Latvijas tirgos

Pārtikas uzraudzības 2012. gada rezultāti

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
15.02.2013

2013. gada 1. janvārī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) uzraudzībā bija 32 777 uzņēmumi. Tostarp 800 uzņēmumi, kas nodarbojas ar materiālu, kas paredzēti saskarei ar pārtiku ražošanu, pārstrādāšanu vai izplatīšanu. Kopējais pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir pieaudzis par 1 491 uzņēmumu. Tas noticis galvenokārt tādēļ, ka pērn bija jāreģistrējas visiem, kas ražo, pārstrādā vai izplata materiālus, kas paredzēti saskarei ar pārtiku.

Skatīt Pārtikas un veterinārā dienesta uzraudzībai pakļauto uzņēmumu reģistru.

Pārtikas ražošanas uzņēmumos PVD 2012. gadā ir veicis vairāk nekā 9 tūkstošus pārbaužu. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī pērn pārtikas ražošanas uzņēmumos visbiežāk konstatētās neatbilstības ir saistītas ar paškontroles sistēmu uzņēmumā un higiēnas ievērošanu ražošanas telpās.

Tomēr jāatzīst, ka lielākoties Latvijas pārtikas ražošanas uzņēmumi pilnībā vai daļēji atbilst higiēnas prasībām. Vien neliels skaits uzņēmumu – nepilns 1% no kopējā pārbaudīto ražošanas uzņēmumu skaita vērtējams kā higiēnas prasībām neatbilstošs.

Par konstatētajiem pārkāpumiem pārtikas ražošanas uzņēmumos 2012. gadā PVD sastādījis 48 brīdinājuma rīkojumus un 198 administratīvos protokolus. 188 gadījumos piemēroti naudas sodi 16 092 latu apjomā. 6 pārtikas ražošanas uzņēmumu darbība apturēta.

Pārtikas izplatīšanas uzņēmumos PVD pērn ir veicis vairāk nekā 30 tūkstošus pārbaužu. 2012. gadā, salīdzinot ar gadu iepriekš, PVD pārtikas izplatīšanas uzņēmumos ir retāk konstatējis pārkāpumus tehnoloģiskā procesa un temperatūras režīmu ievērošanā, kā arī ūdensapgādē, bet biežāk – neatbilstības paškontroles sistēmas procedūrās, iekārtu un aprīkojuma higiēnā, telpu higiēnā un personāla higiēnā.

Arī Latvijas pārtikas izplatīšanas uzņēmumi lielākoties pilnībā vai daļēji atbilst higiēnas prasībām. Tikai 0,2 % pārbaudīto pārtikas izplatīšanas uzņēmumu ir atzīti par prasībām neatbilstošiem.

Par konstatētajiem pārkāpumiem pārtikas izplatīšanas uzņēmumos 2012. gadā PVD sastādījis 85 brīdinājuma rīkojumus un 2 596 administratīvos protokolus. 3 268 gadījumos piemēroti naudas sodi 147 406 latu apjomā. 46 pārtikas izplatīšanas uzņēmumu darbība apturēta.

No pagājušā gada 1. jūlija PVD veic arī to uzņēmumu uzraudzību, kas ražo, pārstrādā vai izplata materiālus, kas nonāk saskarē ar pārtiku. Pirmais uzdevums bija šīs jomas uzņēmumu reģistrācija. Laboratoriskās kontroles programmas ietvaros ir uzsākti arī laboratoriskie izmeklējumi. Pērn 5 šādos materiālos tika konstatēta paaugstināta formaldehīda migrācija, tādēļ tie bija jāizņem no aprites.

Trihinelozes uzraudzība

Virkne kompleksu uzraudzības pasākumu tika veikti Daugavpils novadā, jo tur tika konstatēti vairāki cilvēku saslimšanas gadījumi ar trihinelozi. PVD veica pastiprinātas pārbaudes visos pārtikas aprites posmos, sākot ar saimniecībām, kurās tiek turētas cūkas, kautuvēm un beidzot ar pārtikas tirdzniecības vietām – tirgiem un veikaliem. Lai arī saslimstība ar trihinelozi ir samazinājusies, tā joprojām uzskatāma par aktuālu problēmu, tādēļ pastiprināta uzraudzība šajā jomā turpināsies arī šajā gadā.

PVD pērn sagatavoja dažādus informatīvos materiālus par trihinelozi, kā arī video par to, kā droši pagatavot cūkgaļu, lai pasargātu sevi no saslimšanas ar šo bīstamo slimību.

Tematiskās pārbaudes pārtikas tirdzniecībā

23 % no visām pagājušajā gadā veiktajām pārbaudēm pārtikas izplatīšanas uzņēmumos bijušas ārpuskārtas, tostarp dažādas tematiskās pārbaudes, kas veiktas reaģējot uz informāciju par nelikumīgām darbībām dažādu pārtikas produktu izplatīšanas jomā.

2012. gada sākumā pastiprinātu uzmanību PVD inspektori pievērsa olu izsekojamībai un marķējumam, kā arī dažādu sieru marķējumam un pavaddokumentiem, lai pārliecinātos par produktu izsekojamību. Rezultātā, pēc konstatētajiem pārkāpumiem no tirdzniecības tika izņemtas 17 tonnas siera.

2012. gada pavasara un vasaras mēnešos PVD pastiprinātu uzmanību pievērsa svaigu augļu, ogu un dārzeņu tirdzniecībai un konstatēja ne tikai neatbilstības pavaddokumentos un marķējumā, bet arī citus pārkāpumus, tostarp preci ar bojāšanās pazīmēm. No tirdzniecības tika izņemta 1 tonna augļu un dārzeņu.

2012. gada otrajā pusē PVD īstenoja dažādas tematiskās pārbaudes, kas bija vērstas uz ēnu ekonomikas apkarošanu. Lielākoties tās tika veiktas tirgos un dažādu masu pasākumu laikā brīvdienās un svētku dienās. Šo pārbaužu ietvaros PVD pārbaudīja pusotru tūkstoti uzņēmumu un vairāk nekā 68 % no pārbaudītajiem uzņēmumiem konstatēja neatbilstības, tostarp higiēnas prasību ievērošanā, preču marķējumā, pavaddokumentos, pārtikas produktu uzglabāšanā un derīguma termiņos. 41 gadījumā tika konstatēti uzņēmumi, kuri pārtikas apritē darbojās nelegāli, proti, nebija PVD reģistrēti. No tirdzniecības tika izņemtas teju 10 tonnas pārtikas produktu un vairāk nekā 8 200 gabalpreces, galvenokārt gaļas izstrādājumi, piena produkti, svaigas un karsti kūpinātas zivis. Vairāku tonnu pārtikas produktu izplatīšana tika apturēta uz laiku līdz neatbilstību novēršanai.

Veselīgs uzturs izglītības iestādēs

Uzsākot 2012./2013. mācību gadu, pirmsskolas, pamatskolas un vispārējās izglītības iestāžu audzēkņu ēdināšanā bija jāievēro Veselības ministrijas izstrādātie veselīga uztura principi.

2012. gada rudenī – ziemā izglītības iestādēs veiktās pārbaudes liecina, ka ēdienkaršu sastādīšana atbilstoši veselīga uztura principiem problēmas sagādā vairāk nekā 30 % pārbaudīto iestāžu. Ir konstatēta arī neatļautu produktu iekļaušana ēdienkartē, pārlieku liels cukura un sāls daudzums.

Pārbaudītās sūdzības

2012. gadā PVD saņēma 1 759 sūdzības par pārtikas izplatīšanas uzņēmumu darbību. Tas ir par 66 % vairāk nekā 2011. gadā. Visbiežāk iedzīvotāji sūdzējušies par pārtikas produktu kvalitāti, bojātas pārtikas tirdzniecību, svešķermeņiem pārtikas produktos, neatbilstošiem derīguma termiņiem.

Gandrīz 40 % no saņemtajām sūdzībām, pēc pārbaudes veikšanas, ir izrādījušās pamatotas. 20 gadījumos PVD pēc sūdzības pārbaudes apturējis pārtikas produktu izplatīšanu, 387 gadījumos pārtika izņemta no tirdzniecības. Sastādīti 24 brīdinājuma rīkojumi, 473 administratīvie protokoli, piemēroti naudas sodi vairāk nekā 30 tūkstošu latu apmērā, bet 8 gadījumos apturēta uzņēmuma darbība.

Laboratoriskā kontrole

Viens no pārtikas aprites valsts uzraudzības instrumentiem ir laboratoriskā kontrole – valsts finansē vairākas laboratorisko izmeklējumu programmas, kuru ietvaros PVD izlases veidā noņem un laboratoriskai testēšanai nosūta pārtikas paraugus.

2012. gadā noņemti 3608 pārtikas paraugi, kam veikti 8 418 laboratoriskie izmeklējumi.

Piecos kūpinātu produktu (gaļas un zivju) paraugos pērn ticis konstatēts paaugstināts benzo(a)pirēna daudzums, divos lašu paraugos – paaugstināts dioksīna daudzums, divos dzeltenās paprikas paraugos – pesticīdi. Vairākos izmeklētajos meža dzīvnieku iekšējo orgānu paraugos konstatēts paaugstināts kadmija un svina daudzums.

20 gaļas izstrādājumu paraugos, trijos nomazgājumu no cūku liemeņiem paraugos un vienā putnu olu paraugā konstatētas salmonellas. Lielākoties nekaitīguma prasībām neatbilstošie paraugi izrādījušies citu valstu izcelsmes pārtika nevis Latvijā ražotā.

17 mežacūku paraugos konstatētas trihinellas.

Visos gadījumos, kad tika konstatēts pārtikas piesārņojums, tā ir vai nu izņemta no tirdzniecības vai arī, un lielākoties, tas ir kalpojis kā indikators dažādu problēmu identificēšanai uzņēmumā, lai novērstu līdzīgus gadījumus nākotnē.

Produktu reģistrācija

2012. gadā Pārtikas un veterinārā dienesta uztura bagātinātāju reģistrā ir reģistrēti 487 jauni uztura bagātinātāji, tomēr kopējais reģistrēto, tātad – Latvijā atļauto, uztura bagātinātāju skaits salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ir samazinājies. Kopumā reģistrā šobrīd iekļauti 4596 uztura bagātinātāji. Tā kā kopš pagājušā gada decembra vidus ir aizliegts izplatīt produktus, kuru marķējumā ir neatļautas veselīguma norādes, vairāk nekā 500 jau reģistrētiem uztura bagātinātājiem nācās veikt izmaiņas produktu aprakstā un marķējumā.

Tāpat 2012. gadā ir reģistrēti 98 jauni diētiskās pārtikas produkti un seši mākslīgie maisījumi zīdaiņiem. Ir atļauts izplatīt trīs jaunus dabīgos minerālūdeņus.

Skatīt PVD reģistrus.

Eiropas Komisijai tālākai izvērtēšanai ir nosūtīts pieteikums produkta „Salinātā rudzu rupjmaize” kā garantētas tradicionālas īpatnības reģistrācijai.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana