Ziņas no biznesa

„Rīgas Dzirnavniekā” atvesta pirmā auzu raža

A/s "Rīgas Dzirnavnieks"
10.08.2011

Viens no lielākajiem graudaugu pārstrādātājiem Latvijā AS „Rīgas Dzirnavnieks” ir uzsācis auzu pieņemšanu. Kā pirmie savu šī gada ražu uz Dzirnavnieku atveda z/s „Bauņi” no Burtnieku novada. Plānots, ka „Rīgas Dzirnavnieks” kopumā šogad iepirks auzas 10 000 tonnu apmērā.

Sandis Jansons, „Rīgas Dzirnavnieks” ģenerāldirektors: „Šogad liels pārsteigums ir agrā auzu raža, jo Vidzemē zemnieki sāka kult auzas jau pašā augusta sākumā. Parasti auzu kulšana sākās ap 15. augustu, bet, pateicoties karstajam un samērā sausajam laikam, šogad tā sākusies ievērojami agrāk. Tas pats attiecas arī uz visiem pārējiem vasaras graudaugiem, it īpaši Vidzemes reģionā. Kvalitātes ziņā, jāatzīst, ka šogad auzas ir padevušās mazliet sīkākas, nekā mēs to vēlētos. Sausie laika apstākļi neļāva graudiem uzņemt nepieciešamo masu, un tie nogatavojās atrāk nekā parasti. Šobrīd auzu kulšana sāk tā īsti uzņemt apgriezienus, tāpēc jācer, ka nepastāvīgie laika apstākļi ar lietavām netraucēs ražas novākšanai un kvalitātei.”

Šobrīd „Rīgas Dzirnavnieka” noteiktās iepirkumu cenas graudaugiem ir ievērojami augstākas nekā pērn sezonas sākumā – atkarībā no graudaugu veida pieaugums ir no 10 - 25%. Cena ir atkarīga no graudu kvalitātes un par augstāks grupas rudziem iepirkuma cena ir līdz pat 130 Ls/t, kviešiem - 150 Ls/t, bet auzām – 100 Ls/t bez PVN. Uzņēmums lielu uzsvaru liek uz kvalitatīvas izejvielas iepirkšanu, kā arī rūpīgu tās uzglabāšanu. Piemēram, kviešu graudi tiek sašķiroti vairāk kā 30 dažādās grupās, kas pēc tam tiek izmantotas dažādu miltu veidu malšanas procesā, lai iegūtu tieši tādus miltus kas ir nepieciešami konkrētu maizes vai konditorejas produktu ražošanai. Jo labāki būs graudi, jo kvalitatīvāki būs milti, kas savukārt industriālajiem klientiem nodrošinās augstāku produktu kvalitāti un stabilāku ražošanas procesu.

A/s "Rīgas Dzirnavnieks"

x

Paroles atgadināšana