Latvijas tirgos

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs apkopojis tehnisko pakalpojumu cenas Latvijā 2012. gadā

Dace Millere, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)
11.02.2013

SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) apkopojis tehnisko pakalpojumu cenas Latvijā 2012. gadā un publiskojis šo informāciju mājaslapā www.llkc.lv . Apkopojums veikts, pamatojoties uz novadu lauku attīstības speciālistu iesūtīto informāciju par 56 dažādu tehnisko pakalpojumu cenām visos Latvijas reģionos. Salīdzinot ar 2011. gada rezultātiem, tehnisko pakalpojumu cenām kopumā ir tendence palielināties vidēji par 5%. Apkopotie dati neatspoguļo Latvijas vidējos rādītājus un izmantojami tikai informatīvos nolūkos.

LLKC Ekonomikas nodaļas vadītāja Santa Pāvila:

– Lai gan apkopotie dati par tehnisko pakalpojumu cenām Latvijā neatspoguļo vidējos rādītājus valstī un izmantojami tikai informatīvos nolūkos, interese par tiem ir liela. Šie dati nepieciešami, lai LLKC veiktu saimniecību bruto segumu aprēķinus, tos izmanto arī lauksaimnieki un konsultanti, izstrādājot dažādus projektus valsts un Eiropas Savienības finansējuma saņemšanai. Informāciju izmanto arī lauksaimniecības studenti kursa darbu izstrādē, kā arī šīs tabulas izdrukas dažkārt redzamas pat lauku veikalos pie ziņojumu dēļa.

Tika apkopotas cenas par sekojošiem pakalpojumiem: šķīvošanu, organisko un minerālmēslu izkliedēšanu, aršanu, kultivēšanu, dziļirdināšanu, frēzēšanu, šļūkšanu, graudaugu sēšanu, pievelšanu, kombinēto augsnes apstrādi, sējumu ecēšanu, kartupeļu stādīšanu un vagošanu, smidzināšanu, zāles pļauju, ganību appļaušana, grāvju un ceļmalu appļaušana, zāles vālošanu, presēšanu ķīpās un rituļos, savācējpiekabes izmantošanu, graudaugu kulšanu, salmu un zāles smalcināšanu, kartupeļu lakstu pļaušanu, kartupeļu kratīšanu un novākšanu ar kombainu, graudu kaltēšanu, tīrīšanu, malšanu, kodināšanu, sniega šķūrēšanu, šķeldošanu, kā arī dažādu jaudu traktoru nomu un kravas automobiļa izmantošanu.

Salīdzinot ar 2011. gada rezultātiem, tehnisko pakalpojumu cenām kopumā ir tendence palielināties. Vidējais cenu palielinājums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir 5%. Turpina Santa Pāvila:

– Degvielas cenu kāpums ietekmējis būtiskākās un energoietilpīgākās tehnikas pakalpojumu pozīcijas. Visvairāk palielinājušās aršanas, kultivēšanas, pārējās augsnes apstrādes, pļaušanas, kā arī graudu kaltēšanas un tīrīšanas pakalpojumu cenas. Par atsevišķu mazāk pieprasītu tehnikas pakalpojumu, piemēram, kāpurķēžu traktora nomas, pašgājējsmalcinātāja un savācējpiekabes izmantošanu, datu bāze nav tik plaša, cenu svārstību amplitūda – lielāka un tāpēc radušās krasākas šo tehnikas pakalpojumu cenu izmaiņas, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada rezultātiem. Novadu speciālisti atzīst, ka cenu bieži nosaka tas, ka pakalpojumu sniedzēju ir maz un nepastāv konkurence. Daudzos novados nav specializētu pakalpojumu sniedzēju, un to veic saimnieki laikā, kad darbi paveikti pašu saimniecībās.

Cenas pa reģioniem būtiski neatšķiras, izņemot Pierīgas reģionu, kur tās ir augstākas, kas izskaidrojams ar zemāku lauksaimnieciskās darbības intensitāti. Atsevišķas cenas ir augstākas Latgalē (piemēram, kartupeļu novākšana ar kombainu un ar kratītāju), bet zāles lopbarības sagatavošanas pakalpojumi ir dārgāki Vidzemē un Latgalē. Savukārt graudu novākšana ar kombainu, kā arī lielākā daļa no augsnes apstrādes pakalpojumiem ir dārgāki Pierīgā un Zemgalē.

Tehnisko pakalpojumu cenu apkopojums par 2012. gadu ir pieejams LLKC mājas lapā www.llkc.lv sadaļā Bibliotēka, kur atrodami arī tehnisko pakalpojumu cenu apkopojumi par iepriekšējiem gadiem.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)

x

Paroles atgadināšana