Latvijas tirgos

Zemkopības ministrs Jāni Dūklavs atklāj latviešu gastronomiskās identitātes aptauju

Ineta Vilciņa, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)
26.08.2011

2011. gada 26. augustā Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs atklāja latviešu gastronomiskās identitātes aptauju „Ko ēdam!”. Aptauja, kas atrodama interneta vietnē www.koedam.lv, tika izveidota, lai Latvijas iedzīvotājiem pašiem būtu iespēja piedalīties lēmuma pieņemšanā un ieteikt, kādus pārtikas produktus vest un parādīt starptautiskajā pārtikas izstādē – gadatirgū Internationale Grüne Woche Berlin jeb Zaļā nedēļa, kas norisināsies 2012. gada janvārī.

Katru gadu Latvijas kopstendu ar Zemkopības ministrijas atbalstu, organizē Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts. Lai veidotu pareizu valsts koptēlu un piedāvātu tradicionālus un atpazīstamus Latvijas pārtikas produktus, stendu veidosim bez atsevišķu uzņēmumu piedalīšanos un paši nodrošināsim šo produktu pārstāvēšanu izstādē, kas norisināsies no 2012. gada 20. līdz 29. janvārim Vācijas galvaspilsētā. Tajā katru gadu piedalās vairāk nekā 1600 dalībnieku no vairāk kā 50 pasaules valstīm un dažādo valstu piedāvājumus novērtē vismaz 415 tūkstoši interesentu. Gaidāmajā izstādē mūsu valsts kopstendā vēlamies un esam apņēmušies piedāvāt latviešu gastronomiskās identitātes pārtikas produktus – tos, kurus noskaidrosim iedzīvotāju aptaujas rezultātā, kura ilgs līdz š.g. 21.septembrim. Kopā ar aktīvākajiem un atsaucīgākajiem pārtikas uzņēmumiem esam izveidojuši produktu sarakstu un varam piedāvāt iedzīvotājiem iespēju nobalsot par tiem, kas būtu cienīgi pārstāvēt Latvijas valsti šajā izstādē.

Aptaujas atklāšanas laikā pavārs Ēriks Dreibants praktiski nodemonstrēja, cik tieši latviska iespēja ir mūsu nacionālajai gastronomiskai identitātei un, kas ir tas, ar ko lepojamies saviem ārzemju viesiem. Tas, ko mēs ēdam.

Internationale Grüne Woche Berlin jeb Zaļā nedēļa Berlīnē ir viena no lielākajām pārtikas izstādēm – gadatirgiem Vācijā, kas vērsta tieši uz patērētājiem (415 000 apmeklētāju 2011. gadā). Izstādes mērķauditorija – patērētāji no Vācijas un tās kaimiņvalstīm, pārtikas preču vairumtirgotāju un mazumtirgotāju pārstāvji, lauksaimniecības importētāji, lauksaimniecības, mežsaimniecības, dārzkopības, zivjsaimniecības eksperti, lauksaimniecības politikas un administrēšanas eksperti. Izstādē akreditējas arī populārāko mediju žurnālisti no dažādām pasaules valstīm (5000 pārstāvju 2011. gadā). Vienlaikus šī izstāde ir kā politiskais forums, kurā piedalās lielākā daļa ES valstu, kā arī daudzu citu valstu lauksaimniecības un pārtikas nozares ministru. Izstādi apmeklē vairāk nekā 30 dažādu valstu ministri. Kā Latvijas valsts pārstāvis uz izstādi ik gadus dodas arī Zemkopības ministrs. Izstādes laikā tiek rīkotas dažādas apmācības, semināri, kongresi un forumi. 2011. gada izstādē kopumā piedalījās 1632 dalībnieki no 57 pasaules valstīm.

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)

x

Paroles atgadināšana