Ziņas no biznesa

Talsu novada saimniecībai „Avoti M” nāksies likvidēt visas cūkas

Aija Zariņa, AgroPols
05.10.2010

Lai likvidētu brucelozes perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, Talsu novada saimniecībai „Avoti M” nāksies likvidēt visas cūkas, ļiecina informācija PVD mājas lapā.

Kaušanas svaru sasniegušie, klīniski veselie dzīvnieki, kā arī tie, kuru asinīs ir konstatētas brucelozes antivielas, bet, kas nav uzskatāmi par klīniski slimiem, tiks nogādāti uz kautuvi un tālāk nodoti pārstrādei.

Patlaban uz kautuvi ir nogādāti 187 dzīvnieki. Kopumā kaušanai plānots nosūtīt apmēram 1500 cūkas.

Gan kaušanas, gan pārstrādes process notiks pastāvīgā stingrā Pārtikas un veterinārā dienesta uzraudzībā.

Savukārt klīniski slimie dzīvnieki tiks likvidēti uz vietas saimniecībā, apstrādāti ar dezinfekcijas līdzekļiem un hermētiski noslēgtos konteineros nogādāti dzīvnieku līķu pārstrādes uzņēmumā, kur tie tiks utilizēti, garantējot slimības ierosinātāja iznīcināšanu.

Pagājušajā nedēļā uz vietas saimniecībā likvidētas 50 slimās cūkas. Vēl plānots likvidēt 27 kuiļus un ap 1500 sivēniem, kuru svars nesasniedz 40 kilogramus, tādēļ tos kautuve nepieņem kaušanai.

Dzīvnieku kaušanu un likvidēšanu plānots veikt divu nedēļu laikā.

Kā jau informējām iepriekš (sk. rakstu), Talsu novada saimniecības „Avoti M” cūkām tika konstatēta lipīga dzīvnieku infekcijas slimība bruceloze.

Brucelozes ierosinātājs ir baktērija (Brucella suis). Cūkām brucelozes simptomi ir aborti, dzimumorgānu iekaisumi un neauglība. Slimie dzīvnieki ir jānokauj.

Pārtikas un veterinārais dienests ir veicis pārbaudes saimniecībās, uz kurām vestas cūkas no slimības skartās saimniecības. Cūkām tika ņemti asins paraugi laboratoriskiem izmeklējumiem uz brucelozi. Saņemtie laboratorisko izmeklējumu rezultāti norāda, ka slimība no skartās saimniecības uz citām saimniecībām nav izplatījusies.

Lai pasargātu dzīvniekus no saslimšanas ar brucelozi un citām dzīvnieku infekcijas slimībām, kā arī neinficētos paši, Pārtikas un veterinārais dienests aicina dzīvnieku turētājus izturēties atbildīgi - saimniecībās pastāvīgi ievērot biodrošības pasākumus – personāla higiēnu, nodrošināt dezinfekciju un deratizāciju, nepieļaut meža un mājas dzīvnieku kontaktu. Dzīvnieku līķi līdz to aizvešanai jāuzglabā tā, lai nepieļautu citu dzīvnieku un putnu piekļuvi. Iegādājoties dzīvniekus vaislai ļoti svarīgi, lai tie būtu izmeklēti uz noteiktām dzīvnieku infekcijas slimībām, tostarp brucelozi.

Dzīvnieku turētāja pienākums ir informēt veterinārārstu par katru aborta gadījumu, jo tieši aborti liecina par iespējamu brucelozi. Veterinārārsts izmeklēs dzīvniekus un nosūtīs asins paraugus laboratoriskai izmeklēšanai.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana