Ziņas no biznesa

Atklāj motobraucēja Jāņa Vintera biogāzes ražotni

Aija Zariņa, AgroPols
06.08.2010

6. augustā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs piedalījās biogāzes ražotnes svinīgajā atklāšanas pasākumā motobraucēja Jāņa Vintera zemnieku saimniecībā "Līgo" Lielplatones pagastā Jelgavas novadā, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas pārvaldes vecākā referente Viktorija Kalniņa.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

<o:p></o:p>

Projekts īstenots Lauku attīstības programmas (LAP) pasākuma „Uzņēmumu radīšana un attīstība (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)” apakšpasākuma „Enerģijas ražošana no lauksaimnieciskas un mežsaimnieciskas izcelsmes biomasas” ietvaros. Projekts realizēts sadarbībā ar SIA „Biolak Baltic”, kas Latvijā pārstāv Vācijas uzņēmumu „BINOWA Umweltverfahrenstechnik GmbH”.

Biogāzes iekārtas jauda ir 500 kilovati un šobrīd jau ir sekmīgi veikts ražotnes testa režīms. Biogāzes ražotnē kā izejvielu elektroenerģijas ražošanai izmanto atjaunojamo energokultūru – kukurūzas un zāles skābbarības – produktus.

Kā norādīja Vinters, biogāzes ražotnes būvniecībā vien investēti divi miljoni eiro jeb 1,4 miljoni latu, bet šī summa vēl pieaugšot pēc dažu iekārtu iegādes, kā arī zināmi izdevumi būs saistīti ar nepieciešamā kukurūzas daudzuma izaudzēšanu. "Ražotnē kā izejvielu elektroenerģijas ražošanai izmantosim saimniecībā izaudzētās kukurūzas skābbarību, savukārt "Latvenergo" elektrību pārdosim par apmēram Ls 0,14 par kilovatu," sacīja Vinters.

No Eiropas Savienības struktūrfondiem Vinters cer saņemt apmēram 35% finansējuma, pārējā summa iegūta no kredītsaistībām, kā arī no personīgajiem finanšu resursiem.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana