Ziņas no biznesa

"Otaņķu dzirnavnieks" sāk rudzu miltu mazumtirdzniecību

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
28.10.2009

Graudu pārstrādes uzņēmums SIA "Otaņķu dzirnavnieks", ņemot vērā iedzīvotāju vēlmi cept maizi mājās, sācis realizēt rudzu miltus divu kilogramu iepakojumā, aģentūru LETA informēja uzņēmuma mārketinga speciāliste Dina Skarpa.

"Otaņķu dzirnavnieks" kopš 1996. gada maļ Latvijas zemnieku audzētos graudus savās dzirnavās un līdz šim piedāvāja rudzu miltus pašmāju maizes ceptuvēm. Uzņēmuma ražošanas daļas vadītājs Kaspars Tapiņš stāstīja, ka ekonomiskās krīzes apstākļos miltu realizācija maizes ceptuvēm būtiski nav samazinājusies. "Pēc "Liepājas maiznieka" slēgšanas miltu realizācijas apjoms nedaudz palielinājās apkārtējām maizes ceptuvēm. Ir dažas maiznīcas, kurām ir vērojams realizēto miltu apjoma neliels samazinājums. Toties pašlaik ir vērojama aizvien lielāka tendence cept maizi un Kurzemē tradicionālos sklandraušus mājās. Daudzi cilvēki ir iegādājušies maizes krāsniņas, kā arī lauku iedzīvotāji biežāk kurina vēl saglabājušās maizes krāsnis un paši cep maizi mājās," stāsta Tapiņš.

Uzņēmums pagaidām rudzu miltus fasē ar rokām, bet, ja miltu pieprasījums mazumtirdzniecībā būs liels, uzņēmums lems par fasēšanas līnijas iegādi.

"Otaņķu dzirnavnieks" diennaktī samaļ 15 tonnas rudzu bīdelēto, skrotēto un rupjo miltu, bet grūbās un putraimos diennaktī var pārstrādāt 8 tonnas miežu, kā blakusprodukts lopbarībai tiek ražotas rudzu un miežu klijas. Uzņēmums katru gadu cenšas palielināt ražošanas apjomus, un šogad plānots pārstrādāt 3000 tonnas graudu.

Graudi galvenokārt tiek iepirkti no Latvijas zemniekiem, dažkārt arī no Lietuvas zemniekiem. Uzņēmums ir domājis arī par bioloģisko graudu pārstrādi, taču lēmums par bioloģisko rudzu miltu ražošanu nav pieņemts, jo tās ir papildus izmaksas.

"Otaņķu dzirnavnieks" savu produkciju realizē Latvijā, galvenokārt Kurzemē, kā arī nelielos apjomos Lietuvā. Rudzu milti divu kilogramu iepakojumā jau nopērkami "Rimi" un "Maxima" veikalos, kā arī citās tirdzniecības vietās. Tāpat uzņēmums piedāvā arī miežu putraimus un grūbas 1 kilogramā fasējumā.

"Otaņķu dzirnavnieks" oktobrī īstenojis projektu, kura laikā izremontēta noliktavas ēka, iegādāta jaudīgāka graudu maļamā iekārta un uzstādīti jauni autosvari. Projektam piesaistīti 180 000 latu Eiropas fondu finansējuma.

Tuvākajā laikā uzņēmums plāno īstenot vēl vienu Eiropas fondu projektu par 150 000 latu, kas paredzēts jaunu graudu uzglabāšanas tvertņu uzstādīšanai, kā arī jaunu miltu uzglabāšanas bunkuru izveidei. Plānots uz vietas ražotnē uzstādīt laboratorijas iekārtu nepārtrauktai kvalitātes kontrolei. Līdz šim visi laboratorijas darbi tika veikti Liepājā.

"Otaņķu dzirnavnieks" dibināts 1996. gadā. Uzņēmums iepērk rudzu un miežu graudus, ko pārstrādā miltos, putraimos un grūbās. Uzņēmums sniedz transporta pakalpojumus visā Eiropas Savienības teritorijā, kā arī nodarbojas ar minerālmēslu iepirkšanu, uzglabāšanu un tirdzniecību.

Uzņēmuma apgrozījums 2008. gadā sasniedza gandrīz 5 miljonus latu.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana