Latvijas tirgos

Latvijas pārtikas ražotāji gatavi palielināt eksporta apjomu uz ASV

Ilze Vabole, AgroPols
17.10.2012

Latvijas pārtikas ražotāji gatavi palielināt eksporta apjomu uz ASV

17. oktobrī zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Marku Pekalu (Mark Pekala), informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Tikšanās laikā zemkopības ministre Laimdota Straujuma ASV vēstniekam Markam Pekalam uzsvēra, ka Latvijas pārtikas ražotājiem ir iespējas palielināt dažādu pārtikas preču un koksnes izstrādājumu ražošanas apjomu, lai palielinātu to eksporta apmēru uz ASV. ASV ir viens no lielākajiem Latvijas tirdzniecības partneriem starp trešajām valstīm un 2011. gadā pēc eksporta vērtības ierindojās 2. vietā (aiz Krievijas). Nozīmīgi, ka Latvijas tirdzniecības bilance ar ASV pēdējos trijos gados pastāvīgi ir bijusi pozitīva, turklāt tirdzniecības apjomi ar lauksaimniecības produktiem starp Latviju un ASV turpina augt.

2011. gadā uz ASV tika eksportēti Latvijas lauksaimniecības produkti par kopējo vērtību 27,7 miljoni eiro, bet ASV Latvijā importēja lauksaimniecības produktus 5,8 miljonu eiro vērtībā. Savukārt 2012. gada pirmajā pusgadā vērojama līdzīga pozitīvās tirdzniecības bilances tendence – Latvija uz ASV ir eksportējusi lauksaimniecības produktus 13,6 miljonu eiro vērtībā, bet no ASV importējusi lauksaimniecības produktus 5,1 miljonu eiro vērtībā, kas ir tuvu tai vērtībai, ko Latvija importēja 2011.gadā kopumā.

2011. gadā Latvija no ASV importēja koksni un koka izstrādājumus 524 tūkstošu eiro apjomā un eksportēja 2,4 miljonu eiro apjomā.

Pielikumā: zemkopības ministre Laimdota Straujuma un ASV vēstnieks Marks Pekala (ZM foto)

AgroPols

x

Paroles atgadināšana