Latvijas tirgos

Centrāltirgū piena produkti ir lētāki

Antra Gabre, www.nra.lv
25.10.2010

Piena produktu tirgotāji Rīgas Centrāltirgū nav ļāvuši cenām augt, tāpēc pircēju viņiem netrūkst. Veikalnieki, tuvojoties rudenim, biedēja un brīdināja, ka piena produkti kļūs ievērojami dārgāki, jo ražotāji tos piegādās par lielāku maksu.

Akciju sabiedrības Rīgas Centrāltirgus mārketinga projektu vadītāja Gunta Poplovska informē, ka zemnieki cenas praktiski nav cēluši, vienīgi piens tagad maksā četrus santīmus vairāk – cena palielināta no 36 uz 40 santīmiem. Arī uzņēmumu sektoros piena paviljonā cenas celtas ļoti minimāli. Zemnieku saražotās produkcijas tirgotāji Neatkarīgajai atzina, ka viņiem nav nepieciešamība palielināt piena produktu cenas, piemēram, par 15 procentiem, kā tas noticis veikalos. Daļa pircēju jūtīgi reaģēs, ja, piemēram, iecienītākais biezpiens pēkšņi maksātu dārgāk. Ir arī tādi, kuri dažus santīmus šurp vai turp neskaita. Tomēr cilvēki Centrāltirgū iepērkas galvenokārt zemāku cenu dēļ, tāpēc rēķina līdzi un ir iegaumējuši cenas, novērojusi pārdevēja Tatjana.

Zolitūdes iedzīvotāja Sandra uz Centrāltirgu brauc katru nedēļu. "Tāpēc, ka tur es varu nopirkt sieru, kāda citur nav. Manuprāt, veikali nepiedāvā reālu sieru – kamēr es izpētu, kurš ir siera izstrādājums un cik tur ir E piedevu... Zinu, ka tirgū nebūs siers ar daudziem E. Tirgū ir arī ļoti gardi jogurtiņi, kuros nav daudz cukura. Man tas ir ļoti būtiski. Varu turklāt jogurtu nopirkt tādā tilpumā, kādā man vajadzīgs. Jā, vēl esmu atklājusi tīrkultūras, kuras veikalos nemaz neatrodu tik plašā izvēlē," viņa stāsta. Omulīgā sieviete noteic, ka viņas kuņģis spēj pārstrādāt zemnieku piena produkciju un viņai pie dūšas neiet tie sterilizētie produkti, kādus pārdod veikalā. Pircēja nerēķina, cik ietaupa, iepērkoties tirgū, jo viņas mērķis ir iegādāties produktus, kuru nav veikalos. "Man patīk dzīvs piens, kā tas garšo, kāda ir konsistence. Pakās piens tā negaršo. Jā, tirgū pirktais piens saskābst, bet tad sanāk garšīgs rūgušpiens. Veikalā pirktais piens ir rūgts, nezinu, ko tur liek klāt," Sandra paskaidro.

Centrāltirgū pie Degoles pienotavas stenda sastaptā Antra nopirkusi vairākas pudelītes ar baltu dzērienu. Airans esot. Pavisam nejauši iegriezusies Centrāltirgū un, meklējot neparastākus sierus, ieraudzījusi airanu. Tā kā kundzei patīkot izmēģināt visu, viņa vispirms nopirkusi vienu dzēriena pudelīti, uz vietas attaisījusi un pagaršojusi. Sapratusi – tas nu ir mans produkts! Tagad regulāri brauc gan uz Centrāltirgu, gan uz Vidzemes tirgu speciāli pēc airana. Viņa izpētījusi un salīdzinājusi, ka šis skābpiena dzēriens sit pušu turku oriģinālo dziru. Degoles uz jogurta bāzes gatavotais airans ir maigs un nav pārlieku skābs. Līdzīgs rūgušpienam, raudzēts produkts, aizrautīgi stāsta sieviete. Pie reizes viņa aizkāto arī līdz siera tirgotājiem un priecājas, ka var to pagaršot, lai nav jāpērk kaķis maisā kā veikalos. Tur jāpaļaujas vien uz iepakojuma norādītā sastāva izpētīšanu, no kā gan nevar secināt, vai produkts patiks arī pēc garšas.

Kārlis, kā pats saka – Rīgas centra pensionārs, pavisam nopietni pēta cenas, jo viņam vajagot, lai ir lētāk. Viņš salīdzina, ka, pērkot, piemēram, gaļu tirgū, tā ir par 30 procentiem lētāka nekā veikalos. Arī kartupeļus izdevīgāk iegādāties tirgū, jo tie maksā no 13 līdz 18 santīmiem, un par 18 santīmiem kilogramā tupeņi esot gluži kā izstādei atlasīti.

Par to, ka piena produktu ražotāji cels cenas, tirgotāji lielveikalos brīdināja jau kopš rudens tuvošanās. Tās septembrī palielinājušās, sākot no četriem un līdz pat 15 procentiem. Nav tādu piena produktu, kas būtu izbēguši no cenu kāpuma – piens, siers, arī jogurts un margarīns nu maksā vairāk. Tas tiek skaidrots ar situāciju Krievijā, kur šogad piena ražotāji izlēmuši labāk iepirkt pienu no Baltijas, nevis uzturēt pašu ganāmpulkus. Ja ražotājs palielina savu cenu, tad to pašu dara arī veikals.

Savukārt tirgū izlejamais jogurts maksā tikai latu kilogramā, bet īsts lauku piens (izlejamais), kas ražots zemnieku saimniecībās – 40 santīmu litrā. Biezpiens, salīdzinot ar veikalu cenām, ir smiekla vērtībā – lētāko var atrast par 1,88 latiem kilogramā. Mājas sieriem arī cena nav lielāka par 3,50 latiem kilogramā.

Piena produktu cenas

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana