Latvijas tirgos

PVD: Apšaubāmas liellopu gaļas imports no Ziemeļamerikas ir tikai teorētisks

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
13.01.2014

Latvijā nopērkamās liellopu gaļas piegādātāji galvenokārt ir Lietuvas, Polijas, kā arī Latvijas uzņēmēji, savukārt pieņēmums, ka tirdzniecībā nonākot mazvērtīgas un saldētas liellopu gaļas kravas no Ziemeļamerikas, ir tikai teorētisks, biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

"Lielākie liellopu gaļas piegādātāji ir Lietuva un Polija, kā arī vietējie audzētāji. Ik gadu Latvijā vien tiek nokauti ap 90 000 liellopu, tātad tirdzniecībā un pārstrādē nonāk apmēram 20 000 tonnu "tīras" gaļas. Tas, ņemot vērā, ka šī gaļa pie mums ir ļoti lēta un to izmanto galvenokārt desu ražošanā, ir pietiekami liels daudzums, lai nebūtu nepieciešamības vēl arī importēt lielas kravas," sacīja Balodis.

Jautāts, kā vērtē Gaļas liellopu audzētāju biedrības teikto, ka Latvijā caur Eiropas Savienības (ES) ostām tomēr tiekot ievesta gaļa no Ziemeļamerikas, viņš atbildēja, ka šī iespēja ir tikai teorētiska.

"Ne Argentīnas, ne Brazīlijas vai Urugvajas liellopu gaļu Latvijā nekad neesam konstatējuši. Protams, teorētiski varētu būt, ka caur Eiropas ostām kādas kravas varētu nonākt arī pie mums, jo šīm valstīm ir attiecīgie atbilstības līgumi ar ES. Tomēr šo iespēju ļoti apšaubu. Argentīnas liellopu gaļa ir ļoti dārga, tās cenu nevar salīdzināt ar Latvijas iepirkuma cenu - nedaudz virs viena eiro par kilogramu. Savukārt mazvērtīgākas un saldētas gaļas kravas no šīm valstīm līdz Latvijai nekad nav nonākušas, vismaz mūsu inspektori rūpīgu gaļas izsekojamības pārbaužu laikā neko tādu nav konstatējuši, kā arī neesam saņēmuši attiecīgas ziņas no ES veterinārajiem dienestiem," sacīja Balodis.

Vienlaikus viņš norādīja - ja vietējiem audzētājiem ir informācija par apšaubāmas kvalitātes gaļas plūsmu, būtu jāvēršas pie PVD un tiesībsargājošajām institūcijām.

"Ja ir aizdomas par nezināmām gaļas kravām, jāvēršas pie PVD. Mēs darīsim visu, lai sazinātos ar attiecīgo valstu kolēģiem, izsekotu gaļas apriti un kopīgi ar policiju un Valsts ieņēmumu dienestu sameklētu šajā procesā iesaistītos," norādīja PVD vadītājs.

Jau iepriekš PVD norādīja, ka 2013.gadā dienesta inspektori ir pārbaudījuši 8685 tirdzniecības uzņēmumus, pastiprinātas pārbaudes veicot gan ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumos, gan svētku un brīvdienu laikā. Pārkāpumi liellopu gaļas marķējumā un izsekojamībā konstatēti tikai atsevišķos gadījumos derīguma termiņa norādēs. Tāpat pēdējo gadu laikā dienests nav saņēmis patērētāju sūdzības par iespējamiem pārkāpumiem liellopu gaļas tirdzniecībā.

Kā vēstīts, Gaļas liellopu audzētāju biedrības vadītājs un zemnieku saimniecības "Valti" līdzīpašnieks Rihards Valtenbergs intervijā "Nozare.lv" atzina, ka Latvijas veikalos un tirgos līdz pat 90% nopērkamās liellopu gaļas ir neskaidras izcelsmes vai kontrabandas prece.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana