Latvijas tirgos

Izstādē „Zaļā nedēļa” plašs produktu klāsts un jaunumi no pašmāju ražotājiem

Andra Ūdre, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)
16.01.2013

Šonedēļ tiks atklāta starptautiskā pārtikas izstāde- gadatirgus “„Internationale Gruene Woche Berlin 2013” jeb tautā zināma kā „Zaļā nedēļa”, kura norisināsies no 18.-27.janvārim. Kā jau ierasts, Latvijas kopstends atradīsies 8.2 hallē, stenda nr.108.

Turpinot iepriekšējā gadā aizsākto tradīciju izstādes apmeklētājiem tiks dota iespēja degustēt un iegādāties Latvijas pircējiem iemīļotos produktus Vācijas publikai. Visus produktus tirgos vienota dizaina kopstendā. Berlīnē „Zaļajā nedēļā” tiks piedāvātas AS „Brīvais vilnis” ražotās „Rīgas šprotes”; SIA „Lāči” ceptā „Īstā rupjmaize”, rupjmaizes grauzdiņi ar ķiplokiem „Lauznīši”, gaišā augļu maize; SIA „Kronis” bērzu sula, ķirbju cidoniju nektārs, dzērvenes pūdercukurā, cidoniju sula, rīvētas dzērvenes; SIA „Matss” konditorejas izstrādājumi; SIA „Ilgezeem” Iļģuciema kvass- kvass, iesala ekstrakts, stiprais kvass, porterkvass, veselības dzēriens; SIA „Rīgas piensaimnieks” biezpiena sieriņš „Kārums” vaniļas, kausētais siers „Dzintars” klasiskais; „NP Foods” Laima zefīrs „Maigums” ar vaniļas garšu, AS „Latvijas balzams”- Rīgas melnais balzams, Rīgas melnais balzams/upeņu, liķieris „Moka”, liķieris „Allažu ķimelis”; SIA „Rāmkalnu serviss” lielogu dzērveņu, rabarberu, ķirbju sukādes; SIA „Saldus gaļas kombināts” konservu mēle želejā; SIA „Saldais dzintars” suvenīrsaldums- karamele no smiltsērkšķu sulas „Saldais dzintars”; SIA „Zakši” Užavas alus- gaišais un tumšais alus; SIA „Rēzeknes gaļas kombināts”- pusžāvētās desiņas „Mednieku odziņas”, „Alkšņu desiņas”; SIA „RA 5” Alīda- cigoriņu kafeja „Alīda”; SIA „Lienama Alūksne”- Very Berry dzērveņu, melleņu sulas, cidoniju morss; Z/S „Jāņkalni” 6 veidu sukādes, melleņu biezsula, vegānu čipsi, dabīgās sulas inovatīvā iepakojumā- 10L paka ar krānu; SIA „Kuldīgas maizes ceptuve” ar trīs veidu maizēm; SIA „Dona” ar 7 veidu maizēm; SIA „Waras ula” sīpolu marmelāde.

Stenda centrā atradīsies skaistumvitrīna, kurā tiks izvietoti LR Zemkopības ministrijas sarūpētā Latvijas produktu elite. Savukārt, Latvijas amatnieki ir aizdevuši atsevišķus produktus Latvijas stenda noformējumam. Tie ir Dainis Lēgenbergs- dažādas kokamatniecības lietas (Sesava); Guntars Līvmanis un Genādijs Barteņevs ar izgrebtiem koka traukie/paplātēm (Jelgava); Sarmīte Meiere- šūtas lelles (Rīga); Geidāne Iveta un Inga Rasmane - linu izstrādājumi (Jelgava) ; Lotes Toys- koka rotaļlietas (Babīte); Invalīdu biedrība „Pins”- griķu spilveni, eko matrači, eko ziepes (Rīga); Guna Miķelsone- grīdas celiņi (Rūjiena); Ausma Spalviņa Tautas lietišķā mākslas studija „Dardedze”- lakati (Jelgava); Benita Markute- vilnas zeķes (Jelgava); SIA „Metālizstrādājumi” sadarbībā ar galdniecību- metāla un koka izstrādājumi (Rēzekne).

Izstāžu apmeklētāji varēs saņemt Tūrisma attīstības valsts aģentūras, Lauku ceļotāja un Rīga 2014 sagatavotos informatīvos materiālus par dažādām iespējām Latvijā.

Papildus tam, stenda interjeru rotās LR Zemkopības ministrijas finansētā Latvijas lauku vides reklāmfilma. Tajā izstādes apmeklētāji varēs gūt īsu ieskatu par Latvijas lauku vidi kā dzīves, darba, atpūtas un dažādu produktu ražošanas vietu. Filma tapusi filmu studijā „Riverbed”, Latvijas Valsts Agrārā ekonomikas institūta izstāžu projekta darbiniekiem cieši sadarbojoties ar Andra Gaujas vadīto komandu un iesaistot tulku Aivi Svirski teksta sadaļu veidošanā. Filma veidota, apvienojot kadrus no iepriekšējos gados uzņemtām reklāmfilmām par Latviju un tās ražotājiem. Filmas veidotāji vēlas izteikt pateicību visiem par atsaucību, īpaši tiem, kuru darbi tika izmantoti.

Tas viss veidos stenda koptēlu, kurš šogad solās būt atšķirīgs no citiem gadiem, liekot uzsvaru uz Latviju kā vietu, uz kuru doties ciemos, nogaršot no Latvijas produktiem gatavotu maltīti un iegādāties Latvijas amatnieku ražotās lietas!

Stenda mākslinieciskais koncepts veidots LVAN/LVAEI un tiks izpildīts sadarbībā ar SIA „Lateca”

Starptautiskā Zaļā nedēļa (IGW) ir viena no starptautiskajām izstādēm pārtikas, lauksaimniecības un dārzkopības nozarēs. Dibināta 1926.gadā, 2013.gadā tā notiks jau 78. reizi. Ražotāji no visas pasaules izmanto IGW, lai pārbaudītu tirgus pārtiku, luksusa preces un izveidotu tēlu. Izstādes dalībnieki to bieži organizē par valsts, reģionu vai produktu tēmām. Galvenais, ar ko tiek pārstāvēta „Zaļā nedēļa” ir svaiga produkcija, zivis, gaļa un piena produkti, kā arī plaša izvēle starptautiskajā vīna, alus un stipro alkoholisko dzērienu specialitātē, tādejādi apmierinot katra kulināra garšas kārpiņas. IGW ir aprīkota arī ar komerciālām un nekomerciālām lauksaimniecības, mežsaimniecības un ainavu ekspozīcijām. Mainot gada tēmas, parasti ir iekļautas tādas tēmas kā atjaunojamie resursi vai zinātne dzīvnieku vaislai un audzēšanai. Šie gadatirgus elementi ir īpaši nozīmīgi tiem, kas iesaistīti jaunattīstības tirgos Centrāleiropā un Austrumeiropā.

Vairāk informācijas par izstādi www.gruenewoche.de.

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)

x

Paroles atgadināšana