Ziņas no biznesa

Tautsaimniecības komisija atbalsta palīdzības sniegšanu grūtībās nonākušajai cūkaudzētavai

Mārtiņš Vilemsons, Leta-Nozare
30.09.2010

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien [30. septembrī] atbalstīja palīdzības sniegšanu brucelozes slimības skartajai šķirnes cūku audzētavai "Avoti M", lai novērstu infekcijas izplatīšanās draudus un varētu likvidēt dzīvniekus, kā arī lai iespējami ātri tiktu atjaunota uzņēmuma darbība.

Komisija nolēma sagatavot vēstuli Zemkopības ministrijai (ZM) ar prasību līdz rītvakaram sagatavot konkrētus aprēķinus par piešķiramo finansējumu uzņēmuma darbības atjaunošanai, kā arī vēstuli valdībai ar lūgumu piešķirt nepieciešamo finansējumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Par līdzekļu piešķiršanu varētu lemt jau nākamās nedēļas sākumā.

Komisija atzina, ka ir jārīkojas pēc iespējas ātrāk, jo ar katru dienu nevajadzīgi pieaug izdevumi par nokaujamo dzīvnieku barošanu un uzturēšanu, kā arī ir jāizmaksā algas un kompensācijas atlaižamajiem darbiniekiem.

Pēc SIA "Avoti M" aprēķiniem, algu izmaksai un atlaišanas pabalstu izmaksāšanai nepieciešami 20 600 lati, bet dzīvnieku iznīcināšanai 30 000 lati. ZM pārstāvis komisiju informēja, ka ministrija apņemas kompensēt šos izdevumus, kas varētu samazināties, ja tiks panākta vienošanās ar kautuvju pārstāvjiem.

Uzņēmums arī norādījis, ka kreditoru parādu apmaksai nepieciešami 45 440 lati, bet ganāmpulka zaudējuma izmaksas esot 150 000 lati. No esošajiem 27 strādniekiem būšot jāatlaiž 13.

"Avoti M" valdes locekle Marta Briģe stāstīja, ka jau mēnesi ir apturēta cūku realizācija, bet krājas parādi par dzīvnieku barošanu un uzturēšanu. Jau esot parādījušies kreditori ar prasībām par līdzekļu piedziņu.

Briģe atzina, ka slimības pazīmes cūkām manītas jau pavasarī, bet neviens speciālists neizteicis aizdomas par brucelozi. Sākumā pieļauts, ka cūku slimošanā vainojama barība, pēc tam vainots karstais laiks. Šī iemesla dēļ arī infekcija paspējusi izplatīties tik tālu, ka jālikvidē viss ganāmpulks, kurā kopā ir 2693 cūkas, no tām vairāk nekā 500 vaislas dzīvnieki.

Uzņēmuma pārstāve arī norādīja, ka viņiem maz ticams liekoties fakts, ka pie vainas varētu būt mežacūkas. Briģe pieļāva, ka pie vainas drīzāk varētu būt mākslīgā apsēklošana.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji gan oponēja, norādot, ka inficēšanās var notikt arī tad, ja cūkas nav bijušas kontaktā, kā piemēru minot Vāciju, kur fermas cūkas aplipinājušas tieši mežacūkas, kaut arī bijis dubults žogs.

PVD pārstāvji atzina, ka ganāmpulka pilnīgas izkaušanas gadījumā darbu fermā pēc pareizi veiktas dezinfekcijas varētu atsākt jau nākamajā dienā.

PVD pārstāvji arī norādīja, ka inficēto cūku gaļa pēc pareizas termiskās apstrādes ir lietojama uzturā. Saimniecība pagaidām nevarot vienoties ar kautuvēm, jo tās uzņemtos zināmu risku - gan strādnieku veselības, gan uzņēmuma reputācijas ziņā.

PVD pārstāvji arī atzina, ka saimniecība netiek vainota pie dzīvnieku inficēšanas un par to, visdrīzāk, sodīta netiks, jo notikušais jau tā esot gana liels sods. Tomēr, ja "Avoti M" pie PVD būtu vērsušies ātrāk, tad viss ganāmpulks nebūtu jālikvidē.

Kā ziņots, Talsu novada Ķūļciema pagasta zemnieku saimniecībā "Avoti M" konstatēta hroniska, neārstējama cūku infekcijas slimība bruceloze, tādēļ, lai ierobežotu slimības iespējamo izplatību, inficētie dzīvnieki ir jānokauj. Saimniecībā turēti vairāk nekā 2000 cūku un no pārbaudītajām 500 slimība konstatēta 400 dzīvniekiem. (Sk. arī rakstu http://www.agropols.lv/?menu=28&numurs=1131&newsid=94029)

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana