Latvijas tirgos

ZM Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvās padomes sēdē spriež par situāciju piensaimniecībā

Ilze Vabole, AgroPols
09.05.2012

9. maijā notika Zemkopības ministrijas (ZM) Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvās padomes sēde, kurā lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas ar zemkopības ministri Laimdotu Straujumu un ZM speciālistiem apsprieda situāciju piensaimniecībā, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Jautājums, kas uztrauc piena ražotājus, ir piena iepirkuma cenas pazemināšanās Latvijā un Eiropā. Latvijā piena vidējā iepirkuma cena pēdējos pāris mēnešus ir kritusi par vienu santīmu par piena kilogramu un arī turpmākos mēnešus prognozējama šāda tendence. Lauksaimnieku organizācijas norāda, ka piena ražošanas pašizmaksa ir ap 20 santīmu par kilogramu un iepirkuma cena, kas tuva tai, piena ražotājus neapmierina, īpaši ņemot vērā ražošanai nepieciešamo resursu sadārdzināšanos.

Lauksaimnieki kopīgi ar ZM speciālistiem diskutēja par iespējamiem atbalsta instrumentiem, kas varētu mazināt piena cenas krituma nelabvēlīgo efektu. Vērā jāņem arī tas, kas vienlaikus ar piena iepirkuma cenu krišanos norisinās pavasara sēja un jāsāk lopbarības sagatavošana nākamai ziemas sezonai. Tādēļ ir nepieciešama steidzama rīcība, atrodot efektīvākos un visātrāk ieviešamos atbalsta pasākumus, par ko arī sēdes dalībnieki vienojās.

Vēl padomes sēdē atsākās diskusijas par nozares attīstības stratēģijas nepieciešamību un turpinājās domu apmaiņa par piena kvalitātes uzlabošanu. Lauksaimnieki apsprieda arī lauksaimnieku identifikācijas nepieciešamību, lai valsts atbalsts uzņēmējam tiktu sasaistīts ar nomaksātajiem nodokļiem un produktivitāti.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana