Latvijas tirgos

Jaunā piena rūpnīca Jelgavā strādās ar "Trikātas siera" zīmolu un iestrādēm

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
21.02.2011

Nākamā gada vasarā varētu sākt darboties jaunā piena rūpnīca, kuras ražošana balstīsies uz AS "Trikātas siers" zīmolu un iestrādēm, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Raimonds Freimanis.

"Jaunās rūpnīcas nosaukums būs SIA "Latvijas piens" un ražotajiem produktiem būs "Trikātas siera'' zīmols. Pēc jaudām jaunā rūpnīca būs viena no lielākajām piena pārstrādes rūpnīcām Latvijā pārstrādes jaudām 250 tonnas piena dienā. Savukārt esošā ''Trikātas siera" ražotne varētu pārtapt par nišas produktu ražotni. Jaunās rūpnīcas apgrozījums varētu būt 25 miljoni latu, tās eksporta apjomi plānoti 80%. Pelnīt rūpnīca varētu sākt jau otrajā darbības gadā," stāstīja Freimanis.

Uzņēmējs norādīja, ka projekts patlaban tiek skatīts Lauku attīstības dienestā (LAD), un atbilde varētu būt 17. martā.

"Kopīgais projekta lielums ir 10,4 miljoni latu. To realizēs SIA "Latvijas piens", kura sastāvā ir trīs kooperatīvi - "Trikāta KS", "Piena partneri KS" un "Dzēse". Kooperatīva biedru līdzfinansējums ir viens miljons, kredīts apmēram 6,5 miljoni, Eiropas finansējums - apmēram trīs miljoni latu. Ļoti būtisks ir valsts garantētais atbalsts pieci miljoni latu, patlaban jau notiek garantijas formēšanas process. Ja valsts nedotu garantiju, projektu pilnā apmērā nevarētu realizēt," sacīja Freimanis.

Ja tiks saņemta pozitīva atbilde no LAD, tiek plānots jau šajā vasarā sākt celtniecību un gada beigās uzstādīt piena iekārtas. "Pirmajā kārtā tiks uzcelts rūpnīcas pirmais posms un uzstādītas piena koncentrāta ražošanas iekārtas, otrajā - uzstādītas siera ražošanas iekārtas. 2012.gada maijā rūpnīca varētu sākt pilnvērtīgu darbu. Galvenais ražojamais produkts būs siers ar pievienoto vērtību. Sāksim ražot sierus uz ''Trikātas siera" produktu bāzes. Piecu gadu laikā plānojam sasniegt proporciju, ka 30-50% būs klasiskie Krievijas un Holandes sieri, savukārt 50-70% - ar augstāku pievienoto vērtību, piemēram, "Edam", "Parmezan" tipa apaļie sieri, arī "Sniega bumbas" masu "atvasinājumi", sacīja uzņēmējs.

Kā norādīja Freimanis, rūpnīcas piena pieņemšanas un pasterizācijas jauda būs 250 tonnas desmit stundās, sieriem ražošanas jauda būs 500 līdz 600 tonnas mēnesī, savukārt piena koncentrāta jauda būs atkarīga no tā, par cik procentiem to iebiezinās.

Pilnu interviju ar Freimani lasiet "Nozare.lv" sadaļā "Intervijas. Viedokļi".

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana