Ziņas no biznesa

"Iki" tirgotie gurķi patiesībā audzēti Lietuvā

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
08.04.2010

Veicot atkārtotu pārbaudi uzņēmumā "Zemenes A.R.", kas tirdzniecības tīklam "Iki" piegādāja gurķus, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atklājis, ka uzņēmums gurķus iepircis nevis no zemnieku saimniecības "Dižskudras", kā sākotnēji apgalvoja, bet gan no SIA "Lero pluss", kas gurķus ievedis no Lietuvas.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere, gurķu izcelsmes valsti apliecina arī "Lero pluss" uzrādītie pavaddokumenti un marķējums.

PVD uzņēmumam "Zemenes A.R." piemērojis 75 latu sodu par gurķu realizēšanu ar neatbilstošu marķējumu, kā arī 150 latu sodu par maldinošas un falsificētas informācijas sniegšanu.

Kā ziņots, PVD, saņemot sūdzību par iespējamu patērētāju maldināšanu, veica pārbaudi "Iki" pārtikas veikalā Rīgā, Kleistu ielā. Pārbaudes laikā PVD konstatēja tirdzniecību ar nenoskaidrotas izcelsmes svaigiem gurķiem, kas tika tirgoti ar marķējumu "Audzēts Latvijā".

Gurķus veikalam piegādāja "Zemenes A.R.", kura pārstāvji PVD skaidroja, ka gurķi audzēti Iecavas novada zemnieku saimniecībā "Dižskudras", un uzrādīja preces pavaddokumentus. Tomēr, veicot pārbaudi "Dižskudrās", PVD atklāja, ka pirmā gurķu raža saimniecībā gaidāma vien aprīļa beigās. Pārbaudes brīdī saimniecībā nav bijuši ne uz vietas audzēti, ne ievesti gurķi, kā arī nav bijis neviena dokumenta, kas liecinātu par "Zemenes A.R." pārdoto gurķu izcelsmi.

Patlaban "Iki" pieņēmis lēmumu pārtraukt sadarbību ar "Zemenes A.R." un apturējis piegādes. Tāpat arī "Iki" kvalitātes speciālisti dosies pie attiecīgā piegādātāja, lai veiktu auditu, informēja "Iki" kvalitātes vadītāja Daina Vārtukapteine, norādot, ka "Iki'' neplāno atsākt sadarbību ar "Zemenes A.R.", kamēr PVD turpinās šī piegādātāja pārbaudi un nebūs pārliecības par šī piegādātāja godīgumu.

Vārtukapteine atzīmēja, ka atbilstoši "Iki" un piegādātāja noslēgtajam līgumam un normatīvajiem aktiem piegādātājs ir atbildīgs par gurķu atbilstību normatīvo aktu un kvalitātes prasībām, kā arī par izcelsmes informācijas patiesumu. PVD uzņēmumā veiktā pārbaude apliecina, ka "Iki" pilnībā atbilst pārbaudes protokolā vērtēto pārtikas apriti reglamentējošo normatīvo aktu prasībām.

Piegādātājs SIA "Zemenes A.R." bija ilggadējs "Iki" sadarbības partneris, par kura darbību un piegādāto produkciju līdz šim nebija iemesla šaubīties. "Ņemot vērā notikušo, "Iki" vēl rūpīgāk izvērtēs gan esošos, gan arī topošos produkcijas piegādātājus, lai varētu sniegt saviem pircējiem visaugstāko produkcijas kvalitāti," atzina Vārtukapteine.

"Iki" īpašnieka SIA "Palink" mārketinga vadītāja Agnese Upīte-Upeniece biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja, ka gala lēmums saistībā ar sadarbību ar "Zemenes A.R." "Iki" pieņems pēc uzņēmuma audita pie piegādātājiem.

Upīte-Upeniece arī norāda, ka gurķi nebija vienīgā produkcija, kas tika iepirkta no uzņēmuma "Zemenes A.R.", bet PVD veiktajās pārbaudēs gan "Iki" veikalos, gan uzņēmumā "Zemenes A.R." konstatēts, ka pārējie produkti atbilst standartiem.

Atlikumi no iepirktajiem 300 kilogramiem gurķu, kurus bija plānots realizēt sešos "Iki" veikalos, izņemti no veikaliem.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana