Latvijas tirgos

Visdārgākās Rīgas tirgos baravikas

Mārīte Jankeleviča , www.nra.lv
05.07.2010

Laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai" pētītas ogu un sēņu cenas un piedāvājums Latvijas tirgos. 

Pašlaik ir ogu ražas laiks, un dažas nedēļas atrodamas arī pirmās sēnes. Visvairāk Rīgas tirgos piedāvā zemenes – gan Latvijas, gan ārzemju. Cenas produktiem ir ļoti atšķirīgas, un starpība sasniedz pat vairākus latus.

Pārdevēji norāda – katru dienu mainās gan tirgotāji, gan cenas, tāpēc zemākā un augstākā summa būtu jānosaka katru dienu. Cenas ir atkarīgas no laika apstākļiem un konkurentu daudzuma.

Liela ogu dažādība

Zemenes pašlaik pārdod visvairāk, bet arī ķiršu ir ļoti daudz. Tomēr tos atšķirībā no zemenēm vairāk piedāvā no citām valstīm, lielākoties no Ungārijas. Pašmāju ķirši pieejami maz. Mellenes un meža zemenītes pārdod gandrīz visos tirgos. Šīs ogas ir augušas Latvijā, un pieprasījums pēc tām ir labs. Ivita no Aizkraukles pārdienās uz Centrāltirgu ved pārdot gan mellenes, gan meža zemenītes un visu atvesto vienmēr arī pārdod. Pašlaik sākas arī aveņu, ērkšķogu, jāņogu un upeņu laiks, kuras nav pieejamas daudz – lielākoties šīs ogas ir no Lietuvas un Polijas. Saimnieks Vilnis no Saldus stāsta, ka viņa saimniecībā ir ļoti daudz upenāju un ērkšķogu krūmu un, salasot ogas no visiem krūmiem, var ko pārdot arī Matīsa tirgū.

Sēņu nav daudz

Gailenes jau ir visos tirgos, bet citas sēņu sugas sastopamas reti. Artūrs Purvciema tirgū pārdod baravikas, kuras salasa Zemgalē. Konkrētu vietu viņš neatklāj, jo savas sēņu vietas patur noslēpumā, lai tās citi neatrastu. Artūrs stāsta: "Citi cilvēki iet sēņot, bet es vienkārši aizeju uz savām konkrētajām vietām un savācu sēnes. Man sēņu pārdošana ir kā hobijs, nevis iztikas pelnīšana. Lieli sēņu mīļotāji vienmēr tās iegādāsies, lai arī cik tās maksātu." Tagad ir sācies karsts un sauss laiks, tāpēc arī tik populāro gaileņu vairs nav tik daudz. Pārdevēja Astrīda, kura gailenes lasa Rīgas rajonā, norāda: "Lai sēnītes varētu augt, steidzami nepieciešams lietus. Tad būs gan lielāks daudzums, gan lielāka dažādība. Un līdz ar to, protams, zemākas cenas."

Pircējiem patīk Latvijas prece

Kaut gan cenas pašmāju produktiem ir augstākas, cilvēkiem vislabāk patīk Latvijā augušās ogas. Piemēram, Lietuvas un Polijas zemeņu pārdevējiem Centrāltirgū dienas laikā izdodas realizēt apmēram 20 līdz 50 kilogramu, turpretī Latvijas ogas pārdod vairāk nekā 100 kilogramu. Purvciema tirgū zemnieku saimniecība Skangaļi pārdod pat 400 kilogramus zemeņu dienas laikā, savukārt ārzemju zemenes šajā tirgū pārdevēji realizē apmēram 100 kilogramu. Kā atklāj pārdevēja Alla no Centrāltirgus, zemenes no Polijas un Lietuvas ātri paliek neglītas un sabojājas, tās ir sakritušās, un arī garša nav tāda kā Latvijas ogām. Tomēr Aiga, kura pastāvīgi iegādājas zemenes no Polijas, uzskata, ka tās nav sliktākas par Latvijā augušajām, viņa poļu zemenes šajā sezonā iegādājusies jau četras reizes. Neatkarīgā novēroja, ka cilvēkiem nepatīk, ka ērkšķogas un upenes nav pašmāju. Kolīdz pārdevējs atklāj, ka ogas nāk no Polijas vai Lietuvas, daži pircēji dodas prom.

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana