Latvijas tirgos

"Rīgas dzirnavnieks": Graudi šogad par 10% līdz 25% dārgāki

Ingrīda Mičāne, Leta
21.09.2011

Šā gada graudaugu iepirkuma cenas ir par 10% līdz pat 25% augstākas, bet graudu kvalitāte kopumā nav tik laba kā pērn,  biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja graudu pārstrādes uzņēmuma AS "Rīgas dzirnavnieks" ģenerāldirektors Sandis Jansons.

"Lai gan vasaras vidū laikapstākļi bija labvēlīgi un prognozes solīja labu jaunās ražas kvalitāti, jūlija beigās laiks mainījās un lietavu dēļ ievākto graudaugu kvalitāte kopumā nav tik laba kā pērn. Lielā mitruma dēļ graudiem kritās kvalitātes rādītāji, īpaši samazinājās tā dēvētais krišanas skaitlis - graudi sāka dīgt un nebija vairs izmantojami miltu ražošanai. Nedaudz labākā situācijā ir tie Vidzemes zemnieki, kuri ražu novāca vēl pirms lietavu sākuma. Tomēr sausā laika dēļ graudi ir sīkāki un līdz ar to tie nav tik labi piemēroti augstākas kategorijas miltu ražošanai," sacīja Jansons.

Viņš atzina, ka graudaugu iepirkuma cenas šogad ir par 10% līdz 25% augstākas nekā pērn šajā pašā laika periodā.

"Tas saistīts ar graudu cenām pasaulē, kas, kaut arī samazinājušās salīdzinājumā ar pavasari, tomēr turas augstas. Pērn graudu cenas piedzīvoja dramatisku kāpumu - līdz pat 90% kopš sezonas sākuma, jo daudzās graudaugu audzētāju lielvalstīs bija ļoti zemas ražas, kas automātiski ietekmēja biržas cenas. Vienlaikus jārēķinās, ka arī graudu biržās notiek finanšu spekulācijas. Šogad pasaulē nebija tik lieli dabas stihiju postījumi graudaugu plantācijām, bet lielākas bažas radīja un rada neskaidrības pasaules finanšu tirgos, kas ietekmē graudu cenu biržās. Pagājušajā nedēļā cenas Eiropas biržās nokrita par vairāk nekā septiņiem latiem," norādīja "Rīgas dzirnavnieks" vadītājs.

Par augstākas kvalitātes rudziem "Rīgas dzirnavnieks" patlaban maksā 135 latus par tonnu, par kviešiem - 155 latus, bet par auzām - 105 latus par tonnu bez pievienotās vērtības nodokļa. Salīdzinot ar sezonas sākumu, iepirkumu cenas vidēji pieaugušas par 5%.

""Rīgas dzirnavnieks" graudus iepircis atbilstoši paredzētajam apjomam. Atsevišķās pozīcijās graudu iepirkšana pakāpeniski vēl turpināsies. Graudu iepirkums atkarīgs no miltu realizācijas līgumiem. Ja līgumi noslēgti uz visu nākamo sezonu tad arī graudi ir jāsapērk visai sezonai. Patlaban maiznieku domas dalās - citi slēdz gada līgumus, citi - tikai ceturkšņa," stāsta S. Jansons.

Leta

x

Paroles atgadināšana