Ziņas no biznesa

Piena upes plūst uz Kazdangu

Ilze Šteinfelde, www.nra.lv
30.08.2010

Nepatstāvīgais piena tirgus Latvijā izputinājis ne vienu vien mazo piena pārstrādes uzņēmumu. Dienvidkurzemē pienu iepērk vairs tikai viens piena pārstrādātājs – Kazdangas uzņēmums SIA Elpa.

Tuvākie piena pārstrādātāji ir vien Talsos, Neatkarīgajai stāstīja Kazdangas piena pārstrādes uzņēmuma Elpa valdes priekšsēdētājs Gundars Sisenis. Kaimiņu piena pārstrādātāji nobankrotējuši cits pēc cita, bet jauni to vietā nav radušies. Tāpēc Gundars Sisenis atbalsta lauksaimniekus, kas ierosinājuši valstij pārņemt savās rokās tos piena pārstrādes uzņēmumus, kuri vairs nespēj darboties, lai nākotnē tos varētu pārņemt paši ražotāji.

Elpā šobrīd biezpiens un siers tiek gatavots savulaik Liepājas piena kombinātam piederējušajās tvertnēs, kam šajā uzņēmumā bija iedota otra elpa. Taču nu jau arī šeit šīs iekārtas ir savu nokalpojušas un gaida maiņu. SIA Elpa ir iesniedzis Lauku atbalsta dienestā Eiropas Savienības fondu projektu jaunu biezpiena un siera gatavošanas iekārtu iegādei, un gaida apstiprinājumu no LAD. Dienvidkurzemes reģionālās lauksaimniecības pārvaldes speciālisti apstiprināja, ka projekts ir saņemts un, tā kā uzņēmums jau sekmīgi ir realizējis četrus ES projektus, visticamāk, arī šis saņems zaļo gaismu. Šis ir lielākais projekts, ko Elpa realizētu ar ES atbalstu. Tā kopējā vērtība ir aptuveni 120 000 latu. Iepriekšējo četru projektu kopsumma bija 140 000 latu. Savukārt bankas atbalstā šobrīd ir daudz piesardzīgākas. "Ja pirms pāris gadiem kredītu varēja dabūt divu nedēļu laikā, tad šobrīd banka pat divu mēnešu laikā nevar izlemt, vai piešķirt finansējumu vai nē, pat neskatoties uz to, ka mums ir ļoti laba kredītvēsture," stāstīja G. Sisenis.

Uzņēmums Elpa dibināts pirms septiņpadsmit gadiem, un nosaukums radies, saliekot kopā pirmos burtus no vārdiem "ekoloģiskās lauksaimniecības pārstrādes apvienība". Ar šādu uzstādījumu ražotne savulaik veidota, un tāda tā ir joprojām.

Ik dienu Elpā tiek pārstrādātas aptuveni 40 tonnu piena, kas pārtop pienā, kefīrā, jogurtā, saldajā un skābajā krējumā, biezpienā, mīkstajos Kazdangas sieros, puscietajā kazas sierā Kazdangers un saldajā biezpiena našķī Sniegbaltīte.

Galvenos savas darbības pamatprincipus valdes priekšsēdētājs G. Sisenis definē šādi: "Jāievēro četri nosacījumi: produktam vienmēr jābūt svaigam, dabiskam, tam nepieciešamas vairākas tirgus nišas reizē, un ne mirkli nedrīkst pazaudēt saikni ar klientu."

Elpas produkcija nonāk gan lielveikalos (Rimi, Elvi, Top un citos), gan valsts iestādēs, piemēram, bērnudārzos, skolās, slimnīcās, pansionātos. Elpa veido arī savu veikalu ķēdi, lai nebūtu atkarīgi no veikalnieku diktāta. Savos veikalos ietirgotā nauda uzreiz atgriežas apritē, savukārt uz norēķinu ar tirgotājiem ir jāgaida vismaz pāris nedēļas, bet atsevišķos gadījumos nauda jāgaida pat mēnešiem. Šobrīd Elpā strādā 50 darbinieku, no tiem ražošanā – četrpadsimt.

Iepirkuma cena kāpj

Pirmās mašīnas ar pienu Elpā ienāk jau pulksten trijos un četros naktī, un ap pulksten 10 aptuveni 40 tonnu piena jau ir pieņemtas. To vidū arī SIA Sermīte slaukums. SIA Sermīte ir ilgstošs Elpas sadarbības partneris, un ik dienu uz Kazdangas uzņēmumu tiek vesta aptuveni viena tonna piena, Neatkarīgajai stāstīja Sermītes galvenā zootehniķe Judīte Kalniņa. Saimniecībā ir 80 slaucamu govju. Šobrīd par piena litru Elpa maksā 18 santīmu, pirms tam – 14 santīmu. "Taču arī visas izmaksas ir kāpušas. Ja nebūtu subsīdiju, izdzīvot būtu ļoti grūti," atzina Sermītes valdes priekšsēdētājs Gunārs Kalniņš. Viņu, tāpat kā citus šīspuses saimniekus, ar labākām piena cenām vilinājuši lietuvieši, tomēr Sermīte palika uzticīga Elpai. "Mums ir svarīga stabilitāte, un mēs vēlamies strādāt savā valstī," sacīja J. Kalniņa. Viņai gribētos cerēt, ka piepildīsies politiķu pirmsvēlēšanu solījumi par atbalsta izlīdzināšanu starp ES valstīm.

Uzņēmumā plīvo karogs

Kopš ceturtdienas pie uzņēmuma Elpa Kazdangā plīvo Mārketinga padomes preču zīmes Kvalitatīvs produkts jeb Zaļās karotītes karogs. Ekspertu komisija, kurā bija pārstāvji no Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes, Latvijas Tirgotāju asociācijas, SIA RIMI Baltic un citām iestādēm, atzinīgi novērtējusi Elpas 20 procentu skābo krējumu un Kazdangas sieru ar dillēm. Šiem produktiem jau ir kvalitātes preču zīme Zaļā karotīte. Elpas kolektīvs karogu saņēma par veiksmīgu komunikāciju, mijiedarbību starp ražotāju un Kvalitatīva produkta komandu, kā arī stabilu pozīciju tirgū un vienmērīgu augstākās kvalitātes nodrošinājumu. Šogad Zaļās karotītes karogs plīvo arī pie SIA Aloja Starkelsen, SIA Kronis, z/s Dorītes un Saldus biškopja Jāņa Vainovska saimniecības.

Kvalitātes karogs ir biedrības Mārketinga padome īpaša atzinība uzņēmumam par nozīmīgu ieguldījumu kvalitatīvu pārtikas un lauksaimniecības produktu ražošanā un popularizēšanā.

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana