Ziņas no biznesa

"Balticovo" spētu iepirkt trīsreiz vairāk lopbarības graudu

Ilze Vabole, AgroPols
12.10.2010

Noslēgusies lopbarības graudu iepirkšanas sezona. Šogad Ziemeļeiropas lielākais olu un olu produktu ražotājs AS "Balticovo" no vietējiem zemniekiem iepircis 12 tūkstošus tonnu graudu - par divām tonnām graudu vairāk nekā pagājušajā gadā, kad tika iepirkti 10 tūkstoši tonnu, stāsta uzņēmuma pārstāve Liāna Bokša. Lopbarības graudu cena, salīdzinot ar pagājušo gadu, sadārdzinājusies gandrīz par 50%. 2009. gadā tonna graudu maksāja 80 latu, savukārt šogad - 120 latu par tonnu.

"Arī šogad graudu iepirkuma apjoms ir trīs reizes mazāks kā spējam pieņemt un apstrādāt sezonas laikā," informē kompānijas valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs. "Iemesls ir tirgus dalībnieku spekulācijas ar graudu cenu, kas ir novērojamas pēdējos trīs gados. Nav mehānisma, kas regulētu līgumslēdzēju attiecības, jo līgumi negarantē saistību izpildi. Tikko sākas tirgus svārstības, kas ir izdevīgas zemniekiem, graudi kļūst nepieejami. Ar nožēlu nākas konstatēt, ka arī turpmākās sezonas, iespējams, saglabāsies tāda pat graudu tirgus struktūra."

Lopbarības graudi veido 70% no vistu un cāļu pamatbarības. Putnu barību ražo AS "Balticovo". 12 tūkstoši tonnas graudu ir tāds apjoms barības sagatavošanā, kas pietiek putnu barošanai no diviem līdz trīs mēnešiem.

"Mēs turpināsim iepirkt lopbarības graudus. Ja nevarēsim tos iegādāties Latvijā, būsim spiesti graudus pirkt ārvalstīs, kur to cena varētu būt mazāka kā Latvijā," informē Arnis Veinbergs.

L. Bokša atgādina, ka 2006. gadā AS "Balticovo" ražošanas teritorijā ekspluatācijā tika nodots graudu pirmapstrādes centrs, kur iespējams pieņemt, attīrīt un izžāvēt 38 tūkstošus tonnu graudu. Šajā projektā, kurš tika īstenots ar Lauku atbalsta dienesta un Eiropas Savienības finansiālu atbalstu, tika ieguldīti 1,9 miljoni latu. Savukārt 2007. gadā, investējot 2 miljonus latu, tika pabeigta astoņu jaunu, modernu graudu uzglabāšanas tilpņu būvniecība un montāža, kurās iespējams uzglabāt 25 tūkstošus tonnu graudu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana