Latvijas tirgos

Zirgu gaļas skandāls vēršas plašumā arī Latvijā

AgroPols
04.03.2013

Saņemot informāciju par vairākās ES dalībvalstīs notikušu patērētāju maldināšanu, liellopu gaļu produktos aizstājot ar zirgu gaļu, PVD nekavējoties uzsāka pārbaudes Latvijas kautuvēs un gaļas pārstrādes uzņēmumos (sk. rakstu http://www.agropols.lv/?menu=28&numurs=1252&newsid=95909). Vairākās kautuvēs un vienā gaļas pārstrādes uzņēmumā ir konstatētas aizdomīgas darbības ar zirgu gaļu.

Vairāk nekā puse no 416 pērn Latvijā nokautajiem zirgiem jeb 272 zirgi ir nokauti SIA „AIBI” kautuvē. Lielākā daļa no tiem jeb 203 zirgi ir piegādāti gaļas pārstrādes uzņēmumam „Forevers”.

Pārbaudes abos uzņēmumos joprojām turpinās, taču jau šobrīd [27. februārī] iegūtā informācija liecina par to, ka gandrīz visos gadījumos SIA „AIBI” no 203 zirgiem iegūto gaļu pārstrādes uzņēmumam „Forevers” piegādājusi kā liellopu gaļu. To apliecina pavadzīmes, kurās redzami zirgu identifikācijas numuri ar skaidru norādi, ka piegādājamā prece ir liellopu gaļa.

SIA „Forevers” ražoto produktu marķējumā zirgu gaļa kā sastāvdaļa nav minēta. PVD 27. februārī ir saņēmis informāciju, ka Vācijas laboratorijā pārbaudītajos SIA „Forevers” produkcijas paraugos ir konstatēta zirgu gaļa.

Pārtikas un veterinārais dienests no Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR ir saņēmis testēšanas pārskatus, kas apliecina, ka visos 10 PVD ņemtajos SIA „Forevers” ražotās produkcijas un izejvielu paraugos ir konstatēta zirgu gaļa. Paraugi izmeklēti akreditētā Eurofins/GfA laboratorijā Vācijā.

Zirgu gaļa konstatēta sekojošos SIA „Forevers” ražotos produktos:

Doktordesa „Ekstra” (realizācijas datums 27.02.2013.)

Doktordesa (realizācijas datums 18.04.2013.)

Kupāti (realizācijas datums 25.02.2013.)

cūku, liellopu gaļas maltā masa (realizācijas datums 23.02.2013.)

liellopu gaļas maltā masa (realizācijas datums 23.02.2013.)

Desa Forevers (realizācijas datums 12.03.2013.)

Vīnes cīsiņi Ekspress (realizācijas datums 27.02.2013.)

Gaļas maize (realizācijas datums 27.02.2013.)

Tējas desa (realizācijas datums 16.04.2013.)

Valmieras desa (realizācijas datums 15.03.2013.)

Produkti, kuros konstatēta zirgu gaļa, gaļas pārstrādes uzņēmumam SIA „Forevers” būs jāatsauc no tirdzniecības un jāpārmarķē.

Uzņēmums varēs turpināt savas produkcijas izplatīšanu, taču tam, pirms produktu laišanas tirdzniecībā, būs jāpierāda, ka tie nesatur zirgu gaļu vai arī produktu sastāvdaļu marķējumā jānorāda, ka tie satur zirgu gaļu.

Zirgu gaļu kā liellopu gaļu ir piegādājis arī SIA „Heinors” – starpnieks, kurš kādā citā kautuvē kautu zirgu gaļu ar jaunu pavadzīmi, kurā tā uzdota par liellopu gaļu, piegādājis SIA „Forevers”.

Pārkāpumus PVD ir konstatējis arī trīs citās kautuvēs - SIA „Viļumene”, z/s „Kalnpierbes” un SIA „Musino”, kurās nav nodrošināta zirgu gaļas izsekojamība.

Visos gadījumos par konstatētajiem pārkāpumiem PVD ir uzsācis administratīvā pārkāpuma lietas. Apkopotā informācija tālāk tiks nosūtīta arī tiesībsargājošajām iestādēm un Valsts ieņēmumu dienestam.

Kopumā Latvijā ir 82 kautuves. Pagājušajā gadā tajās nokauti 90 096 liellopi, 406 423 cūkas un 416 zirgi. 15 kautuvēs ir atļauts kaut zirgus. Zirgi kauti deviņās no tām.

Vācijas pārtikas apriti uzraugošā kompetentā iestāde Latvijas ražotāja „Kuršu zeme” ražotajos liellopu gaļas konservos laboratoriski ir konstatējusi zirgu gaļu, liecina paziņojums EK Ātrās brīdināšanas sistēmā.

Pēc pašreiz PVD rīcībā esošās informācijas SIA „Kuršu zeme” nav to uzņēmumu sarakstā, kuriem Latvijas kautuves ir piegādājušas zirgu gaļu. Taču pārbaudes vēl turpinās. Kā jau iepriekš esam informējuši, dažās PVD pārbaudītajās kautuvēs nav bijusi nodrošināta zirgu gaļas izsekojamība.

PVD veiks pārbaudi uzņēmumā, lai noskaidrotu, kur iegūta konservos izmantotā zirgu gaļa un kādēļ šī informācija nav norādīta produktu marķējumā, kā arī uzdos uzņēmumam konkrēto produkta partiju atsaukt no tirdzniecības un pārmarķēt.

Tiks pārbaudīti arī citi šā uzņēmuma ražotie produkti, kas satur liellopu gaļu.

Uzņēmums varēs turpināt savas produkcijas izplatīšanu, taču tam, pirms produktu laišanas tirdzniecībā, būs jāpierāda, ka tie nesatur zirgu gaļu vai arī produktu sastāvdaļu marķējumā jānorāda, ka tie satur zirgu gaļu.

Kā jau esam informējuši iepriekš, Eiropas Komisija ir uzdevusi visu dalībvalstu pārtikas apriti uzraugošajām iestādēm veikt liellopu gaļu saturošu produktu DNS pārbaudes, lai pārliecinātos, vai tie patiešām satur liellopu nevis zirgu gaļu.

PVD, saskaņā ar Eiropas Komisijas norādēm, kopumā noņems 50 paraugus zirgu DNS noteikšanai.

Tāpat plānots ņemt 10 paraugus kautuvēs fenilbutazona atliekvielu noteikšanai zirgu gaļā. Pagājušajā gadā PVD laboratoriskai izmeklēšanai uz šo zāļu atliekvielām nosūtīja trīs paraugus, taču nevienā no tiem atliekvielas netika konstatētas.

PVD atgādina, ka zirgu gaļa, ja tā iegūta legālā kautuvē un ir pārbaudīta, nerada draudus patērētāju veselībai, taču ražotāja pienākums ir to norādīt produkta marķējumā, jo patērētājam, kurš maksā par produktu, ko tas iegādājas, ir tiesības zināt no kā produkts sastāv.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana