Ziņas no biznesa

Siena laiks neļauj slinkot

Uldis Graudiņš, Latvijas Avīze (LA)
30.06.2010

Laikrakstā "Latvijas Avīze" vēstīts par siena gatavošanu un  Nīderlandes uzņēmēju vēlēšanos pirkt Latvijā 2000 tonnas siena.

Piensaimniekiem rūpju par barības trūkumu nebūs

Siltais un saulainais laiks radījis rosību Latvijas pļavās – saimnieki beidz gatavot skābsienu, pļauj šajā gadā lekni izaugušo zāli siena gatavošanai un presē nopļauto zāli ruļļos.

Šogad pirmo reizi siens, iespējams, nokļūs eksportēto preču sarakstā – kāds Nīderlandes uzņēmums ir gatavs to iepirkt 2000 tonnu apjomā.

Siena raža laba

"Lielākā daļa saimnieku skābbarību ruļļos ielika jau maija beigās un jūnija sākumā, kad zālei bija ļoti augsts olbaltumvielu saturs. Patlaban tajā ir daudz kokšķiedras, tiek gatavots siens. Vienai labai piena devējai ik dienu vajag 30 – 40 kilogramus skābbarības un 2 – 3 kilogramus siena," norāda Lauku konsultāciju un izglītības centra lopkopības nodaļas vadītājs Ilmārs Gruduls.

Tā kā Latvijā ir reģistrētas 165 000 slaucamo govju, tad tām ik dienu vajadzētu izbarot vismaz 50 000 tonnu skābbarības. Nozares eksperti gan teic, ka ik dienu skābbarību visa gada garumā saņem mazāk nekā 10% no visu slaucamo govju skaita.

Aizvadītā gada zemā piena iepirkuma cena, kas arī apgrūtināja kredīta un līzinga maksājumus, patlaban saimniecības nostādījušas atšķirīgā situācijā. Daudziem saimniekiem nepietika naudas minerālmēslu pirkumam, tomēr, pateicoties slapjam pavasarim, zāle augusi labi un bažas par nākotni saimnieku balsīs nejūt.

"Līdz Līgo svētkiem bija jāzog laiks skābbarības un siena gatavošanai. Patlaban dabas apstākļi ir tādi, ka barība ir jāsavāc ikvienam sliņķim," norāda Sējas novada z/s "Priežkalni" saimniece Signe Seile. "Priežkalnos", tāpat kā daudzās Latvijas fermās, iztiek bez algotiem darbiniekiem. Signei un Uldim palīdz arī dēls Agris un vasarā meita Santa.

"Priežkalnos" vakar beidza gatavot skābsienu. Pavisam, rēķinot uz vienu piena devēju, sagatavoti 22 ruļļi jeb gandrīz 9 tonnas skābbarības. Saimnieki iecerējuši 20 slaucamo govju lielo ganāmpulku rudenī papildināt ar vēl desmit piena devējām. "Ja laiks pieturēsies kā patlaban, tad nedēļas laikā viss siens būs šķūnī," tā "Priežkalnu" saimnieks Uldis Seilis.

Ādažu pagasta saimnieks Juris Gierkens uzsver – šis ir ļoti labs gads piena ražotājiem: "Esam zāli nopļāvuši 300 hektārus lielā platībā un sagatavojuši skābbarību. Pirms trīs četrām dienām sākām to barot govīm. Kopējais izslaukums ik dienu kāpj par 150 – 200 kilogramiem piena. Redzēsim, cik ilgi tas turpināsies. Esam arī nopļāvuši zāli sienam un patlaban gaidām nedēļas nogali, kad varēs novākt," teic J. Gierkens. Viņam piederošajā ganāmpulkā ir 1000 liellopu.

Savukārt SIA "Ezermaļi 3" saimnieks Māris Petrēvics uzsver – saimniekus patlaban priecē arī labā piena iepirkuma cena, kas kooperatīva "Dzēse" (arī citu kooperatīvu biedriem) ir vismaz 18 santīmi par kilogramu piena. "Ļoti svarīgi, lai šī cena nekristu," uzsver M. Petrēvics.

Saimnieki stāsta, ka jau pēc divām trim nedēļām varēs pļaut pirmo atālu.

Pieprasa Latvijas sienu

Vakar daudzi Latvijas saimnieki saņēma Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) no Nīderlandes vēstniecības Latvijā piesūtīto vēsti par šīs valsts uzņēmēju vēlēšanos pirkt Latvijā 2000 tonnas siena. Šāds piedāvājums saņemts pirmo reizi, tāpēc pieredzes tā izvērtēšanā nav. Aptaujātie saimnieki teic – darījums ir iespējams, jāzina vien nosacījumi. Andrejs Kārklis, Bērzaines pagasta z/s "Dzintari" saimnieks: "Tik liels daudzums zāles ar nosacījumu, ja ir laba raža, izaug aptuveni 400 hektāru lielā platībā. Siena cena Latvijā ir aptuveni 30 – 40 santīmi par kilogramu. Tātad kopējā darījuma summa varētu būt mērāma daudzos simtos tūkstošos latu. Svarīgi ir zināt nīderlandiešu izvirzītās kvalitātes prasības. Vajadzīgs arī cilvēks vai organizācija, kas Latvijā šo darījumu kārtotu. Ja nav vajadzīgs augstas kvalitātes siens, tad vajadzīgo daudzumu savākt būs vienkārši."

Pirmajā dienā gan neviens uzņēmējs vēl sadarbībai ar nīderlandiešiem nepieteicās. Nīderlandes vēstniecības Latvijā pārstāvis Juris Dreimanis norādīja, ka siens paredzēts zirgu barošanai un ka par pirkumu interesējas kāda Nīderlandes transporta firma.

Latvijas Avīze (LA)

x

Paroles atgadināšana