Ziņas no biznesa

Dagdas novadā izaudzēts 132 kilogramus smags ķirbis

Aila Ādamsone, Leta-Nozare
18.10.2010

Šoruden par vissmagāko Latvijas ķirbi kļuvis 132 kilogramus smags milzenis, ko izaudzējusi Inna Kazlovska Dagdas novadā.

Kazlovskas izaudzētais ķirbis ieguvis šodien ne tikai pirmo vietu Rīgas Zooloģiskā dārza un veikalu tīkla "Maxima" rīkotajā Latvijas ķirbju čempionāta finālā, bet arī sasniedzis jaunu rekordu, jo par astoņiem kilogramiem pārspēts pagājušajā gadā sasniegtais 124 kilogramus smagā ķirbja rekords.

Varenākā Latvijas ķirbja platums bija 2,54 metri, bet ķirbja garums bija 2,69 metri.

Šogad par otrās vietas ieguvēju kļuvis 129 kilogramu smags ķirbis, kuru izaudzējis Valdis Magone no Carnikavas. Šī ķirbja platuma apkārtmēri bija 2,25 metri, bet garums - 2,58 metri. Savukārt trešajā vietā šogad iekļuvis 111 kilogramus smags ķirbis no Liepājas, kuru audzējis Dainis Ritenis. Trešās vietas ieguvušā ķirbja platums bija 2,14 metri, bet garums - 2,49 metri.

Šogad visi ķirbju svēršanas pasākumam izvirzītie desmit finālisti bija vareni ne tikai pēc sava svara, bet arī pēc apkārtmēriem un garuma. Varenu ķirbju audzēšana šogad bija padevusies visā Latvijā, jo ķirbji tika vesti no dažādām Latvijas vietām - arī no Skrundas, Olaines novada, Carnikavas, Ikšķiles novada un arī Tukuma.

"Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš atklāja, ka iepriekšējos gados ķirbju raža nav bijusi tik ražena. Šogad nācies saskarties arī ar dažādiem kurioziem gadījumiem. Piemēram, interesanti notikumi norisinājās ar trešās vietas ieguvēju. Ķirbis uz Rīgu no Liepājas tika vests vairākas reizes - divas reizes saplīsa mašīna, bet, kad mašīna bija salabota, šoferis bija piemirsis, kur ķirbis jāved, tādēļ aizveda to atpakaļ uz Liepāju, bet šorīt no rīta tas veiksmīgi nonāca Rīgas Zooloģiskajā dārzā uz svēršanas pasākumu.

Arī ar pirmās vietas ieguvušo ķirbi nav bijis viegli, jo, vedot uz Rīgu, tam tecējis ārā gan šķidrums, gan sēklas, nodarot bojājumus automašīnai. Automašīnas ķīmiskā tīrīšana šoferim izmaksāja 200 latus, vēstīja Andiņš.

Savukārt ķirbju svērājs spēkavīrs Raimonds Bergmanis pieļāva domu, ka varenais Dagdas novadā augušais ķirbis, iespējams, svērtu vēl vairāk par 132 kilogramiem, ja no ķirbja nebūtu iztecējušas tā sēklas.

Andiņš informēja, ka ķirbju svēršanas tradīciju no Latvijas šogad pirmo reizi pārņēmusi arī Lietuva, kur šoruden pirmo reizi notiek Lietuvas varenākā ķirbja svēršanas pasākums. Viņš pauda cerību, ka arī Igaunija pārņems šo tradīciju un drīzumā tad varēs rīkot jau Baltijas ķirbju čempionātu.

Ievērojot tradīciju, pēc ķirbju nosvēršanas un mērīšanas ar tiem cienāti tika gan degunlāči, gan arī Kadjakas lāči.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana