Ziņas no biznesa

Bargā ziema un pali lielāko kaitējumu nodarījuši rudzu sējumiem

Ilze Vabole, AgroPols
27.04.2010

Viens no lielākajiem graudaugu pārstrādātājiem Baltijā „Rīgas Dzirnavnieks” pēc sarunām ar graudaugu audzētājiem secinājis, ka, neskatoties uz pēdējos gados netipiski bargo ziemu un pēc tās sekojošiem pavasara paliem, ziemāji Latvijā ir pārziemojuši daudz veiksmīgāk, nekā varēja sagaidīt. Kā informēja uzņēmuma sabiedrisko attiecību konsultante Ilze Gabrāne, no visiem ziemājiem vislielākais kaitējums nodarīts rudzu sējumiem.

Šogad ziemāju pārziemošanu negatīvi ietekmēja biezā sniega sega, zem kuras vietām sējumi ir izsutuši, it sevišķi tie, kas sēti agrā rudenī. Savukārt atsevišķās vietās pie pārplūdušajām upēm ziemāji tika pakļauti ilgstošai izslīkšanai, kas arī veicinājis to bojāeju.

 „Rīgas Dzirnavnieka” ģenerāldirektors Sandis Jansons stāsta: „Lai gan kopumā ir skaidrs, ka ziemāju raža visticamāk nebūs tik laba kā pēdējos gados, tai pat laikā pēc zemnieku lauku apsekošanas kopējā situācija valstī nav tik smaga, kā varēja no šiem laikapstākļiem sagaidīt. Visvairāk cietuši rudzi, it sevišķi graudaudzētājiem Latgalē, kā arī ziemas labības plūdu skartākajās teritorijās visā Latvijā.”

Vismazāk laikapstākļi ir ietekmējuši labību Kurzemes pusē, kur arī vismazāk zemnieki sūdzējušies par ziemas un palu nodarīto kaitējumu. Arī zemnieki Zemgalē secinājuši, ka situācija ar ziemājiem ir kopumā laba – tikai atsevišķās plūdu skartajās vietās, kur sējumi atradušies zem ūdens, ziemas labība aizgājusi bojā. Vissmagāk cietusi labība Latgalē. Ja tur kviešu stāvoklis vēl ir viduvējs, tad ar rudziem ir slikti.

Sandis Jansons atzīst, ka šobrīd vēl pāragri spriest par ziemāju ražu vasarā, jo tos vēl var ietekmēt gan pavasarim raksturīgās salnas, gan vasarās raksturīgais pārlieku lielais sausums un lietavas. Tik pat iespējams, ka laikapstākļi var Latvijas zemniekus lutināt, un ne tikai pārziemojušo ziemāju, bet arī vasarāju raža var izdoties pat ļoti laba.

Pateicoties šogad ieviestajām jaunajām miltu kvalitātes kategorijām uzņēmumā, „Rīgas Dzirnavnieks” ir vienīgais graudaugu pārstrādātājs Latvijā ar tik plašu miltu produkcijas sortimentu industriālajiem klientiem. Lai nodrošinātu miltu kvalitātes atbilstību noteiktai kategorijai un tās izmantojumam, „Rīgas Dzirnavnieks” graudus iedala 32 graudu kvalitātes grupās. Vidēji nozarē parasti graudi tiek dalīti tikai četrās līdz piecās grupās. Tas dod iespēju ražot miltus daudz vairāk kategorijās, to kvalitāti pielāgojot konkrētam lietojumam, piemēram, maizes cepšanai, pelmeņu mīklai vai konditorejai.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana