Ziņas no biznesa

Cūku komplekss, kurš nesmird – tā ir realitāte

Daiga Stokenberga, www.nra.lv
30.09.2010

Latvija ir tā kā sadalījusies divās pretējās nometnēs – vieni sūdzas, ka vietējo cūkgaļu iegādāties var tikai tirgū, un arī tad nevari būt pārliecināts, vai tā tiešām audzēta Latvijā, otri brēc – aizvāciet no Latvijas tos smirdošos cūku audzēšanas kompleksus!

Abām pusēm ir taisnība – apmēram 50% no patēriņa ir ārvalstu izcelsmes cūkgaļa, cūku mēsli tiešām smird. Kā atrast kompromisu?! Uzdevums nav vienkāršs, bet līdz ar tehnoloģiju attīstību – iespējams.

SIA Baltic Pork ir viens no lielākajiem cūku audzētājiem Latvijā. Patlaban tas izvietots Allažu pagastā, kur kompleksā vienlaikus atrodas 10 000 cūku un sivēnu, bet gada vidējā aprite ir 38 tūkstoši rukšu. Liela daļa sivēnu tiek eksportēti uz Poliju, jo kompleksa kapacitāte ir nepietiekama visu sivēnu nobarošanai. Lai risinātu šo jautājumu un Latvijā audzētās cūkgaļas īpatsvars pieaugtu, ir pieņemts lēmums būvēt jaunu cūku nobarošanas kompleksu Ogres novada Lauberes pagasta Rukšos. Valdes locekle Daiga Ļubka atzīst, ka visu šim biznesam nepieciešamo atļauju un saskaņojumu saņemšana jauna cūku kompleksa būvniecībai bija sarežģīta un ilgstoša. Tagad visi saskaņojumi ir saņemti un līdz nākamā gada augustam ir plānots pabeigt fermas celtniecību. Komplekss paredzēts 12 tūkstošiem dzīvnieku, un tā izmaksas ir aptuveni 4 miljoni latu. Izmaksās iekļauta arī bioloģisko filtru uzstādīšana fermas ventilācijas sistēmā. Ar šo filtru palīdzību tiek panākts, ka apkārtējā vidē smakas nenonāk. Pagaidām šāda sistēma tiek ieviesta tikai vēl vienā no Latvijas cūku audzēšanas kompleksiem. Otrs lielākais smaku radītājs ir mēslu izkliedes process no kūtsmēslu uzkrāšanas rezervuāriem. Tāpēc Baltic Pork ir pieņēmusi lēmumu investēt līdzekļus biogāzes ražošanas un koģenerācijas staciju būvniecībā. Pēc mēslu izmantošanas biogāzes ražotnē atlikušais substrāts praktiski vairs nesmako, tajā pašā laikā ir saglabājis lauku mēslošanai nepieciešamās īpašības. Baltic Pork plāno biogāzes ražotnes izveidot pie abām cūku audzēšanas vietām gan Allažos, lai mazinātu smakas esošā cūku kompleksā, gan jaunajā cūku fermā Lauberē. Tiek lēsts, ka vienas biogāzes savākšanas un koģenerācijas stacijas būvniecība izmaksā aptuveni miljonu latu, kas ir lieli finanšu ieguldījumi.

Pamatojoties uz iepriekš teikto, varam secināt – cūku audzēšana vairs nepiesārņos Latvijas laukus, bet gan dos tiem jaunu attīstības stimulu. Cūku audzēšanai nepieciešamā barība tiek sagatavota esošajā cūku kompleksā. Pagaidām barības sagatavošanai gadā ir nepieciešami 8 tūkstoši tonnu graudu, bet pēc jaunās fermas nodošanas ekspluatācijā apjoms būtiski pieaugs un Baltic Pork no vietējiem zemniekiem iepirks ap 20 tūkstošiem tonnu graudu gadā – tas ir reāls produkcijas noiets daudziem vietējiem graudu audzētājiem. Arī visus iepriekšējos gadus un šobrīd visi barības ražošanai nepieciešamie graudi tiek iepirkti no Latvijas graudu audzētājiem.

Tagad, kad cūku audzēšanas kompleksi vairs nepiesārņos apkārtējo vidi, mums ir pamats cerēt, ka šis biznesa veids iegūs tikpat lielu nozīmi Latvijas tautsaimniecībā kā savulaik slavenais Ulmaņa laiku Latvijas bekons.

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana