Ziņas no biznesa

Šmits: "Selgas" vafeles satur vien 1,5% transtaukskābju

Leta
06.07.2011

"Selgas" vafeles satur vien 1,5% transtaukskābju, nevis, kā iepriekš paziņoja dāņu profesors Stēns Stenders - 44%. Tā konstatēts laboratoriskās pārbaudēs, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas vadītājs Didzis Šmits.

Viņš sacīja: "Būs tiesvedība,"  piebilstot, ka Latvijas pārtikas ražotāji plāno vērsties arī Eiropas Komisijā ar lūgumu izvērtēt nepamatotus un prettiesiskus konkurences izkropļojumus iekšējā tirgū. Tikšot veikti arī citi pretpasākumi.

Šmits pauda nožēlu, ka pat tad, kad Stenders atzina savu kļūdu, paziņojot, ka transtaukskābju saturs ir 4%, neviena amatpersona neaizstāvēja Latvijas uzņēmējus.

"Tas bija nopietns uzbrukums Latvijas ekonomikai kopumā," sacīja Šmits, uzsverot, ka laboratoriskās pārbaudēs konstatētais 1,5% līmenis iekļaujas pat Dānijas normatīvos, ko Stenders savos paziņojumos norādījis kā piemēru Latvijas ražotājiem.

Šmits atzina, ka atbalstītu līdzīgu ierobežojumu noteikšanu arī Latvijas normatīvajos aktos, tomēr tādā gadījumā ierobežojumiem vajadzētu vienādi attiekties gan uz Latvijas ražotājiem, gan importētājiem.

"Mūsu uzņēmumi, kas iziet Pārtikas un veterinārā dienesta atzīšanas procedūru, ir daudz pārbaudāmāki nekā importētās preces, kas nonāk veikalu plauktos. Mums ir viens no stingrākajiem dienestiem Eiropā," sacīja Šmits, gan norādot, ka patlaban netiek pievērsta pietiekama uzmanība importēto preču kvalitātei.

Kā norāda uzņēmuma AS "Laima" pārstāvji, vafeļu testēšanu veicis pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "Bior". "Saņemtie testa rezultāti apliecina, ka tās pilnībā atbilst Dānijas paaugstinātajām prasībām, kā minējis dāņu profesors Stenders," norāda uzņēmuma pārstāvji.

Kā norāda SIA "Iepirkumu" grupa," kas pārvalda veikalus "Top!", mārketinga vadītāja Ilona Bukša, pēc paziņojuma par "Selgas" vafelēm, "Top!" veikalos situācija ar šo vafeļu noietu ir dažāda. "Lielākajās pilsētās un "Top!" veikalos Rīgā un ap Rīgu "Selgas" vafeļu apgrozījums ir strauji krities. Ogrē, piemēram, vafeļu pārdošana bija teju apstājusies un pēc paziņojuma par vafeļu kaitīgumu netika nopirkta gandrīz neviena "Selgas" vafeļu paciņa," sacīja Bukša, piebilstot, ka šādas ziņas, īpaši negatīvās, ietekmē patērētāju izvēli.

Citos reģionos vafeļu apgrozījums neesot krities, bet svētku laikā pat pieaudzis.

"Tas izskaidrojams ar to, ka lauku reģionos cilvēki patlaban ir vairāk aizņemti vasaras lauku un dārza darbos, līdz ar to atliek mazāk laika skatīties televīziju, lasīt avīzes un ziņas internetā," sacīja Bukša.

Arī SIA "Palink" mārketinga vadītāja Agnese Upīte-Upeniece atzina, ka Latvijas pircēji ļoti ātri reaģē uz ziņām, kas saistītas ar produktu drošību un kvalitāti. "Nav šaubu, ka tik skaļš paziņojums atstāj ietekmi uz pārdošanas apjomiem, un arī "Iki" veikalos vafeļu "Selga" pārdošanas apjomi kritās," sacīja Upīte-Upeniece.

Pēc viņas teiktā, kopumā Latvijas pircēji ir ļoti lojāli vietējiem produktiem, īpaši ar tik senu zīmola vēsturi, un pārdošanas apjomi veiksmīgi atjaunojās, īpaši ņemot vērā paziņojumus, kas sekoja gan no ražotāja, gan laboratorijas puses.

"Pēc novērojumiem veikalos un pārdevēju sniegtajām atsauksmēm, lai arī pircēji izturējās piesardzīgi pret vafeļu iegādi, viņu sniegtie komentāri liecināja par atbalstu pašmāju vafelēm," sacīja "Iki" pārstāve, atzīstot, ka pēdējā laikā pircēji sāk izvēlēties dabīgas izcelsmes produktus, kuru sastāvdaļas un ražošana ir pārredzama.

Kā ziņots, Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" vēstīja par Stendera izpētīto, ka "Laimas" ražotās vafeles "Selga" esot kaitīgas cilvēka veselībai. Profesora sarakstā, kurā ir vairāk nekā 1000 produktu, Latvijā ražotās vafeles ierindotas ceturtajā vietā.

Uz šo apgalvojumu asi reaģēja "NP Foods", kas, žurnālistiem demonstrējot vafeļu ražotni, uzsvēra, ka uzņēmums produktu receptūras izstrādē sadarbojas ar zinātniekiem un turpinās to darīt, lai garantētu patērētājiem nekaitīgus un drošus produktus. "NP Foods" Kvalitātes daļas vadītāja Vēsma Smilga norādīja, ka nav tiesību aktu, kas noteiktu pieļaujamo transtaukskābju saturu produktos, taču jogurta vafelēs esošo transtaukskābju saturs neesot veselībai bīstams.

Latvijas Pārtikas uzņēmēju federācijas padomes priekšsēdētājs Didzis Šmits pauda viedokli, ka profesors par Latvijas pārtikas uzņēmumu nomelnošanu jāizraida no valsts. "Latvijas pārtikas uzņēmumu ražotā produkcija ne tikai atbilst visām Eiropas Savienības likumdošanā noteiktajām prasībām, bet ir paaugstinātas kvalitātes produkti," sacīja Šmits.

Leta

x

Paroles atgadināšana