Ziņas no biznesa

Veiksmīgi noslēgusies pārtikas izstāde “Riga Food 2012”

Inese Libere, Izstāžu rīkotājsabiedrība BT1
18.09.2012

8. septembrī Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā veiksmīgi noslēdzās četras dienas ilgusī starptautiskā pārtikas izstāde “Riga Food 2012”, kas šogad pulcēja 589 dalībniekus no 34 valstīm. Izstādi apmeklēja 37 100 interesenti. Šogad izstādē bija arī 13 valstu nacionālie kopstendi – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas,  Itālijas, Čehijas, Slovākijas, Kanādas, Šrilankas, Ungārijas, Turcijas, Ķīnas  un Polijas. Bija arī Eiropas Komisijas stends.

Izstādes projekta vadītājs Rolands Nežborts ir gandarīts gan par izstādes apjoma pieaugumu, gan izstādes kvalitatīvo attīstību un atzinīgi novērtē izstādes dalībnieku veikumu: “Salīdzinot ar pagājušo gadu, izstādes dalībnieku skaits šogad pieaudzis par 2%, apmeklētāju – par aptuveni 6%. Tā ir laba zīme, ka nozare attīstās. Esmu saņēmis neskaitāmus apliecinājumus no dalībniekiem, ka izstādē iegūti jauni sadarbības partneri, plānoti jauni kopprojekti un iegūtas produktu attīstībai ļoti noderīgas atsauksmes no klientiem. Liela daļa izstādes dalībnieku gan no Latvijas, gan no ārvalstīm jau pieteikušies dalībai 2013. gada izstādē, turklāt ar plašākiem stendiem, un tas ir lielisks apliecinājums izstādes pozitīvajam rezultātam.

Liels paldies ikvienam izstādes dalībniekam, sadarbības partnerim un apmeklētājam! Tiksimies nākamajos pārtikas nozares svētkos – izstādē “ Riga Food 2013”!”

Izstādes skaitliskie rādītāji

Izstādē “Riga Food 2012” piedalījās 593 kompānijas, no kurām 42% jeb 237 bija Latvijas ražotāji, 172 jeb 29% dalībnieki bija ārvalstu firmas, bet pārējie 171 jeb 29% bija importētāji no Latvijas.

Izstādes ekspozīciju veidoja desmit tematiskas sadaļas. Visplašāk pārstāvēta bija vispārējo pārtikas produktu sadaļa “Riga Food Regular Expo” – kopā 385 uzņēmumi. * Alkoholisko un bezalkoholisko dzērienu sadaļu “Riga Food Drinks” veidoja 91 firmu piedāvājums. Plaši pārstāvēta bija pārtikas pārstrādes un ražošanas iekārtu, izejvielu, garšvielu un pārtikas piedevu sadaļa “Riga Food Technology and Ingredients”, kurā bija 85 dalībfirmas. Sabiedriskās ēdināšanas un tirdzniecības iekārtu un aprīkojuma sadaļā “Riga Food Catering and Retail Tech” piedalījās 83 dalībnieki, iepakojuma sadaļā “Riga Food Printing and Packing Tech” – 48 dalībnieki, viesnīcu aprīkojuma sadaļā “Riga Food Hotel Expo” – 30 dalībnieki, sadaļā “Riga Food Clean Expo” – 34 dalībnieki.

Izstādes sadaļā “Riga Food Speciality”, kas piedāvā veselīgus un funkcionālus pārtikas produktus, piedalījās 13 ražotāji un 7 importētāji no Latvijas, kā arī 2 ārvalstu uzņēmumi. Citus pakalpojumus un produktus piedāvāja 163 uzņēmumi. Savukārt sadaļā “Riga Food Innovation” piedalījās 36 uzņēmumi, izglītības iestādes, zinātniskie institūti un valsts iestādes.

* Vairāki uzņēmumi ar savu piedāvājumu piedalījās vairākās izstādes sadaļās, tāpēc kompāniju sadalījums pa tematiskajām sadaļām summā neveido izstādes dalībnieku kopskaitu.

Izstādi atklāj augstas valsts amatpersonas, Valsts prezidents sūta apsveikumu

Izstādes “Riga Food” atklāšanas ceremonijā piedalījās Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, zemkopības ministre Laimdota Straujuma, Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 ģenerāldirektors Viesturs Tīle un projekta “Riga Food 2012” vadītājs Rolands Nežborts. Atklāšanas ceremonijā tika uzsvērta “Riga Food” nozīme pārtikas nozares attīstības veicināšanā un starpvalstu sadarbības sekmēšanā.

Izstādes rīkotāji, dalībnieki un apmeklētāji saņēma arī Valsts prezidenta Andra Bērziņa apsveikumu. Viņš uzsvēra, ka ekonomikas izaugsme pēc pārejošas lejupslīdes sniedz uzņēmējiem iespējas meklēt jaunus un augošus tirgus un efektīvāk izmantot biznesa sadarbības un partnerības iespējas. To apliecina arī šīs izstādes kuplais dalībnieku skaits. Valsts prezidents ir pārliecināts, ka izstādes norises dienās jauniegūtie sadarbības partneri veicinās uzņēmumu ekonomiskās attiecības un izaugsmi, kā arī sniegs lielisku iespēju vietējiem Latvijas ražotājiem nostiprināt eksporta pozīcijas pasaules tirgos.

Savukārt Solvita Āboltiņa izstādes atklāšanā uzsvēra, ka Latvijas ražotāji nebaidās iet līdzi laikam un īstenot jaunas idejas, meklējot jaunas garšas un attīstot jaunus produktus, lai tādējādi saglabātu augstu konkurētspēju arī starptautiski un pārsteigtu pasauli. „Mūsu spēja radīt labu pārtiku ir patiešām augsta, jo ražotāji ne tikai padarījuši bagātīgu un daudzveidīgu vietējo tirgu, bet arī spējuši pārtikas nozari izveidot par trešo lielāko eksportējošo nozari valstī, kas nenoliedzami ir liels sasniegums. Tādēļ ir likumsakarīgi, ka Latvijā jau septiņpadsmito gadu notiek izstāde „Riga Food”,” norādīja Āboltiņa.

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma uzsver: „ „Riga Food” ir īpašs notikums – tajā jau daudzus gadus augstā līmenī tiek apspriesti un risināti Latvijas pārtikas nozarei nozīmīgi jautājumi, šeit veidojas jauni sadarbības projekti, uzņēmēji atrod jaunus noieta tirgus, meistari sacenšas savā profesionālajā varēšanā, savukārt patērētājs uzzina vairāk par veselīgu un gardu pārtiku.”

Semināri profesionāļiem un biznesu veicinoši pasākumi

Līdztekus plašajai ekspozīcijai notika arī virkne semināru un biznesa tikšanās profesionāļiem– seminārs par pārtikas piegādi publiskajam sektoram, seminārs par bioloģiskās lauksaimniecības produktiem un mājas apstākļos ražotu pārtiku un citām tēmām. Ķīpsalā viesojās arī vērienīgās starptautiskās konferences „Uzturs un veselība” dalībnieki un savā sesijā sprieda par jauno un funkcionālo pārtiku.

Latvijas Tehnoloģiskais centrs un Eiropas Biznesa atbalsta tīkls Latvijā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 atbalstu organizēja biznesa tikšanās ar pārtikas uzņēmumiem no Polijas, kas vainagojās ar sarunām par jauniem sadarbības projektiem.

Pārtikas inovācijas izstādē

Ik gadu izstādē piedalās pārtikas inovācijas procesos iesaistītās organizācijas un to pārstāvji, atspoguļojot visu produkta izstrādes procesu un rīkojot pārtikas inovācijas pasākumus, kas ir interesanti un noderīgi esošajiem un topošajiem uzņēmējiem un nozares profesionāļiem. Šogad Latvijas Tehnoloģiskais centrs veidoja zinātnes un inovāciju stendu “Inovācija pārtikai”, kur bija pieejama aizraujoša un izglītojoša programma.

Noskaidroja un sumināja labākos konditorus, pavārus un bārmeņus

Izstādē “Riga Food” ik gadu satiekas pārtikas un dzērienu nozares profesionāļi, labākie pavāri, konditori un bārmeņi, lai mērotos profesionalitātē, izveicībā un oriģinalitātē un cīnītos par galvenajām balvām konkursos.

Lai noskaidrotu, kurš Latvijas konditors gatavo meistarīgākos gardumus, izstādes laikā notika konkurss "Latvijas gada konditors 2012". Konditorijas konkursa mērķis ir iepazīstināt ar talantīgajiem un izdomas bagātajiem Latvijas konditoriem un to veikumu. Konkursā uzvarēja un galveno balvu – braucienu uz starptautisko pārtikas izstādi „IBA 2012” Minhenē – saņēma Ingrīda Cetlakša, kura ikdienā gardumus gatavo uzņēmumā „Smilšu pulkstenis’’.

Ķīpsalā par tituliem sacentās gan jau pieredzējuši, gan pavisam jauni pavāri.  Pirmajā  izstādes dienā notika drosmīgāko un uzņēmīgāko jauno vai topošo pavāru finālsacensības par goda titula  „ Latvijas pavārzellis 2012” izcīņu. Konkursantiem bija noteikts vecuma ierobežojums — tas nedrīkstēja pārsniegt 23 gadu robežu. Katram sacensību dalībniekam bija jāgatavo divi ēdieni — uzkoda no Baltijas butes, ziedkāpostiem un puraviem, kā arī pamatēdiens no jēra kājas, kartupeļiem un piparmētras. Goda titulu „Latvijas pavārzellis 2012” un zelta medaļu izcīnīja Aigars Sīlis no restorāna „ Kaļķu vārti ”. Otrajā vietā ierindojās Arturs Linkevičs no viesnīcas„ Garden Palace” , 3. vietu žūrija piešķīra Edgaram Kozlovskim  no viesnīcas „Hanza Hotel” .

Savukārt godpilno titulu „Latvijas 2012. gada pavārs” izcīnīja viesnīcas  „ Tallink Hotel Riga” restorāna „ Elements ” pavārs Kārlis Visockis . Otrajā vietā ierindojās restorāna „ Kaļķu vārti ” pavārs Juris Dukaļskis , bet trešajā — restorāna „ Kaļķu vārti ” pavārs Viesturs Lasmanis.

“Riga Food 2012” laikā Latvijas Bārmeņu federācija rīkoja divus aizraujošus bārmeņu konkursus – 6. septembrī Ķīpsalā notika Evian & Badoit bārmeņu sacensības bezalkoholisko kokteiļu pagatavošanā, bet 7. septembrī – bārmeņu sacensības „De Kuyper Latvia Cup 2012”. Bezalkoholisko kokteiļu pagatavošanas konkursā 1. vietu un iespēju doties romantiskā ceļojumā uz Parīzi ieguva Oļegs Hindogins par oriģinālo kokteili ''Charming Lady'' , 2. vietu konkursā ieguva Ivars Rutkovskis, savukārt 3. vietu – Pēteris Repečko. Savukārt sacensībās „De Kuyper Latvia Cup 2012” tika noskaidrots labākais bārmenis kategorijā Classic.Par uzvarētāju kļuva Lauris Leitis no restorāna „Burkāns”, un tieši viņš dosies uz De Kuyper ražotni Amsterdamā! Viņa gatavotais kokteilis ''Liqu App'' ir kļuvis par „De Kuyper Latvia cup 2012” uzvarētāja kokteili!

Latvijā ražotās pārtikas kvalitātes konkursa rezultāti

Šogad izstādes laikā notika izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursi maizes, medus, piena, krējuma un siera kategorijās.

Pasterizētā piena konkursā tika noteikts labākais Latvijā ražotais pasterizētais piens ar tauku saturu 2,0–2,9%. 1. vietu ieguva AS „Latgales piens” par pienu ar tauku saturu 2,0% (meistars – Olga Ivanova). 2. vietu – AS „Tukuma piens” par pienu ar tauku saturu 2,0 % (meistars – Agita Vāne) . 3. vietu – AS „Lazdonas piensaimnieks” par pienu ar tauku saturu 2,5 % (meistars – Dzidra Žerbiņa).

Skābā krējuma konkursā tika noteikts labākais Latvijā ražotais skābais krējums ar tauku saturu 25%. 1. vietu ieguva AS „Valmieras piens” (meistars – Aina Birnbauma). 2. vietu – PKS „Straupe” (meistars – Gunta Tetere). 3. vietu – AS „Lazdonas piensaimnieks” (meistars – Dzidra Žerbiņa).

Holandes tipa puscieto sieru kategorijā 1. vietu ieguva AS „Smiltenes piens” par nogatavināto puscieto Holandes sieru ar tauku saturu 45% (meistars – Vita Puriņa). 2. vietu – AS „Trikātas siers” par nogatavinātu puscieto sieru „Trikantālers ar amoliņu” 45% (meistars – Renārs Tumens). 3. vietu – AS „Cesvaines piens” par nogatavinātu puscieto Holandes sieru ar tauku saturu 45% (meistars – Raimonds Līcītis).

Savukārt Krievijas tipa puscieto sieru kategorijā 1. vietu saņēma AS „Smiltenes piens” par nogatavinātu puscieto Krievijas sieru ar tauku saturu 50% (meistars – Gundega Balode). 2. vietu – AS „Cesvaines piens” par nogatavinātu puscieto Krievijas sieru ar tauku saturu 50% (meistars – Mārīte Zadorožnaja). 3. vietu – AS „Trikātas siers” par nogatavinātu puscieto sieru „Premium” ar tauku saturu 50% (meistars – Renārs Tumens.)

Šogad notika arī nenogatavinātā saldpiena siera konkurss, kurā varēja pieteikt visu veidu nenogatavinātos saldpiena sierus, izņemot kūpinātos . Šajā grupā neietilpa uz biezpiena bāzes gatavoti svaigie sieri, termizētie un kausētie produkti. Šajā konkursā 1. vietu ieguva AS „Valmieras piens” (meistars – Baiba Ostašova). 2. vietu – AS „Latgales piens” (meistars – Irēna Veidiņa), savukārt 3. vietu – SIA „Elpa” (meistars – Lotars Rudītis).

Šogad izstādē tika sumināti arī konkursa “Latvijas atzītākais medus 2012” uzvarētāji. Par pircēju mīlētāko medu kļuva SIA „Deiva” dažādu ziedu medus, iegūstot visvairāk apmeklētāju balsis un izstādes „Riga Food 2012” zelta medaļu, savukārt 2. vietu ieguva biškopja Jāņa Sulutaura, kurš pircējiem vairāk pazīstams kā Daugmales Jānis, ievāktais griķu viršu medus, 3. vietu – biškope Sigita Stafecka no Madonas novada ar dažādu ziedu medu.

Savukārt maizes kvalitātes konkursā tika noskaidrots, cik kvalitatīvu maizi ražo Latvijā. Konkursā kopā tika vērtēti 37 paraugi no 14 maizes ceptuvēm. Pēc žūrijas vērtējuma zelta diplomi un medaļas par izcilu maizes kvalitāti tika piešķirti 12 maizes paraugiem, sudraba diplomi un medaļas par ļoti labu kvalitāti – 15 maizes paraugiem, savukārt bronzas diplomi un medaļas par labu kvalitāti – 7 maizes paraugiem.

Konkursā piedalījās un apbalvojumus saņēma AS “Hanzas Maiznīcas”, SIA “ Kuldīgas maizes ceptuve ”, SIA “Iļģuciema maiznīca konditoreja”, SIA “ Saldus maiznieks ”, SIA “Lāči”, SIA “ Madonas patērētāju biedrība” ražotne “ Madonas maiznieks” , SIA “N. Bomja maiznīca “Lielezers””, AS “Balvu maiznieks”, SIA “Fazer Latvija”, SIA “Dona”, AS “ LPB” Priekules maizes ceptuve , SIA “ Maiznīca Flora ”, AS “Roga-Agro” un SIA “ Baltās naktis ”.

Ekoprodukti, sabiedrības veselība un iepakojums

Izstādē „Riga Food 2012” tika sumināti konkursa „Latvijas gada ekoprodukts 2012” uzvarētāji. Konkursa galveno balvu – īpašu ceļojošo kausu – ieguva „Rūdolfs” gardais mammas biezenis, ko ražo SIA „Lat Eko Food”. Otrajā vietā palika A/s „Tukuma piens” ražotie EKO jogurti, savukārt trešo vietu ieņēma z/s „Ozoliņi” ražotā Lauku tēja „Anna”.

Arī Latvijas Ārstu biedrība izstādē pasniedza savas balvas „Par ieguldījumu sabiedrības veselībā”. LĀB pateicās SIA „Liepkalni” par jaunās pilngraudu rupjmaizes ražošanu, kā arī AS „Smiltenes piens” par veselīga un inovatīva pārtikas produkta – sūkalu olbaltumvielu koncentrāta „Piena spēks” – ražošanu. Savukārt SIA „Rēzeknes gaļas kombināts” saņēma Latvijas Ārstu biedrības veicināšanas balvu par iniciatīvu neveselīgu piedevu samazināšanā gaļas produktā „Bērnu cīsiņi bez E”, bet AS „Laima” – par centieniem cepumu „Selga Active ar ābolu gabaliņiem” un „Selga Active ar Indijas riekstu gabaliņiem” veselīguma uzlabošanā.

Lai popularizētu modernu un kvalitatīvu pārtikas produktu iepakojumu, kā arī noteiktu patērētāju vērtējumā populārāko iepakojumu, izstādes laikā tik rīkots konkurss „Izstādes ”Riga Food 2012” iepakojums Nr. 1”. Kategorijā „Iepakojums dzērieniem” visas trīs godalgotās vietas ieguva Lietuvas uzņēmums „PAKA” par iepakojumiem tējai un pudelēm. Kategorijā „Iepakojums konditorejai un saldumiem” 1. vietu ieguva SIA "FOODERUS" par iepakojumu mandelēm "Foresta Premium Foods", 2. vietu – SIA "FOODERUS" par i epakojumu Indijas riekstiem karamelē "Foresta Premium Foods", 3. vietu –SIA “Latvijas Pārtikas ražotājs” par iepakojumu kūkai „Ecos”.

Kategorijā „Iepakojums pienam un piena produktiem” 1. vietu ieguva ZS “VECSILJĀŅI” par “Ievas siers” iepakojumu, bet 2. vietu – Ziedrijas uzņēmums “Lindahls” par jogurta spainīti.

Kategorijā „Iepakojums zivīm un zivju produktiem” 1. vieta – SIA "GATE MS" par iepakojumu „Aquatica" dabiskajiem zivju izstrādājumiem un kūpinājumiem, 2. vieta –SIA "GATE MS" par iepakojumu “Aquatica" zivju konserviem, savukārt 3. vieta – SIA “Līcis-93” par iepakojumu šprotēm eļļā ar caurspīdīgu vāku.

Kategorijā „Iepakojums maizei un bakalejas izstrādājumiem” 1. vietu ieguva SIA “Salas zivis” par iepakojumu vareņikiem, 2. vietu – AS "Dobeles dzirnavnieks" par iepakojumu grupu uzņēmuma ražotajiem pārtikas produktiem, 3. vietu – SIA "Konfekte" par cepumu kastīti.

Kategorijā „Iepakojums pārtikai, kas neietilpst citās produktu grupās” 1. vietu ieguva SIA "Felici" par m usli “GRACI” iepakojums, 2. vietu – ZS “INDRĀNI” par strausu olu kasti, savukārt 3. vietu – SIA "VARMATS" par iepakojumu tējai.

Gastronomijas festivāls

No 1. līdz 9. septembrim Rīgā notika Gastronomijas festivāls, kurā vairāk nekā 40 lieliski Rīgas restorāni, kafejnīcas un bāri Rīgas iedzīvotājiem un viesiem prezentēja unikālu gastronomisko piedāvājumu. Ikviens varēja izbaudīt vēl nebijušas garšas sajūtas un sabiedriskās ēdināšanas un viesmīlības uzņēmumu augsto profesionalitāti.

Gastronomijas festivālu kā izstādi „Riga Food 2012” pavadošo pasākumu augstu novērtēja gan projekta dalībnieki, gan partneri. Gastronomijas festivāla dalībnieki uzskata, ka projekts jāveido atkārtoti gadu no gada, lai tas kļūtu par tradīciju un tā popularitāte augtu.

18. starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, inovāciju, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde “Riga Food 2013” notiks 2013. gadā no 4. līdz 7. septembrim. Izstādi rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.

Izstāžu rīkotājsabiedrība BT1

x

Paroles atgadināšana