Ziņas no biznesa

Šodien - ne tikai Sieviešu diena, bet arī Pankūku diena

Maija Dulle – Sūniņa, A/s "Rīgas Dzirnavnieks"
08.03.2011

Šodien visā pasaulē svin ne tikai Sieviešu dienu, bet arī starptautisko Pankūku dienu jeb Trekno otrdienu kā to dēvē citur pasaulē. AS „Rīgas Dzirnavnieks” veiktais pētījums liecina, ka arī Latvijā pankūkas ir populārākas - 88% pirkumu milti tiek iegādāti tieši pankūku pagatavošanai, 76% miltus izmanto mērcēm, bet 60% konditorejas izstrādājumu pagatavošanai.

AS „Rīgas Dzirnavnieks” ģenerāldirektors Sandis Jansons stāsta: „Pankūkas ir populāra maltīte, par to liecina mūsu veiktā pētījuma rezultāti, kur pircēji atzina, ka miltus visbiežāk iegādājas tieši pankūku pagatavošanai. Tāpat esam novērojuši, ka šobrīd iedzīvotāji vairāk gatavo mājās, līdz ar to piedāvājam „Hercogs” miltu maisījumus, kas pankūku vai garda kēksa pagatavošanu padara ātrāku, ērtāku un vienkāršāku.”

Pankūku dienas tradīcijas

Marta sākumā visā pasaulē tiek svinēta starptautiskā Pankūku diena jeb Treknā otrdiena. Tā ir pēdējā diena pirms gavēņa - ar mērķi atgādināt, ka šajā laikā nav atļauts ēst gaļu. Gadu laikā Pankūku diena izveidojusies par tradicionālu ikgadēju pavasara pasākumu visā pasaulē. Vispopulārākā tradīcija ir Pankūku dienas skrējiens, kad dalībnieki sacenšas savā starpā veicot iezīmētu trasi ar pannu rokās, kurā atrodas karsta pankūka, kas skrējiena laikā vairākkārtīgi jāapmet uz pannas. Visbiežāk šāda veida skrējieni tiek organizēti ar mērķi savākt līdzekļus labdarībai. Bez tradicionālā Pankūku dienas skrējiena un kopīgas pankūku ēšanas, katrai valstij ir savas tradīcijas. Piemēram, Francijā, Nicā notiek karnevāls, kurā piedalās visi pilsētas iedzīvotāji un viesi, Anglijā pankūku diena tiek svinēta, aicinot piedalīties dažādās sporta spēlēs – virves vilkšanā, jūdzes futbolā u.c. Kanādā pankūkās tiek ieceptas dažādas lietas ar simbolisku nozīmi - monētas, laulību gredzeni, uzpirksteņi u.c. Savukārt Krievijā šos svētkus svin veselu nedēļu ar krāšņām dejām, izpriecām, košiem tērpiem un pats galvenais - pankūkām, kas ir saules simbols.

 

A/s "Rīgas Dzirnavnieks"

x

Paroles atgadināšana