Ziņas no biznesa

Lielākais vērtīgāko zemnieku saimniecību īpatsvars ir Zemgalē

Latvijas Avīze (LA)
15.04.2011

Patlaban 12 zemnieku saimniecībām pašu kapitāla apjoms pārsniedz vienu miljonu latu, savukārt miljona eiro robežu sasniegušas 29 zemnieku saimniecības, rakstīts 15. aprīļa "Latvijas Avīzē". Visvairāk vērtīgākās zemnieku saimniecības  atrodas Zemgalē. "Vēsturiski Latgalē zemes tirgus bija ļoti sadrumstalots, tur ir daudz nelielu zemes īpašumu, savukārt Zemgalē, Kurzemē, arī Vidzemē jau starpkaru Latvijas laikā bija lielas saimniecības. Tādēļ arī tie, kuri mantoja šīs zemes, varēja izveidot lielākas saimniecības," skaidro Lauku atbalsta dienesta direktora vietnieks Indulis Āboliņš.

Viņš norāda, ka iespēja izveidot lielu saimniecību ir zināmā mērā atkarīga arī no vietas, kur tā atrodas. Padomju laikos Zemgalē veidoja plašus laukus, lielus tīrumus, tādēļ arī to apstrādāšana ir daudz efektīvāka nekā citur, kur ir nelieli tīrumi, tehnikai bieži jāmaina braukšanas virziens vai jāapbrauc krūmi, meži. Tas arī lielā mērā nosaka, ka Zemgalē bija lielākas iespējas izvērst lielsaimniecības, sacīja Āboliņš.

Vērtīgākā zemnieku saimniecība ir "Ezernieki", kas pieder kādreiz pazīstamajam tranzīta nozares uzņēmējam Valentīnam Kokalim. "Ezerniekiem" pieder četri zemesgabali Kuldīgas, Ventspils un Pāvilostas novadā, un saimniecības pašu kapitāls pagājušā gada sākumā bija 1,79 miljoni latu.

Otra vērtīgākā zemnieku saimniecība ir "Vilciņi" Jelgavas rajonā, kas kopš pagājušā gada novembra beigām pieder Arnim Burmistrim. Saimniecības pašu kapitāls pārsniedz 1,41 miljonu latu, un tai Tērvetes Jelgavas un Dobeles novadā pieder kopumā 26 zemesgabali.

Savukārt pazīstamā motobraucēja Jāņa Vintera saimniecībai "Līgo" Jelgavas novada Lielplatones un Vilces pagastā pieder kopumā septiņi zemesgabali, un tās pašu kapitāls pagājušā gada sākumā bija 1,35 miljoni latu.

Ceturtā lielākā zemnieku saimniecība "Ivulla" pieder Jelgavas novada domes priekšsēdētājam Uldim Caunem. Tās pašu kapitāls pagājušā gada sākumā sasniedza 1,33 miljonus latu, un saimniecībai pieder 13 zemesgabali Elejas un Sesavas pagastā.

Bijušā Tautas partijas politiķa Gundara Bērziņa zemnieku saimniecība "Delles" pagājušo gadu sāka ar 774 000 latu pašu kapitālu, un ierindojas 27.vietā vērtīgāko zemnieku saimniecību sarakstā. Savukārt 49.vietā ierindojusies kooperatīva "Trikāta KS" valdes priekšsēdētāja Ulda Krievāra īpašumā esošā zemnieku saimniecība "Pilslejas" Kokneses novadā. Šīs saimniecības pašu kapitāls sasniedzis 502 000 latu, un tai pieder desmit zemesgabali Kokneses, Bebru un Iršu pagastā.

Latvijas Avīze (LA)

x

Paroles atgadināšana