Latvijas tirgos

Ābolu un bumbieru raža - vidēja

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
29.09.2011

Šogad ābolu un bumbieru raža dārzos ir vidēja, sasniedzot apmēram 50 kilogramus augļu no koka jeb 30 tonnas no hektāra, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina augļu kooperatīva "VTT dārzi" vadītāja Dace Drošprāte.

"Vidējā raža šajā sezonā ir apmierinoša, tomēr tā ir daudz mazāka nekā Lietuvā vai Polijā, kur komercdārzos novāc līdz pat 40 tonnām no hektāra," sacīja Drošprāte.

Viņa atzina, ka līdz šim Latvijā nav bijusi pārdomāta komercdārzu veidošanas politika. "Deviņdesmito gadu beigās, kad bija ļoti lielas subsīdijas augļu dārzu veidošanai, dārzos lielā steigā sastādīja nepiemērotas šķirnes, kas īsti neatbilda augļu industriālās ražošanas prasībām. Tāpēc patlaban notiek dārzu atjaunošana un šķirņu pārvērtēšana," sacīja agronome.

Jautāta par bumbieru ražu, viņa atzina, ka arī tā ir vidēja - apmēram 25 tonnas no hektāra.

"Komercdārzos mēģinām stādīt vairākas perspektīvas šķirnes, tomēr izskatās, ka Latvijas laikapstākļiem bumbieri tomēr nav īsti piemēroti. Izņēmums ir šķirnes "Belorusskaja pozdnjaja" un "Mramornaja", kuras Zemgalē uzrādījušas labākas ražas un sala izturību," sacīja kooperatīva vadītāja.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana