saimniecībām, bet būtiski palielināt produkcijas eksportu.

"Nodrošinot lielāko piena iepirkuma apjoma pieaugumu starp piena pārstrādes uzņēmumiem, pērn "Tukuma piens" zemnieku saimniecībām par piena piegādi samaksāja vairāk nekā 5 miljonus latu. Arī šogad galveno izejvielu - pienu pirksim Latvijā un, galvenokārt, produkciju ražosim vietējam tirgum, tomēr plānojam būtiski palielināt arī produkcijas eksportu. Jau ir uzsākts darbs pie vairāku jaunu projektu realizācijas, un investīcijas šogad plānojam pagājušā gada līmenī, savukārt produkcijas eksportu plānots palielināt trīs reizes," norāda E.Jansons.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana