Ziņas no biznesa

Jāņu sieri raibi kā Lieldienu olas

Matīss Arnicāns , Diena
22.06.2010

Jāņu sieri raibi kā Lieldienu olas

Laikraksts "Diena" rakstīts, ka lielajiem piena pārstrādes uzņēmumiem Jāņu siera ražošana nav izdevīga un pērkot sieru, vērts pievērst uzmanību krāsvielām.

"Jāņu sieri nekad nebūs vienādi, tāpat kā kotletes un maize," uzsver biedrības Siera klubs vadītāja Vanda Davidanova. Lai arī gatavošanā izmantotās pamatizejvielas ir nemainīgas – piens, biezpiens, sviests, olas, ķimenes un sāls, katram meistaram ir sava individuālā pieeja. Vizuāli nekļūdīgi var atšķirt kombinātu ražojumus, galvenokārt, biezās krāsvielu kārtas dēļ.

Ķimeņu siera gatavošana lielražotnēs pēdējos gados gājusi mazumā, un tagad ir mazo piena pārstrādes uzņēmumu nodarbe. Tiem savukārt uz kājas min zemnieki. "Atšķirībā no citiem sieriem šo nevar konveijerā saražot. Te ir ļoti daudz roku darbs, visu laiku ir jāgaršo, jāskatās, kā masa veidojas," kombinātu nevēlēšanos siet Jāņu sierus skaidro PKS Straupe vadītājs Imants Balodis. Rīgas piena kombinātā Dienai apliecina, ka pieprasījums pēc ķimeņu siera ir tikai reizi gadā un tas neredz izdevīgumu to ražot.

Tiesa, zemnieku ražojumi ir dārgāki, Rīgas Centrāltirgū tie maksā ap 6-7 latiem kilogramā, piena pārstrādes uzņēmumos tapušie – no 2,30 latiem līdz 9 latiem. Taču neraugoties uz to, gardēži iesaka nepirkt "kaķi maisā" un labāk iegādāties sieru tur, kur to var iepriekš pagaršot, tātad tirgū.

Diena

x

Paroles atgadināšana