Latvijas tirgos

FM: Lauksaimniecības un pārtikas preču eksports turpina pieaugt

Maija Straupmane, LR Finanšu ministrija (FM)
11.06.2014

Aprīļa datos par Latvijas ārējo tirdzniecību redzams, ka eksporta apjoms šā gada aprīlī, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo mēnesi, sasniedzis vien 0,7% pieaugumu. Taču datu analīze uzrāda, ka šī necilā pieauguma iemesls ir iepriekšējā gada attiecīgajā periodā sasniegtie augstie eksporta apjomi.

Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos arī aprīlī lielāko eksporta pieaugumu nodrošināja lauksaimniecības un pārtikas preču eksports, sasniedzot 18% no kopējā eksporta. Šīs preču grupas eksporta apjomi gada laikā kāpuši par 10,7%. Tāpat augusi arī eksportēto koka izstrādājumu vērtība, uzrādot 8,2% pieaugumu, un par 8,6% palielinājās ķīmiskās rūpniecības ražojumu eksports.

Šie dati saskan ar iepriekš publicēto informāciju par saražotās rūpniecības produkcijas apjomiem šā gada aprīlī, kad tieši šajās nozarēs - pārtikas, kokapstrādes, kā arī ķīmisko vielu ražošanā - tika fiksēti spēcīgi pieaugumi. Savukārt mehānismu un ierīču, tajā skaitā elektroierīču, eksporta vērtība auga vien par 1,6%, neskatoties uz augstajiem saražotās produkcijas pieauguma tempiem nozarē. Tādējādi sagaidāms, ka turpmākajos mēnešos varētu kāpt nozares eksporta apjomi.

Kritums tekstilmateriālu un tekstilizstrādājumu eksporta apjomos jau bija paredzams. Samazinājumu 3,8% apmērā šajās nozarēs visdrīzāk noteica pieprasījuma problēmas austrumu tirgos un šo valstu ekonomiskā situācija, jo uz šīm valstīm tiek sūtīta liela daļa nozares produkcijas.

Samazinājums kā ierasts reģistrēts arī metālu un metālu izstrādājumu eksportā, kur aprīlī salīdzinājumā ar 2013.gada aprīli bija kritums par 13,1%, ko turpināja noteikt AS "Liepājas metalurgs" darbības pārtraukšana. Jāatzīmē, ka šī ietekme ievērojami samazināsies jau nākamajā mēnesī, jo tieši pirms gada AS "Liepājas Metalurgs" tika slēgts. Vēl lielāks kritums aprīlī novērots satiksmes līdzekļu eksportā, kas varētu būt saistīts ar reeksporta samazinājumu, jo būtiski ir arī kritusies importēto satiksmes līdzekļu vērtība.

Tāpat samazinājies metālu un metālu izstrādājumu imports, ko arī ietekmēja AS "Liepājas Metalurgs", jo līdz ar uzņēmuma slēgšanu būtiski krities pieprasījums pēc šīm izejvielām. Savukārt kopējais preču imports šā gada aprīlī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi saruka par 4,6%, tādējādi uzlabojot Latvijas ārējās tirdzniecības bilanci.

Eiropas Komisijas apkopotais ekonomikas sentimenta indekss liecina, ka uzņēmēju un patērētāju noskaņojums Eiropas Savienībā joprojām uzlabojas, tādējādi dodot pozitīvus signālus vietējiem ražotājiem par ārējā pieprasījuma nostiprināšanos. Uz šī labvēlīgā ārējās vides fona tomēr ir jāievēro zināma piesardzība attiecībā uz nākotnes perspektīvām, ņemot vērā atsevišķu Latvijas tirdzniecības partnervalstu ekonomisko situāciju (Igaunijā 2014.gada 1.ceturksnī reģistrēts IKP kritums par 1,4%, Krievijā izaugsme ir vien 0,9%), kas var ietekmēt eksporta attīstības tendences.

LR Finanšu ministrija (FM)

x

Paroles atgadināšana