Latvijas tirgos

Šoruden par dārzeņiem jāmaksā vairāk

Andra Ūdre, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)
22.11.2010

Šā gada pirmajos 10 mēnešos, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, vislielākais cenu pieaugums no augļiem un dārzeņiem mazumtirdzniecības tīklos Rīgā bija baltajiem galviņkāpostiem par 43%, sarkanajai paprikai par 32%, zemenēm par 28% un apelsīniem par 24%. Savukārt galda bietes šogad vidēji 10 mēnešos maksāja par 20% un burkāni par 17% lētāk kā pagājušajā gadā, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) dati.

Šā gada oktobrī vislielāko cenu kāpumu, salīdzinot ar pagājušā gada oktobri, piedzīvoja baltie galviņkāposti par 151% un lielogu dzērvenes par 106%, savukārt redīsus un dzelteno papriku bija iespējams nopirkt lētāk kā pagājušā gada oktobrī.

Savukārt ražotāju cenas šā gada pirmajos 10 mēnešos, salīdzinot ar šo pašu periodu pagājušajā gadā, ir palielinājušās sīpoliem par 55% un baltajiem galviņkāpostiem par 33%, bet visbūtiskāk šajā periodā tās ir samazinājušās lapu salātiem par 18% un galda bietēm par 15%.

"Augļi un dārzeņi, parasti ir tie produkti, kuru mazumtirdzniecības cenas veikalos atrodas ļoti ciešā saistībā ar ražotāju cenām. To gan ne vienmēr var teikt par kartupeļiem. Arī pēdējos divus gadus augļu un dārzeņu cenas veikalos ir bijušas cieši saistītas ar ražotāju cenām. Sakarā ar dabas katastrofām Polijā un citos tuvākajos dārzeņu audzēšanas reģionos šogad nav vērojama būtiskos apjomos augļu un dārzeņu pārprodukcija. Neskatoties uz to, ka šogad bija labi padevusies gurķu un ķirbju raža, kopumā augļu un dārzeņu ražas bija mazākas un smagie ražas novākšanas apstākļi ir radījuši situāciju, ka labas kvalitātes uzglabājamu dārzeņu nav īpaši daudz. Tāpēc arī šobrīd ir pieaugušas gan ražotāju, gan arī mazumtirdzniecības cenas", uzskata LTVC vadītāja Ingūna Gulbe.

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)

x

Paroles atgadināšana