Ziņas no biznesa

Piensaimniekiem smagākais gads kopš 1995.gada

Andris Bebrs, AgroPols
04.11.2009

Lielisku daudzpusīgi situāciju raksturojošu rakstu publicēšanai laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvija" sagatavojusi Ilze Šteinfelde. Viņa apkopojusi, galvenokārt, reālpraktiķu viedokļus, kuru kopīgā iezīme ir vērtējums, ka šis gads lauksaimniecībā, tajā skaitā piena lopkopībā, ir vissmagākais kopš 1995. gada. Piena iepirkuma cena gada laikā ir samazinājusies aptuveni divkārt. Vienlaikus strauji pieauguši banku kredītprocenti un smazinājušās valsts atbalsta programmu izmaksas.


Lieliski daudzpusīgi situāciju raksturojošu rakstu publicēšanai laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvija" sagatavojusi Ilze Šteinfelde.

Viņa apkopojusi, galvenokārt, reālpraktiķu viedokļus, kuru kopīgā iezīme ir vērtējums, ka šis gads lauksaimniecībā, tajā skaitā piena lopkopībā, ir vissmagākais kopš 1995. gada. Piena iepirkuma cena gada laikā ir samazinājusies aptuveni divkārt. Vienlaikus strauji pieauguši banku kredītprocenti un smazinājušās valsts atbalsta programmu izmaksas.
Par to stāsta gan Mārtiņs Gierkens, kurš saimnieko Krimuldas novada Lēdurgas pagasta J. Gierkena zemnieku saimniecībā, gan Juris Cīrulis, zemnieku saimniecības Mežacīruļi saimnieks, gan Ilze Aizsilniece, LPKS Piena Ceļš valdes priekšsēdētāja:

Arī Centrālā statistikas pārvalde apliecina, ka piena cena gada laikā ir samazinājusies - par 37,8%, vidēji līdz 11,2 santīmiem kilogramā. Kaut atsevišķu ražotāju vērtējumā samazinājums ir vēl lielāks, jo kādreiz maksātie 28 santīmi šodien ir vairs tikai sapņi.

Kaut pēdējā laikā vērojamas pozitīvas tendences – piena iepirkuma cena nedaudz pieaugusi. Varbūt tādēļ, ka piena kombinātiem sāk trūkt izejvielas, jo daļa mazo zemnieku krīzes dēļ sāka pārdot pienu pa tiešo vai vispār patrauca nodarboties ar piena lopkopību.

Arī pēc ZM Lauksaimniecības departamenta Lopkopības un ciltsdarba nodaļas speciālistes Sandras Justas Neatkarīgajai teiktā, piena iepirkuma cena septembrī, salīdzinot ar augustu, ir pieaugusi par 3 procentiem.

Tomēr saimniecību ekonomiskā situāciju pašlaik neesot būtiski uzlabojusies salīdzinājumā ar pavasari. Kaut toreiz izcīnītais atbalstssamazinājis bankrotējošo saimniecību skaitu. Ar toreizējo atbalstu izdevies kaut daļēji segt parādus. Taču, tā kā situācija neuzlabojās, kopš tā laika atkal izveidojušies jauni parādi. Un nākamgad nodokļu slogs vēl pieaugs...

AgroPols

x

Paroles atgadināšana