Ziņas no biznesa

Valdība kompensēs SIA „Avoti M” brucelozes radītos zaudējumus

Ilze Vabole, AgroPols
05.10.2010

5. oktobrī Ministru kabinets (MK) atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) ierosinājumu kompensēt saimniecībai SIA „Avoti M” radītos zaudējumus, ko cūku ganāmpulkam nodarījusi bīstamā infekcija bruceloze, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska. Tas nozīmē, ka valsts finansiālā palīdzība SIA „Avoti M” būs 58 520 latu, lai nodrošinātu cūku ganāmpulka uzturēšanas izdevumus un kompensētu darbinieku darba algu, savukārt SIA „Reneta” saņems 14 084 latus, kas saistīts ar blakusproduktu pārstrādi un iznīcināšanu. Kompensācijai nepieciešamos līdzekļus izmaksās no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Jau ziņots, ka šā gada septembra pirmajā pusē Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciālisti Talsu novada Ķūļciema cūku fermā SIA „Avoti M” mītošajiem dzīvniekiem konstatēja bīstamo infekciju brucelozi. Latvijā ir aizliegts ar brucelozi inficētos dzīvniekus ārstēt un vakcinēt, slimības bīstamības dēļ tie ir jāiznīcina.

Bruceloze ir hroniska dzīvnieku infekcijas slimība, taču īpaši bīstama tā ir tādēļ, ka ar to var saslimt arī cilvēki. Brucelozes ierosinātājs Brucella suis vissmagāk var izraisīt saslimšanu cūkām, taču ar to var inficēties arī govis, meža cūkas, zaķi u.c. dzīvnieki. Inkubācijas laiks brucelozei parasti ilgst 14 – 230 dienas, saslimšanas raksturīgākās klīniskās pazīmes cūkām irdzimumorgānu iekaisumi, aborti, neauglība, klibums.

Bruceloze ir bīstama arī tāpēc, ka ārējā vidē var saglabāties vairākus mēnešus, piemēram, piena produktos šī infekcija var saglabāties līdz sešiem mēnešiem, pienā – vairāk nekā mēnesi, gaļā – vairāk par diviem mēnešiem, apraktos līķos – līdz vienam mēnesim, zālē ganībās – līdz septiņām dienām.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana