Ziņas no biznesa

Trifeļu audzēšana – vēl neatklāts bizness

Anda Dzenža , www.nra.lv
05.07.2010

Laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai" vēstīts par jaunu biznesa jomu - trifeļu audzēšanu.

Pasaulē populārākās pazemes sēnes trifeles iespējams audzēt arī Latvijā, ir pārliecināts Juvas trifeļu centra vadītājs un Eiropas trifeļu zinātniskās grupas viceprezidents Salems Šameks no Somijas. Latvijas Dabas muzejā viņš uzstājās ar prezentāciju, stāstot pieredzi par nebijuša biznesa – trifeļu audzēšanas – uzsākšanu Somijā pirms sešiem gadiem.

"Kad sāku darbību šajā jomā, neviens neticēja trifeļu audzēšanas iespējām ziemeļos. Tagad šāda nodarbošanās vairs nav neiespējama. Trifeļu audzēšanas plantācijas izveidotas gan Somijā, gan Zviedrijā. Arī Latvijā neredzu iemeslus, kas traucētu nozarei attīstīties," stāsta trifeļu audzēšanas aizsācējs Somijā.

Daļa no trifelēm ir vispāratzītas delikateses. Latvijas Mikologu biedrības vadītāja Diāna Meiere stāsta, ka trifeles ir labi pazīstamas Vidusjūras valstīs – Francijā un Itālijā, kā arī Ziemeļamerikā un Austrālijā. Tās aug 20–40 centimetru dziļumā ozolu birzīs. Lai tās atrastu un novāktu ražu, lauksaimnieki izmanto speciāli dresētus suņus vai cūkas. "Trifeles ir dažādas, bet komerciāli svarīgi ir to trīs paveidi – baltā, melnā un vasaras," skaidro D. Meiere.

Pēdējos gados interese par to audzēšanu augstās tirgus cenas un samērā vienkāršās plantācijas uzturēšanas dēļ ir būtiski palielinājusies, tādēļ nākotnē trifeļu audzēšana varētu palielināt gan lauksaimnieku ienākumus, gan restorānu apgrozījumu un suņu treneru apmācības pakalpojumus. Cenas, par kādām trifeles tiek pārdotas, ir dažādas. S. Šameks stāsta, ka Zviedrijā trifeles tiek pārdotas par 1200 eiro kilogramā, tajā pašā laikā Francijā audzētās par 600 eiro.

"Kopš 2006. gada Somijā tiek dibinātas arvien jaunas trifeļu plantācijas, daļēji to dibināšana tiek veikta par Eiropas Savienības līdzekļiem. Sākotnēji tika nodibinātas 11 plantācijas, tagad Somijā trifeļu audzētavu skaits sasniedzis jau 22. Un joprojām netrūkst lauksaimnieku, kuri izrāda interesi un vēlas sākt šādu biznesu," Somijas situāciju raksturo S. Šameks.

Audzētavas izveidošanas maksas ir no 7000 līdz 8000 eiro divu gadu laikā. Pirmo ražu, kas sākotnēji ir maza, iespējams gaidīt pēc pieciem gadiem. Ar katru nākamo gadu raža palielinās, un trifeļu ievākšana var turpināties līdz pat 50 gadiem.

Somijas trifeļu audzētājs ir ieinteresēts veidot sadarbību starp Latviju un Somiju. "Priecātos ne vien par iespējām studentu apmaiņai, bet esmu gatavs arī braukt un lasīt lekcijas studentiem par brīvu, lai arī Latvijā attīstītu interesi par šo nozari. Juvas trifeļu centrs sadarbībā ar Latvijas Zemkopības ministriju un Latvijas Universitāti sniegtu atbalstu pirmo trifeļu plantāciju dibināšanai Latvijā. Domāju, ka Baltijas valstu reģionā Latvija varētu būt trifeļu audzēšanas princese, ja vien tā uzsāktu plantāciju ierīkošanu.

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana