Ziņas no biznesa

Atkal kāda laba ziņa: AS "Brīvais vilnis" atsāk eksportu uz Krieviju

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
03.11.2009

Zivju pārstrādes uzņēmums AS "Brīvais vilnis" šomēnes pēc triju gadu pārtraukuma atsāk produkcijas eksportu uz Krieviju, biznesa informācijas portālu "Nozare.lv" informēja valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris.

"Mums ir atjaunoti visi nepieciešamie sertifikāti, lai varētu realizēt savu produkciju Krievijas tirgū. Pasūtījumus var vērtēt kā vidēji lielus, jo arī Krievijā iedzīvotājiem samazinās ienākumi un arī viņi mazāk tērē. Produktu izplatītāji produktus liek uz atlikto maksājumu, jo brīvās naudas nav, bankas kredītus neizsniedz," stāstīja Babris.

Uzņēmuma izpilddirektors Māris Trankalis stāstīja, ka Krievijas tirgum tiks piedāvāts pilns klāsts "Brīvā viļņa" vidējā un augstā cenu segmenta produktu, jo lētajā cenu segmentā ir ļoti liela konkurence un tāpēc tam nav vērts pat pievērsties. "Krievijas tirgū "Brīvā viļņa" produkciju pazīst, atceras un gaida. Mēs ceram, ka varēsim uzlabot uzņēmuma ekonomiskos rādītājus, izpildot pasūtījumus Krievijas tirgum.

Babris skaidro, ka ražošanas apjomi katru mēnesi ir mainīgi, vidēji mēnesī "Brīvais vilnis" saražo produkciju 1 miljona eiro (702 804 latu) vērtībā. Turklāt jāņem vērā, ka konservu biznesā ir ļoti liela sezonalitāte - vasarā ir klusāks laiks, pirms Jaungada ir būtisks kāpums, bet jau janvārī ir straujš kritums. Patlaban nav arī viena dominējošā eksporta tirgus, būtiskas izmaiņas zivju produkcijas eksporta tirgos joprojām nav notikušas.

Kā ziņots, "Brīvais vilnis" šā gada pirmos sešus mēnešus ir noslēgusi ar 104 299 latu zaudējumiem. Uzņēmuma pusgada apgrozījums samazinājies par 35%, salīdzinot ar pagājušo pusgadu, un bijis 2,717 miljoni latu.

Pirmajā pusgadā saražoti 9,6 miljoni kārbu dažāda sortimenta zivju konservu, tai skaitā 3,1 miljons kārbu bija šprotes. Kopumā pārdoti 8,3 miljoni kārbu konservu par 2,6 miljoniem latu.

"Brīvā viļņa" mērķis ir turpināt sakārtot uzņēmumu atbilstoši Eiropas Savienības kvalitātes prasībām, kā arī samazināt produkcijas ražošanas izmaksas un optimizēt pārvaldes aparātu, lai varētu konkurēt un nostiprināties zivju konservu tirgū.

Uzņēmuma apgrozījums 2008.gadā sasniedza 8,33 miljonus latu, kas ir par 22% vairāk nekā gadu iepriekš, kad uzņēmums strādāja ar 6,79 miljonu latu apgrozījumu.

"Brīvā viļņa" zaudējumi 2008.gadā sasnieguši 3,495 miljonus latu, salīdzinot ar 129 038 latu peļņu 2007.gadā. Tie esot radušies, izveidojot uzkrājumus nedrošiem debitoru parādiem. Uzkrājumi ir izveidoti 3,6 miljonu latu apmērā. Debitoru parādi izveidojušies 2003.gadā un 2004.gadā, un to atgūšana ir apšaubāma.

Pērn "Brīvais vilnis" ir veicis nekustamā īpašuma pārvērtēšanu, lai tuvinātu īpašuma vērtību tirgus cenai. Sabiedrība ir nodibinājusi meitasuzņēmumu SIA "Brīvais vilnis company" ar mērķi paplašināt produkcijas noieta tirgu.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana